Valikko
EU-kansalaisen oleskeluoikeuden rekisteröinti

Usein kysyttyjä kysymyksiä brexitistä

 

Onko minulla voimassa oleva EU-rekisteröinti?

Jos olet rekisteröinyt oleskeluoikeutesi, rekisteröintisi on voimassa. Sinun ei tarvitse uusia rekisteröintiä.

Jos et ole varma, oletko rekisteröitynyt:

  • Lähetä sähköposti osoitteeseen: [email protected] Ilmoita sähköpostissa nimesi, syntymäaikasi ja kansalaisuutesi. Kerro myös asiakasnumerosi, jos sinulla on sellainen.

tai

  • Soita Maahanmuuttoviraston palvelunumeroon 0295 419 600 (ma–pe klo 9–16)

Tarvitsenko todistuksen rekisteröinnistäni?

Maahanmuuttovirasto ei edellytä, että sinulla on tallessa todistus siitä, että olet rekisteröinyt oleskelusi. Joissakin tilanteissa esimerkiksi muiden viranomaisten kanssa voit tarvita todistusta.

Jos sinulla on pysyvä oleskeluoikeus, todistus pysyvästä oleskeluoikeudesta saattaa olla tarpeellinen. 

Jos olet saavuttanut pysyvän oleskeluoikeuden ennen 1.1.2020, sinulla on kaksi tapaa todistaa oleskeluoikeutesi.

  • Voit hakea asemasi vaihtoa erosopimuksen mukaiseen pysyvään oleskeluoikeuteen tai
  • voit säilyttää todistuksen siitä, että olet saanut pysyvän oleskeluoikeuden ennen 1.1.2020. Todistus riittää osoittamaan, että sinulla on oikeus oleskella Suomessa.

Kuinka voin saada todistuksen EU-rekisteröinnistäni?

1.1.2017 alkaen rekisteröinnit on hoitanut Maahanmuuttovirasto. Jos Maahanmuuttovirasto on rekisteröinyt oleskeluoikeutesi, voit pyytää uutta todistusta lähettämällä sähköpostin osoitteeseen: [email protected] 

Todistuspyyntö on maksullinen. Näet hinnan käsittelymaksut sivulta. 

Ennen 1.1.2017 rekisteröinnin on tehnyt poliisi. Jos poliisi on rekisteröinyt oleskeluoikeutesi, voit olla yhteydessä poliisiin tai tehdä Maahanmuuttovirastolle todistuspyynnön. Todistuspyyntö on maksullinen. Näet hinnan käsittelymaksut sivulta.

Voinko edelleen rekisteröityä, vaikka Britannia on jo poistunut EU:sta? 

Kyllä. Rekisteröi oleskeluoikeutesi mahdollisimman pian, jos et ole jo tehnyt sitä. Muista, että rekisteröinti pitää tehdä, jos oleskelet Suomessa yli 90 päivää. 

Helpointa on täyttää hakemus Enter Finland -verkkopalvelussa. Varaa sen jälkeen verkossa ajanvarauspalvelussamme aika Maahanmuuttoviraston palvelupisteeseen, jossa todistat henkilöllisyytesi ja liitteiden alkuperäiset kappaleet.

Jos olet oleskellut Suomessa laillisesti ja yhtäjaksoisesti viisi vuotta, hae Maahanmuuttovirastosta todistus EU-kansalaisen pysyvästä oleskeluoikeudesta
Britannia ei ole enää EU:n jäsenvaltio, mutta noudattaa EU-lainsäädäntöä ja vapaata liikkuvuutta siirtymäkauden loppuun 31.12.2020 asti.

Lisätietoa: migri.fi/oleskeluoikeuden-rekisterointi

Voiko perheenjäsen, joka ei ole EU-kansalainen, hakea edelleen brexitin jälkeen perheenjäsenen oleskelukorttia?

Kyllä. Perheenjäsenet voivat edelleen hakea oleskelukorttia.
Jos avioidut 31.12.2020 jälkeen, tulevaa puolisoa koskevat EU:n ulkopuolelta tulevaa henkilöä koskevat säännöt. 

Jos perheeseesi syntyy tai adoptoidaan lapsi siirtymäajan jälkeen, hän on erosopimuksen piirissä. Tämä tarkoittaa, että lapselle voidaan hakea oleskeluoikeutta. Tarkempaa tietoa asiasta saadaan, kun vielä valmisteilla oleva laki on valmis. Päivitämme silloin tiedot verkkosivuillemme.  

Voinko asioida viraston palvelupisteessä vuoronumerolla rekisteröintihakemuksen jättämisessä ja tunnistautumisessa?

Koronavirustilanteen vuoksi vuoronumeroasiointi on edelleen pois käytöstä koko kesän.

Sinun kannattaa varata etukäteen aika palvelupisteeseen tunnistautumista tai hakemuksen jättämistä varten. Voit varata ajan ajanvarauspalvelussamme.

Jos et saa varattua aikaa, katso palvelusta vapaita aikoja myöhemmin. Avaamme uusia aikoja palveluun jatkuvasti.

Minulla on oleskelulupa, pitääkö minun sen lisäksi rekisteröidä oleskeluni EU-kansalaisena?

Ei tarvitse. Jos sinulla on määräaikainen oleskelulupa, muista hakea uutta määräaikaista oleskelulupaa ennen kuin nykyisen luvan voimassaolo päättyy.

Minulla on sosiaaliturvatunnus/KELA-kortti. Riittääkö se todisteeksi, että minun oleskeluoikeuteni on rekisteröity?

Sosiaaliturvatunnus ei osoita sitä, että olet rekisteröitynyt. Jos oleskeluoikeutesi on rekisteröity, poliisi tai Maahanmuuttovirasto on tehnyt rekisteröintihakemukseen myönteisen päätöksen.

Jos et ole varma, onko oleskeluoikeuttasi rekisteröity, katso ohjeet todistuspyyntöä koskevasta kysymyksestä.

Olen sekä Iso-Britannian että Suomen kansalainen, pitääkö minun Suomen kansalaisuudesta huolimatta rekisteröityä myös Britannian kansalaisena?

Jos olet Suomen kansalainen, sinun ei tarvitse rekisteröityä Britannian kansalaisena.

Olen myös toisen EU-maan kansalainen, pitääkö tai kannattaako minun rekisteröityä ko. kansalaisuuden perusteella?

Sinun ei tarvitse tehdä uutta rekisteröintihakemusta toisen maan kansalaisuuden rekisteröimiseksi. Varmista ensin, että kotikuntasi ja toinen kansalaisuutesi on merkitty oikein väestötietojärjestelmään Digi- ja väestötietovirastossa. Sen jälkeen tee ilmoitus Maahanmuuttovirastolle:

  1. Lähetä kopio passisi henkilötietosivusta sähköpostilla. Suosittelemme sinua käyttämään salattua sähköpostia: securemail.migri.fi Voit lähettää kopion myös postitse osoitteeseen PL 10, 00086 Maahanmuuttovirasto tai jättää kopion palvelupisteeseemme.
  2. Kirjaamme toisen EU-kansalaisuuden tietoihisi. Jos haluat kirjallisen vahvistuksen siitä, että olet rekisteröitynyt toisen EU-kansalaisuuden perusteella, voit tehdä meille maksullisen todistuspyynnön. Emme kuitenkaan edellytä, että sinulla on rekisteröinnistä kirjallinen todistus tallessa. 

Muista varmistaa ensin, että tiedot ovat oikein Digi- ja väestötietovirastossa. Maahanmuuttovirasto ei voi kirjata toista EU-kansalaisuutta tietoihisi, ennen kuin ne ovat oikein västötietojärjestelmässä. 

Millaiset oikeudet minulla on oleskella Suomessa brexitin jälkeen?

Britannian ero EU:sta ei vaikuta Suomessa asuvien Britannian kansalaisiin heti. Jos olet muuttanut Suomeen ennen 1.1.2021 ja asut Suomessa sen jälkeen, ja olet rekisteröinyt oleskeluoikeutesi, sinulla ja perheenjäsenilläsi on oleskeluoikeus Suomessa. 

Ison-Britannian EU-eron takia voit hakea joko erosopimuksen mukaista oleskeluoikeutta tai erosopimuksen mukaista pysyvää oleskeluoikeutta. Hae erosopimuksen mukaista  oleskeluoikeutta aikavälillä 1.10.2020–30.9.2021. 

Et voi vielä tehdä hakemusta, joten odota. Avaamme ajanvarausaikoja erosopimuksen mukaisen oleskeluoikeuden ja erosopimuksen mukaisen pysyvän oleskeluoikeuden hakemiseen syyskuussa, ja tiedotamme asiasta erikseen. Ilmoitamme myös hakemusten käsittelymaksut syyskuussa. Hakemukset on mahdollista jättää verkkopalvelu Enter Finlandissa tai paperihakemuksella 1.10.2020 alkaen. Seuraa asiakastiedotteitamme

Muista: Jos tulet Suomeen 31.12.2020 jälkeen, et voi hakea oleskeluoikeutta erosopimuksen perusteella. Sinun pitää hakea oleskelulupaa muiden EU:n ulkopuolelta tulevien tavoin. 

Kun olet saanut pysyvän EU-oleskeluoikeuden 

Voit hakea oleskeluoikeutesi vaihtamista pysyvään oleskeluoikeuteen. Hakeminen on maksutonta. 

Jos olet saanut Suomessa pysyvän EU-oleskeluoikeuden ennen 1.1.2021 ja sinulla on todistus siitä, voit maksutta hakea asemasi vaihtoa erosopimuksen mukaiseen pysyvään oleskeluoikeuteen. Pelkkä todistus on jatkossakin riittävä osoitus siitä, että sinulla on oikeus oleskella Suomessa, joten hakeminen ei ole välttämätöntä. 

Pysyvään oleskeluoikeuteen vaaditaan viiden vuoden laillinen oleskelu Suomessa. Jos viiden vuoden oleskelua ei ole koossa vielä vuoden 2020 loppuun mennessä, voit kerryttää aikaa siirtymäajan päättymisen jälkeen ja saada pysyvän oleskeluoikeuden myöhemmin. 

EU-rekisteröinti on silti vaihdettava erosopimuksen mukaiseen oleskeluoikeuteen, vaikka viittä vuotta ei olisi vielä koossa.

Hae erosopimuksen mukaista pysyvää oleskeluoikeutta aikavälillä 1.10.2020–30.9.2021. 
Et voi vielä tehdä hakemusta, joten odota. Avaamme ajanvarausaikoja erosopimuksen mukaisen oleskeluoikeuden ja erosopimuksen mukaisen pysyvän oleskeluoikeuden hakemiseen syyskuussa, ja tiedotamme asiasta erikseen. Ilmoitamme myös hakemusten käsittelymaksut syyskuussa. Hakemukset on mahdollista jättää verkkopalvelu Enter Finlandissa tai paperihakemuksella 1.10.2020 alkaen. Seuraa asiakastiedotteitamme

Lisätietoa brexitistä muiden viranomaisten sivuilla:

Säilyykö työnteko-oikeuteni?

Kyllä. Brexit ei vaikuta työnteko-oikeuteesi, jonka olet saanut EU-rekisteröinnin perusteella.

Miten saan matkustaa brexitin jälkeen?

Vuoden 2020 loppuun kestävällä siirtymäkaudella vapaa liikkuvuus koskee Britannian kansalaisia, kuten aiemminkin.

Voit oleskella enintään kolmen kuukauden ajan muualla Schengen-alueella. Jos muutat pois Suomesta toiseen EU-jäsenvaltioon, sinun täytyy hakea oleskeluoikeutta, eli yleensä oleskelulupaa.

Lisätietoa matkustamisesta löydät Rajavartiolaitoksen verkkosivuilta.