EU-kansalaisen oleskeluoikeuden rekisteröinti

EU-rekisteröinti (vapaa liikkuvuus)

Jos olet EU-valtion, Pohjoismaan, Liechtensteinin tai Sveitsin kansalainen, et tarvitse oleskelulupaa Suomeen. Voit oleskella ja työskennellä Suomessa vapaasti enintään kolmen kuukauden ajan. Sinulla on oltava voimassa oleva henkilökortti tai passi.

Sinun pitää kuitenkin rekisteröidä oleskeluoikeutesi Maahanmuuttovirastossa, jos oleskelet Suomessa yli kolme kuukautta. Jos olet Pohjoismaan (Islanti, Norja, Ruotsi ja Tanska) kansalainen, ota yhteyttä Digi- ja väestötietovirastoon.

Kun teet rekisteröinnin, saat henkilötunnuksen ja oleskelet Suomessa laillisesti. Vaikka olisit rekisteröinyt tietosi väestötietojärjestelmään (VTJ) jo maistraatissa, sinun pitää sen lisäksi hakea oleskeluoikeuden rekisteröintiä Maahanmuuttovirastolta.

Sinun ei tarvitse rekisteröidä oleskeluoikeuttasi, jos oleskelet Suomessa vähemmän kuin kolme kuukautta yhtäjaksoisesti. Kolmen kuukauden oleskelun laskeminen alkaa aina siitä, kun olet käynyt Suomen rajojen ulkopuolella ja palaat takaisin Suomeen.

EU-kansalaisen perheenjäsenet

Rekisteröi oleskeluoikeutesi myös silloin, jos olet EU-kansalaisen perheenjäsen ja olet myös itse EU-kansalainen. Jos olet EU-kansalaisen perheenjäsen, mutta et itse EU-kansalainen, hae EU-kansalaisen perheenjäsenen oleskelukorttia.

Lapsen rekisteröinti EU-kansalaisena

Lapselle, joka on EU-kansalainen, haetaan rekisteröintitodistusta yleensä perhesiteen perusteella. Rekisteröintiä varten lapselle pitää täyttää oma hakemus. Vähintään toisen huoltajan on oltava läsnä, kun paperihakemus jätetään tai kun sähköisen hakemuksen jälkeen käydään tunnistautumassa.

Jos molemmat huoltajat eivät ole henkilökohtaisesti paikalla, toiselta huoltajalta pitää olla kirjallinen suostumus hakemukselle. Lapsella pitää olla voimassa oleva oma passi tai henkilökortti.

Muista rekisteröidä myös Suomessa syntynyt lapsesi kolmen kuukauden kuluessa.

Oleskelulla pitää olla peruste

EU-kansalaisella pitää olla peruste Suomessa oleskeluun ja/tai riittävät varat Suomessa elämiseen. EU-kansalaisesta ei saa koitua kohtuutonta rasitetta Suomen sosiaaliturvajärjestelmälle. EU-kansalainen voi tulla Suomeen

  • työntekijänä
  • ammatinharjoittajana
  • perheenjäsenenä
  • opiskelijana

Voit rekisteröityä myös sillä perusteella, että sinulla on riittävät varat Suomessa elämiseen eli sinun ei tarvitse turvautua toimeentulotukeen.

Sinun pitää esittää selvitys oleskeluperusteesta ja riittävistä varoista rekisteröintihakemuksessa. Sinulta ei edellytetä tiettyä rahamäärää. Henkilökohtaiset olosuhteet otetaan huomioon, kun toimeentulotasoa harkitaan.

Työnteko-oikeus

EU-kansalaisena saat aloittaa työnteon heti, kun olet saapunut Suomeen. Myös perheenjäsenesi, joka ei ole EU-kansalainen, voi aloittaa työnteon heti, kun on saapunut Suomeen ja sinä asut Suomessa tai olet muuttamassa Suomeen.

Näin oleskeluoikeuden rekisteröinti etenee

Tämä verkkosivu on osa Euroopan komission Your Europe -portaalia. Löysitkö etsimäsi? Anna palautetta Euroopan komissiolle! Jos haluat antaa palautetta Maahanmuuttovirastolle, klikkaa sivulle migri.fi/palaute