Hyppää sisältöön
Matkustus­asiakirjat

Matkustusasiakirjat

Muukalaispassi ja pakolaisen matkustusasiakirja ovat kansallisen passin sijasta annettavia matkustusasiakirjoja. Ne eivät ole virallisia henkilöllisyystodistuksia edes silloin, kun niissä ei ole merkintää varmistamattomasta henkilöllisyydestä. Virallisen henkilöllisyystodistuksen (henkilökortin) voit hakea poliisilta.

Muukalaispassin ja pakolaisen matkustusasiakirjan haltija saa palata ulkomailta Suomeen, jos sekä hänen matkustusasiakirjansa että oleskelulupansa ovat voimassa.

Oleskelulupa näkyy

Biometriset matkustusasiakirjat

Suomi on ottanut käyttöön biometrisen passin elokuussa 21.8.2006. Tämän jälkeen Suomen myöntämissä matkustusasiakirjoissa on mikrosiru. Mikrosiru on myös muukalaispassissa ja pakolaisen matkustusasiakirjassa. Sirulle tallennetaan matkustusasiakirjan tiedot: kasvokuva, henkilötiedot ja passin tiedot sekä sormenjäljet yli 12-vuotiaalta. Sirulla on lisäksi tietoja, jotka vaikeuttavat passin tai asiakirjan väärentämistä ja sirun tietojen väärinkäyttöä.

Biometrisen passin käyttöönoton jälkeen vanhanmallisia muukalaispasseja ja pakolaisen matkustusasiakirjoja ei ole enää myönnetty, mutta niitä voi edelleen käyttää niiden voimassaoloajan loppuun saakka. Biometrinen muukalaispassi tai pakolaisen matkustusasiakirja on voimassa enintään viisi vuotta. Passiasiakirjan voimassaoloaikaa ei voi jatkaa, vaan passin umpeutumisen jälkeen myönnetään aina uusi matkustusasiakirja enintään viideksi vuodeksi.