Valikko

Usein kysyttyjä kysymyksiä brexitistä

Minulla on oleskelulupa, pitääkö minun sen lisäksi rekisteröidä oleskeluni EU-kansalaisena?

Ei tarvitse. Jos sinulla on määräaikainen oleskelulupa, muistathan hakea uutta määräaikaista oleskelulupaa ennen kuin nykyisen luvan voimassaolo päättyy.

Olen rekisteröitynyt EU-kansalaisena, voinko hakea silti myös oleskelulupaa?

Jos haluat, voit hakea lupaa, mutta tässä vaiheessa sille ei ole tarvetta, koska lopullista päätöstä brexitistä ei ole vielä tehty. Jos kuitenkin olet jo hakenut oleskelulupaa, hakemus käsitellään normaalisti.

Onko EU-rekisteröintini voimassa?

Jos olet rekisteröinyt oleskeluoikeutesi, rekisteröintisi on voimassa. Sinun ei tarvitse uusia rekisteröintiä.

Onko EU-rekisteröintini riittävä tässä vaiheessa brexitiä?

Jos olet rekisteröinyt oleskeluoikeutesi, rekisteröintisi on riittävä.

Eikö minulla ole jo automaattisesti pysyvä oleskeluoikeus, koska olen ollut Suomessa jo yli viisi vuotta? Tarvitseeko minun siis hakea siitä erikseen rekisteröintitodistusta?

Suosittelemme sinua rekisteröimään oleskeluoikeutesi. EU-kansalaisena sinulla on tällä hetkellä oleskeluoikeus Suomessa. Mahdollisen Ison-Britannian EU-eron myötä kuitenkin kaikki nämä oikeudet lakkaisivat. Brexit-päätöstä ei ole vielä tehty, joten tällä hetkellä varaudumme kaikkiin vaihtoehtoihin: sopimukselliseen eroon, sopimuksettomaan eroon ja eron peruuntumiseen.

Kehotamme kaikkia rekisteröimään oleskeluoikeutensa mahdollisimman pian, jos sitä ei ole jo tehnyt, sillä esimerkiksi valmisteilla oleva erillislaki ei antaisi sopimuksettoman eron tilanteessa oikeuksia niille, jotka eivät ole rekisteröityneet.

Tarvitsenko todistusta EU-rekisteröinnistäni?

Maahanmuuttovirasto ei edellytä, että sinulla on todistus tallessa siitä, että olet rekisteröinyt oleskelusi. Joissakin tilanteissa esimerkiksi muiden viranomaisten kanssa voit tarvita todistusta.

Kuinka voin saada todistuksen EU-rekisteröinnistäni?

1.1.2017 alkaen rekisteröinnit on hoitanut Maahanmuuttovirasto. Jos Maahanmuuttovirasto on rekisteröinyt oleskeluoikeutesi, voit pyytää uutta todistusta lähettämällä sähköpostin osoitteeseen: [email protected] Ennen 1.1.2017 rekisteröinnin on tehnyt poliisi. Jos poliisi on rekisteröinyt oleskeluoikeutesi, voit olla yhteydessä poliisiin tai tehdä Maahanmuuttovirastolle todistuspyynnön.

Olen sekä Iso-Britannian että Suomen kansalainen, pitääkö minun Suomen kansalaisuudesta huolimatta rekisteröityä myös Britannian kansalaisena?

Jos olet Suomen kansalainen, sinun ei tarvitse rekisteröityä Britannian kansalaisena.

Olen myös toisen EU-maan kansalainen, pitääkö/kannattaako minun rekisteröityä ko. kansalaisuuden perusteella?

Jos sinulla on Ison-Britannian kansalaisuuden lisäksi jonkun muun EU- tai ETA-maan kansalaisuus, suosittelemme rekisteröitymään sen perusteella. Aiemmin neuvoimme brittejä hakemaan uudelleen rekisteröintiä toisen EU-kansalaisuuden perusteella. Nyt olemme yksinkertaistaneet tätä ohjeistusta.

Lähetä meille kopio passisi henkilötietosivusta sähköpostilla. Suosittelemme sinua käyttämään salattua sähköpostia: securemail.migri.fi. Voit lähettää kopion myös postitse osoitteeseen PL 10, 00086 Maahanmuuttovirasto tai jättää kopion palvelupisteeseemme.

Kun toimit näin, kirjaamme toisen EU-kansalaisuuden tietoihisi. Jos haluat kirjallisen vahvistuksen siitä, että olet rekisteröitynyt toisen EU-kansalaisuuden perusteella, voit tehdä meille maksullisen todistuspyynnön. Emme kuitenkaan edellytä, että sinulla on rekisteröinnistä kirjallinen todistus tallessa.

Minulla on sosiaaliturvatunnus / KELA-kortti. Eikö tämä osoita, että minun oleskeluoikeuteni on rekisteröity?

Sosiaaliturvatunnus ei osoita sitä, että olet rekisteröitynyt. Jos oleskeluoikeutesi on rekisteröity, poliisi tai Maahanmuuttovirasto on tehnyt asiassa myönteisen päätöksen. Jos et ole varma, onko oleskeluoikeuttasi rekisteröity, ole yhteydessä Maahanmuuttovirastoon.