Hyppää sisältöön
EU-kansalaisen oleskeluoikeuden rekisteröinti

EU-rekisteröinti (vapaa liikkuvuus)

Jos olet Euroopan unionin jäsenvaltion, Pohjoismaan, Liechtensteinin tai Sveitsin kansalainen, et tarvitse oleskelulupaa Suomeen. Hae EU-kansalaisen oleskeluoikeuden rekisteröintiä, jos

  • olet EU-valtion, Liechtensteinin tai Sveitsin kansalainen ja
  • oleskelet Suomessa yhtäjaksoisesti pidempään kuin 3 kuukautta.

Sinun ei tarvitse rekisteröidä oleskeluoikeuttasi, jos oleskelet Suomessa enintään 3 kuukautta yhtäjaksoisesti. 3 kuukauden oleskelun laskeminen alkaa aina siitä, kun olet käynyt Suomen rajojen ulkopuolella ja palaat takaisin Suomeen.

Sinulla pitää olla voimassa oleva passi tai henkilökortti, kun oleskelet Suomessa.

Jos olet Pohjoismaan (Islanti, Norja, Ruotsi ja Tanska) kansalainen, riittää, että rekisteröit tietosi Digi- ja väestötietovirastoon (dvv.fi). Pohjoismaan kansalaisena sinun ei siis tarvitse hakea EU-rekisteröintiä Maahanmuuttovirastosta.

Oleskelulla pitää olla peruste

EU-kansalaisena sinulla pitää olla peruste yli 3 kuukauden yhtäjaksoiseen oleskeluun Suomessa.

EU-kansalaisena voit asua Suomessa yli 3 kuukautta, jos

  • olet tullut Suomeen työntekijänä tai ammatinharjoittajana
  • olet tullut Suomeen opiskelijana tai
  • olet tullut Suomeen EU-kansalaisen perheenjäsenenä.

Saat rekisteröintitodistuksen, kun täytät EU-rekisteröinnin edellytykset.

  • Jos haet rekisteröintiä esimerkiksi työnteon perusteella, oleskeluoikeutesi voidaan rekisteröidä vasta sitten, kun työsuhteesi on alkanut.
  • Jos haet rekisteröintiä opiskelun perusteella, oleskeluoikeutesi voidaan rekisteröidä, kun opintosi ovat alkaneet.
    • Jos opiskelet peruskoulussa, sitä edeltävässä esiopetuksessa tai maahanmuuttajille suunnatussa kotoutumiskoulutuksessa tai kielikoulutuksessa, et voi hakea EU-rekisteröinitä opiskelujen perusteella. 

Oleskelusi perusteesta riippuu, vaaditaanko sinulta riittäviä varoja Suomessa elämiseen. Voit tarkistaa oleskelusi perusteen vaatimukset sivulta Oleskeluoikeuden rekisteröinti.

Voit asua Suomessa myös silloin, jos sinulla on riittävät varat itsesi ja perheenjäsentesi elämiseen eli sinun ei tarvitse turvautua esimerkiksi toimeentulotukeen. EU-kansalaisesta ei saa aiheutua kohtuutonta rasitetta Suomen sosiaaliturvajärjestelmälle.

Esitä selvitys oleskeluperusteesta ja riittävistä varoista rekisteröintihakemuksessa. Sinulta ei edellytetä tiettyä rahamäärää. Otamme henkilökohtaiset olosuhteesi huomioon, kun arvioimme varojesi riittävyyttä. Jos sinulla on riittävät varat, sinun ei tarvitse ilmoittaa syytä Suomessa oleskelullesi.

Työnteko-oikeus

EU-kansalaisena saat aloittaa työnteon heti, kun olet saapunut Suomeen. Sinulla on rajoittamaton työnteko-oikeus, vaikka et olisi vielä saanut päätöstä EU-rekisteröintiä koskevaan hakemukseesi. 

Jos asut Suomessa, perheenjäsenesi voi aloittaa työnteon heti, kun hän saapuu Suomeen. Perheenjäsenelläsi on rajoittamaton työnteko-oikeus, vaikka hän ei olisi EU-kansalainen. 

EU-kansalaisen perheenjäsenet

Rekisteröi oleskeluoikeutesi, jos olet itse EU-kansalainen ja EU-kansalaisen perheenjäsen. Jos olet EU-kansalaisen perheenjäsen, mutta et itse EU-kansalainen, hae EU-kansalaisen perheenjäsenen oleskelukorttia.

Lapsen rekisteröinti EU-kansalaisena

Lapselle, joka on EU-kansalainen, haetaan rekisteröintitodistusta yleensä perhesiteen perusteella.

Rekisteröintiä varten:

  • lapselle pitää täyttää oma hakemus
  • lapsella pitää olla voimassa oleva oma passi tai henkilökortti
  • huoltajan pitää olla lapsen kanssa läsnä Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä, kun jätätte paperihakemuksen tai käytte verkkohakemuksen lähettämisen jälkeen tunnistautumassa.
    • Jos lapsella on 2 huoltajaa, liitä hakemukseen toisen huoltajan kirjallinen suostumus. Jos toinen huoltaja ei asu Suomessa tai ei ole muuttamassa Suomeen, suostumuksen pitää olla notarisoitu.

Jos lapsesi syntyy Suomessa, hae EU-rekisteröintiä 3 kuukauden kuluessa syntymästä.

Digi- ja väestövirasto antaa sinulle vakituisen osoitteen ja henkilötunnuksen

Kun Maahanmuuttoviraston on rekisteröinyt EU-oleskeluoikeutesi Suomessa, Digi- ja väestötietovirasto voi myöntää sinulle henkilötunnuksen, kotikunnan ja rekisteröidä vakituisen osoitteesi.

Lisätietoja henkilötunnuksesta, kotikunnasta ja pysyvästä osoitteesta saat Digi- ja väestötietoviraston (DVV) sivuilta.

Todistus aiemmasta EU-rekisteröinnistä

Kun rekisteröit oleskelusi Suomessa, saat rekisteröintitodistuksen Maahanmuuttoviraston palvelupisteestä tai sähköisesti Enter Finland -verkkopalvelusta. Päätös säilyy Enter Finlandissa vuoden sen jälkeen, kun olet avannut päätöksen ensimmäisen kerran. Kun vuosi on kulunut, päätös, hakemus ja sen liitteet poistuvat palvelusta tietosuojasyiden takia. Tämän jälkeen et voi enää tulostaa päätöstä verkkopalvelusta. Jos et tallentanut saamaasi sähköistä todistusta EU-rekisteröinnistä ja se on poistunut Enter Finland -verkkopalvelusta, voit pyytää todistuksen Maahanmuuttovirastolta. 

Jos EU-rekisteröinnistäsi on kulunut alle 2 vuotta ja tarvitset vain kopion päätöksestä, voit pyytää meiltä maksuttoman kopion todistuksesta. Kerro pyynnössä asiakasnumerosi tai koko nimesi ja syntymäaikasi. Lähetä pyyntö meille salattuna sähköpostina Securemail-palvelun kautta. Lue tarkemmat ohjeet sivulta Yhteystiedot.

Jos EU-rekisteröinnistäsi on kulunut yli kaksi vuotta, voit pyytää maksullisen todistuksen siitä, että sinulla on oikeus oleskella Suomessa. Sitä varten sinun pitää tehdä todistuspyyntö.

  1. Tee todistuspyyntö lomakkeella Pyyntö todistuksen saamiseksi, TOD_P (pdf).
  2. Maksa todistuspyynnön käsittelymaksu 50 €. Löydät maksuohjeet lomakkeesta. 
  3. Liitä todistuspyyntöön kuitti tai muu luotettava selvitys siitä, että olet maksanut käsittelymaksun. Liitä mukaan myös kopio henkilöllisyystodistuksestasi tai passistasi. Todistuksen saa suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. 
  4. Merkitse rasti osion ”Pyydän Maahanmuuttovirastolta itseäni tai lastani koskevan” kohtaan ”muun todistuksen, minkä”. Kirjoita lisätietokenttään, että haluat kopion EU-rekisteröintitodistuksesta.  
  5. Lähetä pyyntö Maahanmuuttovirastoon. Lue ohjeet todistuspyynnön lähettämiseen lomakkeesta.