Hyppää sisältöön

Perheenjäsenen jatkolupa

Kun oleskelulupasi voimassaolo on päättymässä, ja haluat jäädä Suomeen, hae jatkolupaa. Tee jatkolupahakemus ennen edellisen lupasi päättymistä. Oleskelulupa perhesiteen perusteella myönnetään yleensä 4 vuodeksi.

Oikea jatkolupahakemus riippuu siitä, onko perhesiteesi sama vai eri kuin edellisessä oleskeluluvassa. Perheside on esimerkiksi sama, kun olet naimisissa saman henkilön kanssa kuin edellisen oleskeluluvan aikana ja haet jatkolupaa tämän avioliiton perusteella. Perheside on eri, jos haet jatkolupaa uuden parisuhteen perusteella.

  • Jos et tiedä, mikä on sinulle oikea hakemus, käytä hakemusopasta.
  • Jos olet saanut oleskeluluvan perhesiteen perusteella lapsena ja täyttänyt 18 vuotta, et voi saada jatkolupaa samalla perusteella.
  • Jos sinulla ei ole enää Suomessa asuvaa perheenjäsentä, mutta sinulla on työ- tai opiskelupaikka, voit hakea oleskelulupaa uudella perusteella.

Seurustelukumppani ei ole Suomessa perheenjäsen

Seurustelukumppani voi saada oleskeluluvan muulla perusteella. Jos haet jatkolupaa seurustelusuhteen perusteella, se voidaan myöntää yleensä vain vuodeksi kerrallaan. Jos olet saanut oleskeluluvan seurustelusuhteen perusteella, eikä tilanteessasi ole tapahtunut muutoksia, hae jatkolupaa samalla hakemuksella kuin edellistä lupaasi.

Jatkolupa adoption perusteella

Jos haet jatkolupaa adoption perusteella paperihakemuksella, hae lupaa samalla lomakkeella kuin ensimmäistä lupaa.

Jos haet jatkolupaa adoption perusteella Enter Finlandissa, valitse jatko-oleskelulupahakemus perhesiteen perusteella lapselle. Liitä verkkohakemukseen paperinen adoptiolomake.

Työnteko-oikeus

Jos teet jatkolupahakemuksen vasta sen jälkeen, kun oleskelulupasi voimassaolo on päättynyt, et saa jatkaa työntekoa. Lue lisää työnteko-oikeudesta jatkoluvan käsittelyn aikana.

Voit mahdollisesti välttää palvelupisteessä käynnin, kun haet jatkolupaa Enter Finlandissa

Jos haet jatkolupaa Enter Finlandissa sinun ei välttämättä tarvitse käydä todistamassa henkilöllisyyttäsi ja jättämässä sormenjälkiäsi palvelupisteessä. Tunnistaudu vahvasti Enter Finlandissa ja täytä sen jälkeen jatkolupahakemus. Kun lähetät hakemuksesi, Enter Finland kertoo sinulle, pitääkö sinun käydä tunnistautumassa palvelupisteessä vai ei. Lue lisää sivulta Tunnistautuminen.

Näin hakemus etenee, kun haet jatkolupaa perhesiteen perusteella