EU-rekisteröinti (vapaa liikkuvuus)
Jos olet EU-valtion, Pohjoismaan, Liechtensteinin tai Sveitsin kansalainen, et tarvitse oleskelulupaa Suomeen. Sinun pitää hakea EU-rekisteröintiä, jos aiot oleskella Suomessa yhtäjaksoisesti pidempään kuin kolme kuukautta. EU-kansalaisena sinulla on Suomessa rajoittamaton työnteko-oikeus, vaikka et olisi vielä saanut päätöstä EU-rekisteröintiä koskevaan hakemukseesi. Sinulla on oltava voimassa oleva henkilökortti tai passi. Jos olet Pohjoismaan (Islanti, Norja, Ruotsi ja Tanska) kansalainen, ota yhteyttä Digi- ja väestötietovirastoon.
Kun teet rekisteröinnin, saat henkilötunnuksen ja oleskelet Suomessa laillisesti. Vaikka olisit rekisteröinyt tietosi väestötietojärjestelmään (VTJ) jo maistraatissa, sinun pitää sen lisäksi hakea oleskeluoikeuden rekisteröintiä Maahanmuuttovirastolta.
Sinun ei tarvitse rekisteröidä oleskeluoikeuttasi, jos oleskelet Suomessa vähemmän kuin kolme kuukautta yhtäjaksoisesti. Kolmen kuukauden oleskelun laskeminen alkaa aina siitä, kun olet käynyt Suomen rajojen ulkopuolella ja palaat takaisin Suomeen.
Maahanmuuttovirasto ei anna pysyvää osoitetta
Jos Maahanmuuttovirasto rekisteröi EU-oleskeluoikeutesi Suomessa, sinun pitää sen jälkeen ottaa yhteyttä Digi- ja väestötietovirastoon. Digi- ja väestötietovirasto voi myöntää sinulle kotikunnan ja rekisteröidä pysyvän osoitteesi, jos edellytykset täyttyvät.
EU-kansalaisen perheenjäsenet
Rekisteröi oleskeluoikeutesi myös silloin, jos olet EU-kansalaisen perheenjäsen ja olet myös itse EU-kansalainen. Jos olet EU-kansalaisen perheenjäsen, mutta et itse EU-kansalainen, hae EU-kansalaisen perheenjäsenen oleskelukorttia.
Lapsen rekisteröinti EU-kansalaisena
Lapselle, joka on EU-kansalainen, haetaan rekisteröintitodistusta yleensä perhesiteen perusteella. Rekisteröintiä varten lapselle pitää täyttää oma hakemus. Vähintään toisen huoltajan on oltava läsnä, kun paperihakemus jätetään tai kun sähköisen hakemuksen jälkeen käydään tunnistautumassa.
Jos molemmat huoltajat eivät ole henkilökohtaisesti paikalla, toiselta huoltajalta pitää olla kirjallinen suostumus hakemukselle. Lapsella pitää olla voimassa oleva oma passi tai henkilökortti.
Muista rekisteröidä myös Suomessa syntynyt lapsesi kolmen kuukauden kuluessa.
Oleskelulla pitää olla peruste
EU-kansalaisella pitää olla peruste Suomessa oleskeluun ja/tai riittävät varat Suomessa elämiseen. EU-kansalaisesta ei saa koitua kohtuutonta rasitetta Suomen sosiaaliturvajärjestelmälle. EU-kansalainen voi tulla Suomeen
- työntekijänä
- ammatinharjoittajana
- perheenjäsenenä
- opiskelijana
Voit rekisteröityä myös sillä perusteella, että sinulla on riittävät varat Suomessa elämiseen eli sinun ei tarvitse turvautua toimeentulotukeen.
Sinun pitää esittää selvitys oleskeluperusteesta ja riittävistä varoista rekisteröintihakemuksessa. Sinulta ei edellytetä tiettyä rahamäärää. Henkilökohtaiset olosuhteet otetaan huomioon, kun toimeentulotasoa harkitaan.
Työnteko-oikeus
EU-kansalaisena saat aloittaa työnteon heti, kun olet saapunut Suomeen. Sinulla on rajoittamaton työnteko-oikeus, vaikka et olisi vielä saanut päätöstä EU-rekisteröintiä koskevaan hakemukseesi. Myös perheenjäsenesi, joka ei ole EU-kansalainen, voi aloittaa työnteon heti, kun on saapunut Suomeen ja sinä asut Suomessa tai olet muuttamassa Suomeen.
Näin oleskeluoikeuden rekisteröinti etenee
Tee rekisteröintipyyntö joko sähköisen asiointipalvelu Enter Finlandin kautta tai paperihakemuksella.
Sinun pitää itse tehdä hakemus. Esimerkiksi työnantajasi tai perheenjäsenesi ei voi hoitaa rekisteröintiä puolestasi.
Kun olet täyttänyt hakemuksen, varaa aika Maahanmuuttoviraston palvelupisteeseen:
- Jos olet hakenut sähköisesti, käy todistamassa henkilöllisyytesi ja näyttämässä hakemukseesi liittämiesi asiakirjojen alkuperäiset kappaleet. Sähköinen hakemus maksetaan asiointipalvelussa.
- Jos olet täyttänyt hakemuksen paperisena, tuo mukanasi hakemus ja todista samalla henkilöllisyytesi ja näytä hakemukseesi tarvittavien liitteiden alkuperäiset kappaleet.
EU-kansalaisen oleskeluoikeuden rekisteröinnille ja EU-kansalaisen perheenjäsenen oleskelukortille on säädetty ulkomaalaislaissa käsittelyajat.
Rekisteröintitodistus on annettava välittömästi sen jälkeen, kun EU-kansalainen on antanut selvityksen siitä, että hän täyttää rekisteröinnin edellytykset. Perheenjäsenen oleskelukorttihakemus ratkaistaan kuuden kuukauden sisällä hakemuksesta. Voit käyttää käsittelyajan arvioimiseen myös laskuria.
Voit seurata hakemuksesi käsittelyn etenemistä Kamu chatbotin avulla. Lisäksi saat yleensä automaattiviestejä hakemuksen eri käsittelyvaiheissa.
Jos olet tehnyt sähköisen hakemuksen, täydennä tarvittaessa hakemusta sähköisessä asiointipalvelussa. Jos olet tehnyt paperihakemuksen, täydennä tarvittaessa hakemusta postitse tai tuo lisäselvitys viraston asiointipisteeseen sen aukioloaikoina. Käytä lisäselvityksen lähetelomaketta. Lue lisää Lisätiedot hakemukseen -sivulta.
Voit peruuttaa hakemuksesi milloin tahansa, kun hakemuksen käsittely on kesken. Lue lisää Hakemuksen peruuttaminen sivulta.
Jos täytät rekisteröinnin edellytykset, Maahanmuuttovirasto antaa sinulle rekisteröintitodistuksen käydessäsi Maahanmuuttovirastossa. Todistuksessa on nimesi ja osoitteesi sekä rekisteröinnin päivämäärä. Jos päätöstä ei voida puuttuvien selvitysten vuoksi antaa silloin, saat sen postitse tai Enter Finland -palveluun.
Jos olet hakenut sähköisesti, sinulle tulee sähköposti- tai tekstiviesti-ilmoitus, kun päätös on valmis.
Kun olet saanut päätöksen Enter Finland -verkkopalveluun, tallenna ja tulosta päätös itsellesi. Voit tarvita päätöstä myöhemmin, kun asioit Suomen viranomaisten kanssa.
Päätös säilyy Enter Finlandissa vuoden sen jälkeen, kun olet avannut päätöksen ensimmäisen kerran. Kun vuosi on kulunut, päätös, hakemus ja sen liitteet poistuvat palvelusta tietosuojasyiden takia. Tämän jälkeen et voi enää tulostaa päätöstä verkkopalvelusta.
Oleskeluoikeuden rekisteröinti on voimassa toistaiseksi. Rekisteröinnin voimassaoloa ei siis tarvitse pidentää. Kun olet oleskellut viisi vuotta yhtäjaksoisesti ja laillisesti Suomessa, sinulla on oikeus pysyvään oleskeluun.
Rekisteröintitodistus annetaan paperilla. Jos haluat suomalaisen henkilökortin, voit hakea sitä poliisilta sen jälkeen kun Maahanmuuttovirasto on rekisteröinyt oleskeluoikeutesi. Lue henkilökortin hakemisesta poliisin verkkosivulta. Huomaathan, että henkilökortin hakeminen ei ole pakollista. Voit hakea sitä halutessasi.
Jos et ole tallentanut todistusta EU-rekisteröinnistä ja se on poistunut Enter Finland -verkkopalvelusta, voit pyytää todistuksen Maahanmuuttovirastolta.
Jos EU-rekisteröinnistäsi on kulunut alle kaksi vuotta ja tarvitset ainoastaan kopion päätöksestä, voit pyytää kopiota maksutta Maahanmuuttovirastolta. Kerro pyynnössä asiakasnumerosi tai koko nimesi ja syntymäaikasi.
Toimita pyyntö Maahanmuuttovirastoon
- sähköpostitse migri@migri.fi tai
- faksilla numeroon: 0295 411 720 tai
- kirjeitse osoitteeseen: PL 10 00086 Maahanmuuttovirasto
Jos päätöksestä on kulunut yli kaksi vuotta, voit pyytää Maahanmuuttovirastolta todistuksen siitä, että sinulla on oikeus oleskella Suomessa. Todistuspyynnön käsittelymaksu on 50 euroa.
Lue lisää sivulta Todistuspyyntö.
Jos et ole tyytyväinen päätökseen, sinulla on Suomen lain mukaan oikeus valittaa päätöksestä hallinto-oikeuteen. Ohje valituksen tekemisestä on päätöksen liitteenä.
Suuri osa hallinto-oikeuden päätöksistä on maksullisia. Saat tietoa oikeudenkäyntimaksuista hallinto-oikeudesta.
Asiakastiedotteet - EU-rekisteröinti
EU-kansalainen: Sinun pitää hakea oleskeluoikeutesi rekisteröintiä, jotta voit saada pysyvän osoitteen Suomesta
Ison-Britannian kansalainen: Muista rekisteröidä oleskeluoikeutesi mahdollisimman pian
Usein kysytyistä kysymyksistä apua omaan tilanteeseen
Turvatarkastukset otetaan käyttöön Maahanmuuttovirastossa
EU-kansalainen: Rekisteröidy 1.1.2017 alkaen Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä
Tämä verkkosivu on osa Euroopan komission Your Europe -portaalia. Löysitkö etsimäsi? Anna palautetta Euroopan komissiolle! Jos haluat antaa palautetta Maahanmuuttovirastolle, klikkaa sivulle migri.fi/palaute.