Hyppää sisältöön

Suomen kansalaisuuden säilyttäminen 22-vuotiaana

Jos olet sekä Suomen että jonkin toisen valtion kansalainen, saatat menettää Suomen kansalaisuuden automaattisesti 22-vuotiaana. Maahanmuuttovirasto ilmoittaa sinulle kansalaisuuden menettämisen uhasta. Voit säilyttää Suomen kansalaisuuden, jos sinulla on riittävä yhteys Suomeen.

Kansalaisuuden menettäminen 22-vuotiaana

Menetät Suomen kansalaisuuden automaattisesti, kun täytät 22 vuotta, jos

 • sinulla on Suomen kansalaisuuden lisäksi jonkin toisen valtion kansalaisuus ja
 • sinulla ei ole ollut riittävää yhteyttä Suomeen.

Jos menetät kansalaisuuden automaattisesti, lapsesi ei menetä samalla Suomen kansalaisuutta.

Riittävä yhteys

Riittävä yhteys Suomeen takaa Suomen kansalaisuutesi säilymisen. Yhteytesi Suomeen on riittävä, jos

 • olet syntynyt Suomessa ja kotikuntasi on Suomessa, kun täytät 22 vuotta tai
 • olet asunut Suomessa tai muussa Pohjoismaassa (Islanti, Norja, Ruotsi ja Tanska) yhteensä seitsemän vuotta ennen kuin täytät 22 vuotta tai
 • olet 18–21-vuotiaana
  • hakenut Suomen passia/henkilökorttia tai saanut Suomen passin/henkilökortin tai
  • suorittanut tai parhaillaan suoritat Suomessa varusmies- tai siviilipalvelusta tai naisten vapaaehtoista asepalvelusta tai
  • saanut Suomen kansalaisuuden hakemuksesta tai ilmoituksesta tai
  • ilmoittanut Suomen edustustolle ulkomailla tai Digi- ja väestötietovirastolle Suomessa, että haluat säilyttää kansalaisuutesi. Et voi tehdä ilmoitusta kunniakonsulaatille tai Maahanmuuttovirastolle. Ilmoitus on vapaamuotoinen ja se tulee tehdä kirjallisena.

Tiedottaminen kansalaisuuden menettämisen uhasta

Maahanmuuttovirasto ilmoittaa kansalaisuuden menettämisen uhasta ja mahdollisuudesta säilyttää kansalaisuus sellaisille Suomen kansalaisille, joilla on ollut kotikunta Suomessa alle seitsemän vuotta.

Ilmoitus lähetetään vuosittain sinä vuonna 18 vuotta täyttäville henkilöille, joiden osoite löytyy väestötietojärjestelmästä. Siksi on tärkeää, että tietosi ovat ajan tasalla väestötietojärjestelmässä. Voit tarkistaa tietosi Digi- ja väestötietovirastosta. Jos kotikuntasi ei ole tiedossa, voit pyytää tietojen tarkistusta Pietarsaaren maistraatista. Maistraatti merkitsee Suomen kansalaisuuden automaattisen säilyttämisen ja menettämisen väestötietojärjestelmään ja ilmoittaa merkinnästä sinulle.

Jos olet jo menettänyt Suomen kansalaisuuden

Jos olet menettänyt Suomen kansalaisuuden 22-vuotiaana, koska sinulla ei ole ollut riittävää yhteyttä Suomeen, voit saada kansalaisuuden takaisin ilmoituksesta.

Hae kansalaisuutta ilmoituksella

Kansalaisuusilmoitus entiselle Suomen kansalaiselle, KAN_7.