Hyppää sisältöön
Matkustus­asiakirjat

Matkustusasiakirjat

Muukalaispassi ja pakolaisen matkustusasiakirja ovat matkustusasiakirjoja, jotka Maahanmuuttovirasto myöntää kansalaisuusvaltiosi passin sijasta. Ne eivät ole virallisia henkilöllisyystodistuksia. Et voi käyttää niitä henkilöllisyysasiakirjoina edes silloin, kun niissä ei ole Henkilöllisyys varmistamatta -merkintää. Virallisen henkilöllisyystodistuksen eli (henkilökortin) voit hakea poliisilta.

Voit käyttää vain yhtä matkustusasiakirjaa

Sinulla saa olla vain kansalaisuusvaltiosi passi tai Maahanmuuttoviraston myöntämä pakolaisen matkustusasiakirja tai muukalaispassi. 

Jos sinulla on pakolaisasema tai toissijainen suojeluasema Suomessa, sinun pitää valita, mitä matkustusasiakirjaa käytät:

  • Jos sinulla on pakolaisasema Suomessa, valitse käytätkö voimassa olevaa kansalaisuusvaltiosi passia vai pakolaisen matkustusasiakirjaa. 
  • Jos sinulla on toissijainen suojeluasema Suomessa, valitse joko kansalaisuusvaltiosi passi tai muukalaispassi.

Jos päätät käyttää pakolaisen matkustusasiakirjaa tai muukalaispassia, luovuta kansalaisuusvaltiosi passi Maahanmuuttovirastolle. Säilytämme passin arkistossamme.

Jos olet hankkinut kansalaisuusvaltiosi uuden passin ja haluat käyttää sitä, käy näyttämässä se Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä. Jos sinulla on voimassa oleva pakolaisen matkustusasiakirja tai muukalaispassi, se peruutetaan.

Ota huomioon

  • Jos kansalaisuusvaltiosi viranomaiset jatkavat passisi voimassa oloaikaa tai hankit kansalaisuusvaltiosi uuden passin, voit menettää pakolaisaseman tai toissijaisen suojeluaseman. 

Matkustaminen

Kun matkustat pois Suomesta ja palaat Suomeen, sinulla pitää olla voimassa oleva matkustusasiakirja ja voimassa oleva oleskelulupakortti.

Näin voit tarkistaa oleskelulupasi

  • Jos oleskelulupasi on myönnetty 1.1.2012 tai sen jälkeen, olet saanut erillisen oleskelulupakortin
  • Jos oleskelulupasi on myönnetty 31.12.2011 tai sitä ennen, matkustusasiakirjaasi on kiinnitetty oleskelulupatarra. 

Biometriset matkustusasiakirjat

Jos muukalaispassisi tai pakolaisen matkustusasiakirjasi on myönnetty 21.8.2016 jälkeen, siinä on mikrosiru. Tällaista matkustusasiakirjaa kutsutaan biometriseksi asiakirjaksi. 

Mikrosirulle tallennetaan matkustusasiakirjan tiedot: kasvokuva, henkilötiedot ja passin tiedot sekä sormenjäljet yli 12-vuotiaalta.

Biometrinen muukalaispassi tai pakolaisen matkustusasiakirja on voimassa enintään viisi vuotta. Passin voimassaoloaikaa ei voi jatkaa. Passin umpeutumisen jälkeen myönnetään aina uusi matkustusasiakirja. Se myönnetään enintään viideksi vuodeksi.