Hyppää sisältöön

Perheenjäsenen jatkolupa

Oleskelulupa perhesiteen perusteella myönnetään yleensä 1–4 vuodeksi kerrallaan. Kun oleskelulupasi voimassaolo on päättymässä, ja haluat jäädä Suomeen, hae jatkolupaa. Tee jatkolupahakemus ennen edellisen lupasi päättymistä.

Oikea jatkolupahakemus riippuu siitä, onko perhesiteesi sama vai eri kuin edellisessä oleskeluluvassa. Perheside on sama, kun esimerkiksi olet naimisissa saman henkilön kanssa kuin edellisen oleskeluluvan aikana ja haet jatkolupaa tämän avioliiton perusteella. Perheside on eri, jos haet jatkolupaa uuden parisuhteen perusteella.

Seurustelukumppani ei ole Suomessa perheenjäsen. Seurustelukumppani voi kuitenkin saada oleskeluluvan muulla perusteella. Huomioi myös, että jos olet saanut oleskeluluvan perhesiteen perusteella lapsena ja täyttänyt 18 vuotta, et voi saada jatkolupaa samalla perusteella.

  • Jos olet saanut oleskeluluvan seurustelusuhteen perusteella, eikä tilanteessasi ole tapahtunut muutoksia, hae jatkolupaa samalla hakemuksella kuin edellistä lupaasi.
  • Jos sinulla ei ole enää Suomessa asuvaa perheenjäsentä, mutta sinulla on työ- tai opiskelupaikka, voit hakea oleskelulupaa uudella perusteella.
  • Jos haet jatkolupaa adoption perusteella, hae lupaa samalla lomakkeella kuin ensimmäistä lupaa.
  • Jos et tiedä, mikä on sinulle oikea hakemus, käytä hakemusopasta.

Jos teet jatkolupahakemuksen vasta sen jälkeen, kun oleskelulupasi voimassaolo on päättynyt, et saa jatkaa työntekoa. Lue lisää työnteko-oikeudesta jatkoluvan käsittelyn aikana.

Jos haet jatkolupaa Enter Finland -palvelussa ja olet tehnyt vahvan sähköisen tunnistautumisen, sinun ei tarvitse välttämättä käydä todistamassa henkilöllisyyttäsi ja jättämässä sormenjälkiäsi palvelupisteessä. Palvelu kertoo sinulle, tarvitseeko sinun asioida palvelupisteessä vai riittääkö pelkkä sähköinen tunnistautuminen.

Näin hakemus etenee, kun haet jatkolupaa perhesiteen perusteella