Hyppää sisältöön

Jatkolupa (uusi määräaikainen oleskelulupa)

Jos haluat jatkaa oleskelua Suomessa, mutta oleskelulupasi voimassaolo on päättymässä, hae jatkolupaa. Jatkolupa myönnetään enintään neljäksi vuodeksi. Jos olet asunut Suomessa riittävän kauan ja täytät muut ehdot, voit hakea pysyvää oleskelulupaa tai pitkään oleskelleen kolmannen maan kansalaisen EU-oleskelulupaa.

Maahanmuuttovirasto myöntää jatkoa voimassa olevaan oleskelulupaan, jos edellytykset, joiden perusteella sinulle myönnettiin edellinen oleskelulupa, ovat edelleen olemassa. Voit hakea jatkolupaa myös uudella perusteella. Yleisimmät perusteet saada oleskelulupa ovat opiskelu, työnteko, perheside Suomeen ja paluumuutto. Oikean hakemuksen löytämiseen voit käyttää hakemusopasta.

Jos sinulla on useita oleskelulupaperusteita

Voit halutessasi jättää usean eri oleskelulupahakemuksen, jos sinulla on eri perusteita. Varmista, että täytät jokaisen hakemasi oleskeluluvan edellytykset. Jos olet jättänyt useita oleskelulupahakemuksia eri perusteilla, saat jokaiseen hakemukseen oman päätöksen.

Jos haet jatkolupaa Enter Finlandissa, sinun ei välttämättä tarvitse käydä tunnistautumassa Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä

Jos haet jatkolupaa Enter Finland -verkkopalvelussa ja olet tehnyt vahvan tunnistautumisen, sinun ei tarvitse välttämättä käydä todistamassa henkilöllisyyttäsi ja jättämässä sormenjälkiäsi palvelupisteessä. 

Kun olet jättänyt hakemuksen, Enter Finland kertoo sinulle, tarvitseeko sinun käydä palvelupisteessä vai ei. 

Lue tarkemmat ohjeet, kuinka välttää käynti palvelupisteessä sivulta Tunnistautuminen.

Hae jatkolupaa ennen oleskeluluvan päättymistä

Kun haet jatkolupaa ennen oleskeluluvan päättymistä, oleskelu- ja työnteko-oikeutesi säilyy vanhan lupasi mukaisena. Kun jätät jatkolupahakemuksesi ajoissa Enter Finlandissa, sinun ei välttämättä tarvitse käydä tunnistautumassa palvelupisteessä ennen lupasi umpeutumista.

Jatkolupaa kannattaa hakea aikaisintaan 3 kuukautta ennen oleskelulupasi päättymistä, jotta voimme tutkia jatkoluvan myöntämisen edellytykset. 

  • Hae jatkolupaa työntekoa varten noin 2 kuukautta ennen oleskeluluvan päättymistä.
  • Jos sinulla on opiskelijan oleskelulupa, älä hae jatkolupaa ennen kuin sinulla on vaadittavat opintopisteet.

Saat oleskella laillisesti Suomessa hakemuksesi käsittelyn ja mahdollisesti hallinto-oikeuteen tekemiesi valitusten käsittelyn ajan. Jos sinulle tehdään kielteinen jatkolupapäätös ja maastapoistamispäätös, sinun pitää poistua maasta.

Maahanmuuttovirasto saa osan tulotiedoistasi tulorekisteristä

Kun haet jatkolupaa, Maahaanmuuttovirasto saa tiedot saamistasi palkoista ja etuuksista tulorekisteristä. Sinun ei siis tarvitse liittää hakemukseesi todistuksia saamistasi palkoista tai etuuksista. Jos kuitenkin tarvitsemme sinulta lisäselvitystä, lähetämme sinulle täydennyspyynnön. Lue lisää Tulorekisteri-sivulta.

Työnteko, kun hakemustasi käsitellään

Oikeutesi jatkaa työntekoa hakemuksesi käsittelyn aikana riippuu siitä, millä perusteella olet saanut edellisen lupasi. Jos teet jatkolupahakemuksen vasta sen jälkeen, kun oleskelulupasi voimassaolo on päättynyt, et saa jatkaa työntekoa. Lue lisää työnteko-oikeudesta jatkoluvan käsittelyn aikana.

Uusi oleskelulupakortti palvelupisteessä

Jos sinulla on voimassaoleva oleskelulupa ja oleskelulupakorttisi menee rikki tai katoaa, tarvitset uuden oleskelulupakortin. Sinun ei tarvitse hakea uutta oleskelulupaa vaan voit jättää hakemuksen oleskelulupakortin uusimisesta. Lue ohjeet uuden kortin hakemisesta

Voit hakea jatkolupaa vain Suomessa

Hae jatkolupaa Suomessa. Jos teet hakemuksen ulkomailla, hakemuksesi käsitellään ensimmäisenä oleskelulupahakemuksena, vaikka sinulla olisi ollut aikaisemmin oleskelulupa Suomeen. Hakemuksesta peritään silloin ensimmäistä lupaa koskeva käsittelymaksu.

Katso tarkemmin, miten hakemus etenee kun haet jatkolupaa

Etsitkö näitä?