Hyppää sisältöön

Matkustaminen Suomesta

Kun olet saanut oleskeluluvan tilapäisen suojelun perusteella, voit matkustaa Schengen-alueella ilman viisumia enintään 90 päivää minkä hyvänsä 180 päivän jakson aikana. Sinulla pitää matkustaessasi olla mukana voimassa oleva passi ja oleskelulupakortti. Ilmoita kuitenkin matkustamisesta omaan vastaanottokeskukseesi. 

Jos poistut Suomesta ja aiot palata pian takaisin Suomeen, ilmoita asiasta omaan vastaanottokeskukseesi

Kerro

  • milloin olet lähdössä ja kuinka pitkäksi aikaa
  • Suomeen paluupäivämäärä, jos se on tiedossa.

Merkitse lisäksi ilmoitukseen omat tietosi:

  • etu- ja sukunimi ja 
  • Maahanmuuttoviraston asiakasnumero

Lähetä ilmoitus 

  • Omaan vastaanottokeskukseesi. Löydät vastaanottokeskusten yhteystiedot verkkosivuiltamme sivulta Vastaanottokeskukset

Huomioi: Jos olet hakenut myös turvapaikkaa ja poistut Suomesta vain lyhyeksikin aikaa, Maahanmuuttovirasto tekee turvapaikkahakemukseesi raukeamispäätöksen.

Lue tämä ohje, jos olet aiemmin poistunut Suomesta ja palaat Suomeen

Tilapäisen suojelun oleskelulupasi on edelleen voimassa, jos et ole itse peruuttanut sitä tai et ole saanut Suomesta lähtösi jälkeen tilapäisen suojelun lupaa muualta Euroopasta. Jos tilapäisen suojelun lupasi Suomessa on voimassa, voit hakea uutta tilapäisen suojelun oleskelulupakorttia. Lue ohjeet sivulta Tilapäisen suojelun oleskelulupakortti.

Jos sinulla ei ole tilapäisen suojelun oleskelulupaa tai se ei ole enää Suomessa voimassa, hae tilapäistä suojelua uudelleen rajaviranomaisella tai poliisilla (poliisi.fi).

Voit tehdä töitä ja opiskella heti sen jälkeen, kun olet rekisteröinyt tilapäisen suojelun hakemuksen poliisilla tai rajaviranomaisella. Työnteko-oikeutesi on voimassa 4.3.2025 asti. Jos et ole varma, onko sinulla työnteko-oikeutta, voit kysyä työnteko-oikeudestasi sähköpostitse Maahanmuuttovirastosta. Lue ohjeet sivulta Tieto työnteko-oikeudesta.

Etsitkö tätä sivua:

Jos olet hakenut tilapäistä suojelua ja poistut Suomesta pysyvästi: Luvan peruuttaminen ja lähteminen