Hyppää sisältöön
Turvapaikka Suomesta

Rikoksen vaikutus turvapaikkaprosessiin

Jos syyllistyt rikokseen, kun turvapaikkahakemuksesi käsittely on vielä kesken, tutkitaan rikosasia ja turvapaikkahakemus erikseen. Eli poliisi tutkii rikosasian ja Maahanmuuttovirasto turvapaikkahakemuksen. Jos turvapaikanhakija on tehnyt rikoksen, turvapaikkahakemus käsitellään nopeutetusti.

Maahanmuuttovirasto tekee käännyttämis- tai karkottamispäätöksen rikoksiin syyllistyneille, jos se on lain perusteella mahdollista.

Palautuskielto

Palautuskielto tarkoittaa, että vakavaankaan rikokseen syyllistynyttä ei voida poistaa maasta, jos häntä uhkaisi kotimaassaan kuolemanrangaistus, kidutus, vaino tai muu epäinhimillinen tai ihmisarvoa loukkaava kohtelu.

Palautuskielto perustuu Suomen perustuslakiin, ulkomaalaislakiin ja Euroopan ihmisoikeussopimukseen, ja Maahanmuuttovirasto noudattaa palautuskieltoa aina.

Jos rikoksiin syyllistyneellä turvapaikanhakijalla ei ole perusteita nimenomaan turvapaikkaan eli pakolaisasemaan ja hän voi palata turvallisesti kotimaahansa, hänelle voidaan tehdä kielteinen päätös, johon sisältyy käännyttäminen.

Suomessa tuomittu turvapaikanhakija saattaa kärsiä rangaistuksen Suomessa

Jos turvapaikanhakija tuomitaan rikoksesta, hän voi joutua kärsimään mahdollisen rangaistuksen tehdystä rikoksesta Suomessa.

Pakolaisasemaan liittyy perheenyhdistämisoikeus, mutta vankilassa olevan perheenjäsenille ei myönnetä oleskelulupia.

Vankeustuomion jälkeen karkottaminen voi olla mahdollista, jos pakolaisaseman saamiseen vaikuttaneet olosuhteet ovat muuttuneet niin, että henkilöllä ei ole enää perusteita saada Suomesta turvapaikkaa.