Hyppää sisältöön

Jatkolupa (uusi määräaikainen oleskelulupa)

Jos haluat jatkaa oleskelua Suomessa, mutta oleskelulupasi voimassaolo on päättymässä, hae jatkolupaa. Jatkolupa myönnetään enintään neljäksi vuodeksi. Jos olet asunut Suomessa riittävän kauan ja täytät muut ehdot, voit hakea pysyvää oleskelulupaa tai pitkään oleskelleen kolmannen maan kansalaisen EU-oleskelulupaa.

Maahanmuuttovirasto myöntää jatkoluvan, jos edellytykset, joiden perusteella sinulle myönnettiin edellinen oleskelulupa, ovat edelleen olemassa.

Voit hakea jatkolupaa myös uudella perusteella. Muista, että sinun pitää täyttää kyseisen oleskeluluvan edellytykset.

Jatkolupaa haetaan yleensä samalla hakemuksella kuin edellistä oleskelulupaa. Joissakin tapauksissa käytetään eri hakemusta. Hae jatkolupaa sillä perusteella, joka on pääasiallinen syy Suomessa oleskeluusi. Jos esimerkiksi opiskelet ja teet työtä tai olet avioliitossa ja teet työtä, valitse pääsyy Suomessa oleskeluusi ja hae jatkolupaa sillä perusteella. Käytä hakemusopasta, jos et ole varma, mikä on sinulle oikea hakemus.

Jos haet jatkolupaa verkossa, sinun ei välttämättä tarvitse käydä tunnistautumassa

Jos haet jatkolupaa Enter Finland -palvelussa ja olet tehnyt vahvan sähköisen tunnistautumisen, sinun ei tarvitse välttämättä käydä todistamassa henkilöllisyyttäsi ja jättämässä sormenjälkiäsi palvelupisteessä. 

Vahva sähköinen tunnistautuminen tarkoittaa, että todennat henkilöllisyytesi Enter Finland -palvelussa verkkopankkitunnuksilla, kansalaisvarmenteella tai mobiilivarmenteella.

Kun olet jättänyt hakemuksen, palvelu kertoo sinulle, tarvitseeko sinun asioida palvelupisteessä vai riittääkö pelkkä sähköinen tunnistautuminen.

Hae jatkolupaa noin kolme kuukautta ennen oleskeluluvan päättymistä

Hae jatkolupaa ennen oleskelulupasi voimassaolon päättymistä. Tällöin hakemuksesi on vireillä, ja työnteko-oikeutesi säilyy vanhan lupasi mukaisena. Ota huomioon jatkolupien käsittelyajat sekä käynti Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä.  Kun jätät jatkolupahakemuksesi ajoissa Enter Finlandissa, sinun ei tarvitse käydä tunnistautumassa palvelupisteessä ennen lupasi umpeutumista.

Maahanmuuttovirasto ei suosittele hakemaan jatkolupaa kuitenkaan aikaisemmin kuin kolme kuukautta ennen oleskelulupasi päättymistä, sillä silloin jatkoluvan myöntämisen edellytyksiä ei voida välttämättä tutkia eikä jatkolupaa myöntää. Jos sinulla on opiskelijan oleskelulupa, älä hae jatkolupaa ennen kuin sinulla on vaadittavat opintopisteet.

Työnteko, kun hakemustasi käsitellään

Saatko jatkaa työntekoa hakemuksesi käsittelyn aikana riippuu siitä, millä perusteella olet saanut edellisen lupasi. Jos teet jatkolupahakemuksen vasta sen jälkeen, kun oleskelulupasi voimassaolo on päättynyt, et saa jatkaa työntekoa. Lue lisää työnteko-oikeudesta jatkoluvan käsittelyn aikana.

Saat oleskella laillisesti Suomessa hakemuksesi käsittelyn ja mahdollisesti tekemiesi valitusten käsittelyn ajan. Jos sinulle tehdään kielteinen jatkolupapäätös ja maastapoistamispäätös, sinun pitää poistua maasta.

Uusi oleskelulupakortti palvelupisteessä

Jos sinulla on voimassaoleva jatkuva oleskelulupa ja oleskelulupakorttisi menee rikki tai katoaa, älä hae jatkolupaa. Tarvitset uuden oleskelulupakortin. Lue ohjeet uuden kortin hakemisesta, ennen kuin menet Maahanmuuttoviraston palvelupisteeseen.

Voit hakea jatkolupaa vain Suomessa

Jos teet hakemuksen ulkomailla, hakemuksesi käsitellään ensimmäisenä oleskelulupahakemuksena, vaikka sinulla olisi ollut aikaisemmin oleskelulupa Suomeen. Hakemuksesta peritään silloin ensimmäistä lupaa koskeva käsittelymaksu.

Katso tarkemmin, miten hakemus etenee kun haet jatkolupaa

Etsitkö näitä?