Hyppää sisältöön
Tämän sivun ohjeet koskevat sinua, jos haet Suomen kansalaisuutta 1.10.2024 tai sen jälkeen.

Kansalaisuuslaki uudistui 1.10.2024. Uudistuksen myötä Suomen kansalaisuuden saamiseen vaadittava asumisaika piteni.

Usein kysyttyä: Suomen kansalaisuus

Kansalaisuuden hakeminen

1. Kuinka paljon kansalaisuuden hakeminen maksaa?

Lue lisää käsittelymaksuista

Sinun pitää maksaa käsittelymaksu samalla, kun jätät hakemuksen. Jos haet kansalaisuutta Enter Finland -verkkopalvelussa, voit maksaa maksun ennen kuin lähetät hakemuksen.

2. Minulla on kansalaisuushakemus vireillä ja oleskelulupani menee pian vanhaksi. Mitä teen?

Sinun pitää hakea jatkolupaa ennen kuin edellinen lupasi päättyy. Jos oleskelet Suomessa ilman oleskelulupaa, syyllistyt ulkomaalaisrikkomukseen ja poliisi voi antaa sinulle sakkoja. Asumisaikaan ei lasketa mukaan aikaa, jonka olet oleskellut Suomessa ilman oleskelulupaa. Emme kiirehdi kansalaisuushakemuksen käsittelyä oleskeluluvan vanhentumisen takia. Se ei ole riittävän painava syy hakemuksen kiirehtimiselle. 

3. Minulla on kansalaisuushakemus vireillä ja passini menee pian vanhaksi. Mitä teen?

Passin pitää olla voimassa koko kansalaisuushakemuksesi käsittelyn ajan. Jos passisi vanhenee hakemuksesi käsittelyn aikana, sinun pitää uusia se. Passin vanheneminen ei ole riittävä syy kansalaisuushakemuksen kiirehtimiselle. Jos oleskelet Suomessa ilman passia, syyllistyt ulkomaalaisrikkomukseen ja poliisi voi antaa sinulle sakkoja.

Kansalaisuuslain uudistaminen

4. Mikä on muuttunut 1.10.2024, kun uuden kansalaisuuslain muutoksia tuli voimaan?

Asumisaika

Suomen kansalaisuuden saamisen edellytyksenä oleva asumisaika piteni 5 vuodesta 8 vuoteen. 
Joissain tapauksissa vaadittu asumisaika on lyhyempi kuin 8 vuotta. Sinulta vaadittu asumisaika on 5 vuotta, jos

  • sinulla on riittävä kielitaito
  • olet Suomen kansalaisen puoliso 
  • olet kansalaisuudeton.

Myös 15–17 -vuotiaan kanssahakijan vaadittu asumisaika on 5 vuotta. Kanssahakijalla tarkoitetaan huollossasi olevaa lasta, jolle haet Suomen kansalaisuutta hakemuksesi yhteydessä. 
Sinulta vaadittu asumisaika on 2 vuotta, jos

  • olet pohjoismaan kansalainen tai
  • olet suomalaisen diplomaatin puoliso.

Uusi laki muutti myös kansainvälistä suojelua saaneiden asumisaikavaatimusta. Jos olet saanut kansainvälistä suojelua, sinulta vaadittu asumisaika on 8 vuotta. Myös asumisajan laskeminen muuttui kansainvälistä suojelua saaneilla. Asumisajan laskeminen ei enää ala siitä, kun jätit turvapaikkahakemuksen. Nyt asumisajan laskeminen alkaa ensimmäisen jatkuvan oleskeluluvan (A-lupa) alkamispäivästä. 

Hakemuksen käsittelyaika

Päätös kansainvälistä suojelua saaneiden tai kansalaisuudettomien hakemuksiin pitää tehdä jatkossa vuoden kuluessa siitä, kun he ovat jättäneet Suomen kansalaisuutta koskevan hakemuksen.  

Ulkomailla oleskelu

Uusi laki muutti myös sitä, kuinka paljon ulkomailla oleskelua hyväksytään vaadittuna asumisaikana. Vaaditun asumisajan aikana voit oleskella Suomen ulkopuolella 365 päivää. Päätöstä edeltävän vuoden aikana voit olla enintään 90 päivää ulkomailla. 

5. Olen hakemassa Suomen kansalaisuutta kansalaisuusilmoituksella. Vaikuttaako kansalaisuuslain uudistus myös ilmoituksella kansalaisuutta hakeviin?

Ei vaikuta. Kansalaisuuslain uudistus vaikuttaa vain niihin hakijoihin, jotka hakevat Suomen kansalaisuutta hakemuksella.

6. Olen hakemassa Suomen kansalaisuutta kansalaisuusilmoituksella. Vaikuttaako kansalaisuuslain uudistus myös ilmoituksella kansalaisuutta hakeviin?

Ei vaikuta. Kansalaisuuslain uudistus vaikuttaa vain niihin hakijoihin, jotka hakevat Suomen kansalaisuutta hakemuksella.

7. Hain itselleni Suomen kansalaisuutta ennen 1.10.2024. Olen ilmoittanut 15 vuotta täyttäneen lapseni kanssahakijaksi vasta 1.10 jälkeen. Miten tämä vaikuttaa lapseni hakemukseen?

Katsomme tässä tapauksessa, että lapsesi hakemus on tullut vireille samaan aikaan kuin sinun hakemuksesi. Näin ollen myös lapsesi hakemuksen käsittelyssä sovelletaan vanhaa lakia.

8. Olen lähettänyt kansalaisuushakemuksen Enter Finland -verkkopalvelussa ennen 1.10.2024. Olen käynyt tunnistautumassa palvelupisteessä vasta 1.10.2024 jälkeen. Kumpaa lakia hakemukseni käsittelyssä sovelletaan?

Sovellamme hakemuksesi käsittelyssä vanhaa lakia, koska olet lähettänyt hakemuksen ennen 1.10.2024. 

Toimeentulo

9. Millä tavalla minun pitää selvittää toimeentuloni, kun haen Suomen kansalaisuutta?

Sinun pitää selvittää hakemuksessasi, mistä saat toimeentulon Suomessa elämistä varten. Sinun täytyy todistaa, mistä olet saanut toimeentulosi 5 viime vuodelta. Jos sinulta vaadittu asumisaika on tätä lyhyempi, selvitä toimeentulosi sinulta vaaditulta ajalta. Lue lisää toimeentulon selvittämisestä ja liitteistä

Asumisaika

12. Asumisaikani täyttyy ensi vuonna ja aion suorittaa yleisen kielitutkinnon ensi vuonna. Voinko hakea kansalaisuutta jo nyt?

Jätä hakemus vasta sitten, kun kaikki edellytykset täyttyvät ja sinulla on tarvittavat liitteet. Jos edellytykset eivät täyty tai pakollinen liite puuttuu, voit saada kielteisen päätöksen.

13. Miten ulkomailla oleskelu vaikuttaa asumisaikaan?

Asumisaikaan hyväksytään Suomen ulkopuolella oleskelua yhteensä 365 päivää, joista enintään 90 päivää saa olla kansalaisuuspäätöstä edeltävän vuoden ajalta. Ylimenevää ulkomailla oleskelua ei lasketa osaksi asumisaikaa. Ylimenevä ulkomailla oleskelu siirtää vaaditun asumisajan täyttymisen myöhemmäksi. 

Esimerkiksi, jos vaadittu asumisaikasi on 5 vuotta ja saat päätöksen hakemukseesi 1.7.2025, laskemme yhteen kaikki ulkomailla oleskellut päivät ajalta 1.7.2020–1.7.2025. Päiviä saa olla enintään 365, jotta ne hyväksytään osaksi asumisaikaa. Päätöstä edeltävänä vuonna eli 1.7.2024–1.7.2025 ulkomailla oleskeltuja päiviä saa olla enintään 90. Suomesta lähtöpäivä ja Suomeen paluupäivä lasketaan mukaan asumisaikaan. 

14. Lasketaanko ulkomaanmatkoihin mukaan myös ne matkat, jotka olen tehnyt sen jälkeen, kun olen jättänyt hakemuksen?

Kyllä. Laskemme mukaan kaikki matkat, jotka olet tehnyt vaadittuna asumisaikana siihen päivään asti, kun saat päätöksen hakemukseesi. 

15. Onko ulkomailla vietetyn ajan syyllä merkitystä vaadittuun asumisaikaan?  

Sillä ei ole merkitystä, miksi olet oleskellut ulkomailla.

16. Olen ollut viimeisen vuoden aikana ulkomailla enemmän kuin 90 päivää. Miten tämä vaikuttaa hakemukseni käsittelyyn?

Asumisaikaasi hyväksytään enintään 90 päivää ulkomailla oleskelua päätöstä edeltävän vuoden ajalta. Ylimeneviä ulkomailla vietettyjä päiviä ei lasketa mukaan asumisaikaan. Tällöin ylimenevä ulkomailla oleskelu siirtää vaaditun asumisajan täyttymisen myöhemmäksi. 

17. Lasketaanko matkalle lähtöpäivä mukaan, kun lasken ulkomailla oleskeltuja päiviä?

Suomesta lähtöpäivä ja Suomeen paluupäivä lasketaan mukaan asumisaikaan. Esimerkiksi, jos olet ollut matkalla 1.10.–31.10. Katsomme, että olet ollut ulkomailla yhteensä 29 päivää. 

18. Olen ollut aikaisemmin naimisissa Suomen kansalaisen kanssa. Onko vaadittu asumisaikani tämän takia lyhyempi?

Ei ole. Asumisaika on lyhyempi vain, jos nykyinen puolisosi on Suomen kansalainen. Lue lisää  vaadittavasta asumisajasta.

19.  Olen saanut turvapaikan Suomesta. Onko minulta vaadittu asumisaika tavallista lyhyempi?

Ei ole. Sinulta vaadittu asumisaika on 8 vuotta. Asumisajan laskeminen alkaa siitä päivästä, jolloin sait ensimmäisen jatkuvan oleskeluluvan (A-lupa). Joissain tapauksissa riittää tätä lyhyempi asumisaika. Lue lisää vaaditusta asumisajasta.

20. Olen asunut Suomessa 4 vuotta ja minulla on vaadittava kielitaito. Voinko saada Suomen kansalaisuuden?

Et voi. Sinun on pitänyt asua Suomessa 5 vuotta, jos sinulla on vaadittava kielitaito. 

21. Hain jatkolupaa myöhässä. Miten tämä vaikuttaa asumisaikaani?

Asumisaikaasi ei lasketa mukaan aikaa, jolloin sinulla ei ole ollut voimassa olevaa oleskelulupaa. Jatkolupaa pitää hakea ennen edellisen luvan päättymistä. Ilman oleskelulupaa oleskeltu aika on laitonta oleskelua. 

Kielitaito

22. Olen asunut Suomessa 4 vuotta ja haluan hakea Suomen kansalaisuutta. Miten todistan kielitaitoni?

Jos sinulla on kansalaisuuden saamiseen vaadittava kielitaito, voit hakea kansalaisuutta, kun olet asunut Suomessa 5 vuotta. Lue lisää, millaisilla todistuksilla voit todistaa kielitaidon.  

23. Olen asunut Suomessa 10 vuotta. Täytyykö minun todistaa kielitaitoni, kun haen kansalaisuutta?

Kyllä. Kansalaisuutta haettaessa kielitaitoedellytyksen täyttyminen pitää aina todistaa.

Jossain tapauksissa kielitaitoedellytyksestä voidaan poiketa

24. Kumpi tutkinto minun pitäisi suorittaa, Yleinen kielitutkinto (YKI) vai Valtionhallinnon kielitutkinto?

Voit todistaa vaadittavan kielitaidon molemmilla tutkinnoilla. Voit valita itse, kumman tutkinnon suoritat. Lue lisää miten voit todistaa kielitaidon

25. Onko kypsyysnäytteen suorittaminen osana korkeakoulututkintoa riittävä todistus kielen osaamisesta?

Kyllä, jos kypsyysnäyte on kirjoitettu suomeksi tai ruotsiksi.

26. Voinko osoittaa kielitaitoni sellaisella kielitodistuksella, jota ei ole mainittu Maahanmuuttoviraston verkkosivuilla?

Et voi. Kielitaidon voi osoittaa vain verkkosivuillamme mainituilla todistuksilla.

27. Miten kielitaito 15-vuotiaan kohdalla osoitetaan, jos peruskoulu on vielä kesken?

Hakemukseen voi liittää viimeisimmän koulutodistuksen, josta näkyy suomen tai ruotsin kielen arvosana.

28. Olen suorittanut peruskoulun ja/tai lukion Ruotsissa. Käykö ruotsalainen peruskoulu- tai lukiotodistus kielitaitoedellytyksen osoittamiseen?

Ei käy. Voit todistaa kielitaidon suomalaisella peruskoulun tai lukion päättötodistuksella, jossa on hyväksytty arvosana suomen tai ruotsin kielestä äidinkielenä tai toisena kielenä. 
Jos olet suorittanut ruotsalaisen peruskoulun tai lukion, sinun kannattaa suorittaa esimerkiksi yleinen kielitutkinto tai valtionhallinnon kielitutkinto. Lue lisää, miten voit todistaa kielitaidon

29. Olen täysi-ikäinen enkä osaa lukea tai kirjoittaa millään kielellä. Millainen todistus minun pitää toimittaa?

Pyydä Suomessa sinua opettaneelta opettajalta todistus siitä, että olit luku- ja kirjoitustaidoton, kun tulit Suomeen. 

Toimita lisäksi todistus, jossa on arvioitu sinun suomen tai ruotsin kielen puhumisen ja ymmärtämisen taso (eurooppalaisen viitekehyksen mukainen asteikko) tai todistus, siitä, että olet osallistunut säännöllisesti suomen tai ruotsin kielen opintoihin. Lue lisää kielitaitoedellytyksestä poikkeamisesta

30. Haluan hakea poikkeamista kielitaitoedellytyksestä, koska minulla on sairaus. Millainen todistus minun pitää toimittaa?

Pyydä sinua hoitaneelta lääkäriltä todistus, jossa lääkäri kertoo, onko sairautesi sellainen, että se estää pysyvästi kielitaidon oppimisen. Lisäksi lääkärin pitää todistuksessa kertoa, miten sairaus estää kielen oppimista ja miten sairautta on hoidettu. Maahanmuuttovirasto ei voi suositella ketään lääkäriä, joten ole yhteydessä omaan lääkäriisi. 

Toimita myös todistukset kaikilta kielikursseilta, joille olet osallistunut Suomessa. 

Vapautuminen Suomen kansalaisuudesta

31. Jos vapaudun Suomen kansalaisuudesta, miten voin saada sen myöhemmin takaisin?

Entisenä Suomen kansalaisena voit hakea Suomen kansalaisuutta kansalaisuusilmoituksella. Lue lisää, miten voit hakea kansalaisuutta ilmoituksella

Et kuitenkaan voi saada Suomen kansalaisuutta takaisin ilmoituksella, jos olet menettänyt sen siksi, että olet antanut vääriä tietoja aikaisemmassa kansalaisuushakemuksessasi ja saanut kansalaisuutesi väärin perustein.

Et voi saada Suomen kansalaisuutta takaisin ilmoituksella myöskään silloin, jos olet menettänyt sen isyyden kumoamisen perusteella.

32. Menetänkö Suomen kansalaisuuden, jos saan toisen valtion kansalaisuuden?

Et menetä. Suomen lainsäädäntö hyväksyy monikansalaisuuden (kaksoiskansalaisuus).

Jos sinulla on myös jonkin toisen valtion kansalaisuus, Suomen kansalaisuus ei välttämättä säily automaattisesti, kun täytät 22 vuotta. Lue lisää Suomen kansalaisuuden säilyttämisestä 22-vuotiaana.  

Entinen Suomen kansalainen

33. Pitääkö kansalaisuusilmoituksen liitteiden olla alkuperäisiä vai oikeaksi todistettuja jäljennöksiä?

Kansalaisuusilmoituksen liitteenä olevat asiakirjat tulee esittää alkuperäisinä, kun jätät hakemuksen Maahanmuuttoviraston palvelupisteeseen Suomessa tai Suomen edustustoon ulkomailla. Myös hakemuksen käsittelyn aikana sinun tulee pyydettäessä esittää asiakirjat alkuperäisinä Maahanmuuttovirastolle.

Ulkomaan viranomaisen antaman asiakirjan tulee olla laillistettu. Lue lisätietoja laillistamisesta Digi- ja väestötietoviraston sivuilta (dvv.fi).

34. Pitääkö hakemusten ja ilmoitusten vieraskieliset liitteet kääntää suomen, ruotsin tai englannin kielelle? Pitääkö käännösten olla virallisia?

Kyllä, jos asiakirja on jollakin muulla kielellä kuin suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Käännöksen pitää olla auktorisoidun kielenkääntäjän tekemä. Voit etsiä auktorisoituja kääntäjiä Opetushallituksen sivuilta (oph.fi).

35. Olen entinen Suomen kansalainen. Miten voin saada Suomen kansalaisuuden takaisin?

Entisenä Suomen kansalaisena voit hakea Suomen kansalaisuutta kansalaisuusilmoituksella. Lue lisää, miten voit hakea kansalaisuutta ilmoituksella

36. Jos olen menettänyt Suomen kansalaisuuden täyttäessäni 22 vuotta, miten saan kansalaisuuden takaisin?

Entisenä Suomen kansalaisena voit hakea kansalaisuutta kansalaisuusilmoituksella. Lue lisää, miten voit hakea kansalaisuutta ilmoituksella.

Lapsi

37. Lapsi on syntynyt ennen 1.6.2003, ja lapsen isä on Suomen kansalainen. Onko myös lapsella Suomen kansalaisuus? 

Jos lapsen isä on ollut lapsen syntyessä Suomen kansalainen ja avioliitossa lapsen äidin kanssa, on lapsi saanut syntyessään Suomen kansalaisuuden.

Jos vanhemmat eivät olleet avioliitossa, kun lapsi syntyi, mutta he menivät naimisiin ennen 1.6.2003, lapsi sai Suomen kansalaisuuden automaattisesti vanhempien avioliiton solmimisen yhteydessä. Tässä tapauksessa lapsen isän on pitänyt myös vahvistaa isyys. Jos vanhemmat ovat menneet naimisiin vasta lapsen syntymän ja 1.6.2003 jälkeen, lapsi ei ole saanut Suomen kansalaisuutta vanhempien avioliiton solmimisen yhteydessä. 

Lapsi ei ole myöskään saanut kansalaisuutta, kun vanhemmat ovat menneet naimisiin, jos:

  • vanhemmat eivät olleet lapsen huoltajia, kun he menivät naimisiin 
  • lapsi oli täyttänyt 18 vuotta
  • lapsi oli itse mennyt naimisiin ennen, kun vanhemmat menivät naimisiin 

Lue lisää, miten lapsi saa Suomen kansalaisuuden.

38. Olen hakenut puolisoni kanssa Suomen kansalaisuutta ja meille syntyi lapsi sen jälkeen, kun olimme jättäneet hakemuksen. Miten saan myös lapselleni kansalaisuuden? Pitääkö meidän täyttää uusi hakemus? 

Sinun ei tarvitse täyttää uutta hakemusta. Voit lisätä lapsen kanssahakijaksi hakemukseesi. Täytä lapsesta liitelomake KAN_LIITELOMAKE.

  • Jos olette hakeneet kansalaisuutta Enter Finland -verkkopalvelussa, voit täyttää lapsen liitelomakkeen ja liittää sen Enter Finland palveluun. Varaa aika Maahanmuuttoviraston palvelupisteeseen. Myös lapsen tulee olla mukana, kun vierailet palvelupisteessä.
  • Jos olette hakeneet kansalaisuutta paperilomakkeella, täytä lapsen liitelomake ja varaa aika Maahanmuuttoviraston palvelupisteeseen. Myös lapsen tulee olla mukana Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä, kun jätät liitelomakkeen. 

39. Olen hakenut puolisoni kanssa Suomen kansalaisuutta ja meille syntyi lapsi sen jälkeen, kun olimme jättäneet hakemuksen. Pitääkö vastasyntyneelle hakea oleskelulupaa?

Oleskelulupahakemus syntyneelle lapselle pitää jättää kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun lapsi on syntynyt. Jos ette saa kansalaisuuspäätöstä pian lapsen syntymän jälkeen, lapselle pitää hakea oleskelulupaa.

Päätöksen saaminen

40. Miksi en ole vieläkään saanut päätöstä kansalaisuushakemukseeni?

Kansalaisuushakemusten käsittely on ruuhkautunut. Ruuhkaa on etenkin hakemuksissa, jotka vaativat enemmän selvittämistä tai olemme lähettäneet hakemukseen liittyen lisäselvityspyynnön. Pystymme käsittelemään nopeimmin sellaiset hakemukset, joissa asiakas on tullut Suomeen etukäteen hankitulla luvalla, hänellä on kansallinen passi ja yleiset edellytykset kansalaisuuden myöntämiseen täyttyvät. 

Olemme sinuun yhteydessä, jos tarvitsemme lisäselvityksiä hakemukseesi.

41. Menetin toisen valtion kansalaisuuteni samalla, kun sain Suomen kansalaisuuden. Voinko saada sen takaisin?

Suomen kansalaisuuslaki sallii monikansalaisuuden. Toisen valtion kansalaisuuden saamisesta takaisin sinun on tiedusteltava kyseisen valtion viranomaisilta. Tähän liittyen voit olla yhteydessä esimerkiksi kyseisen maan edustustoon. Edustustojen yhteystiedot löydät Ulkoministeriön sivuilta (um.fi).

42. Mitä minun pitää tehdä oleskelulupakortille, kun olen saanut Suomen kansalaisuuden?

Toimita oleskelulupakorttisi Maahanmuuttovirastolle postitse (PL 10, 00086 Maahanmuuttovirasto). Maahanmuuttovirasto mitätöi korttisi, eikä se ole enää voimassa.

43. Minulle on myönnetty Suomen kansalaisuus, miten saan Suomen passin?

Suomen passin myöntää poliisi. Jos sinulla on Suomen myöntämä pakolaisen matkustusasiakirja tai muukalaispassi, voit saada Suomen passin vasta, kun olet vienyt muukalaispassin tai pakolaisen matkustusasiakirjasi poliisille. Katso poliisin toimipisteiden yhteystiedot, lisätietoja ja ohjeita passin hakemiseen osoitteesta www.poliisi.fi

44. Hain Suomen kansalaisuutta ilmoituksella. Miten Suomen kansalaisuuden saaminen merkitään väestötietojärjestelmään?

Suomen kansalaisuus merkitään saaduksi väestötietojärjestelmään siitä päivästä lähtien, kun jätit ilmoituksen, jos olet täyttänyt tuolloin kaikki edellytykset kansalaisuuden saamiseksi. Jos et täyttänyt kaikkia edellytyksiä jättäessäsi ilmoitusta, merkitään Suomen kansalaisuus alkavaksi siitä päivästä, kun edellytykset täyttyvät. Esimerkiksi jos jätit ilmoituksen vireille 1.1.2023 ja kaikki edellytykset täyttyivät jo tuolloin, Suomen kansalaisuus merkitään väestötietojärjestelmään saaduksi 1.1.2023.