Hyppää sisältöön

Kausityö

Kun olet tulossa Suomeen kausityöhön, sinun pitää hakea sitä varten lupa. Kausityö tarkoittaa työtä maatalouden ja matkailun alalla, jota tehdään tiettyinä vuodenaikoina. Kausityön kesto voi olla enimmillään 9 kuukautta.

Kausityölain mukaisia kausitöitä ovat esimerkiksi maatalous- ja puutarha-alan työt, metsänhoitotyöt ja matkailun alaan kuuluvat työt. Katso tarkempi luettelo kausitöistä.  Kausityölakia sovelletaan myös vuokratyöhön.

Kun olet Suomessa kausityöluvalla, perheenjäsenillesi ei voida myöntää oleskelulupaa Suomeen perhesiteen perusteella.

Et tarvitse kausityölupaa, jos

  • olet tulossa Suomeen metsämarjojen poimijaksi ja työsi kestää alle kolme kuukautta 
  • olet EU-maan tai Islannin, Norjan, Liechtensteinin tai Sveitsin kansalainen. Voit työskennellä Suomessa ilman oleskelulupaa. Jos viivyt Suomessa yli kolme kuukautta, sinun pitää rekisteröidä oleskelusi
  • olet Ison-Britannian kansalainen ja olet oleskellut pysyväisluonteisesti Suomessa ennen 31.12.2020. Jos olet tullut Suomeen 1.1.2021 tai sen jälkeen, sinun pitää hakea kausityölupaa. Lue lisää Ison-Britannian kansalaisen työnteko-oikeudesta sivulta migri.fi/brexit

Et voi saada kausityölupaa näissä tapauksissa:

  • Jos työskentelet freelancerina ja et ole solminut työsopimusta Suomessa toimivan yrityksen kanssa. Hae silloin yrittäjän oleskelulupaa.
  • Jos asut vakituisesti EU-maassa tai Islannissa, Liechtensteinissa, Norjassa tai Sveitsissä. Jos haluat tehdä Suomessa kausityötä, sinun pitää hakea työntekijän oleskelulupaa (TTOL) lomakkeella OLE_TY1.

Työsi kesto vaikuttaa siihen, mitä lupaa sinun pitää hakea

Alle kolmeksi kuukaudeksi töihin tulevat:

  • Jos tulet viisumivelvollisesta maasta, hae Suomen edustustosta kausityöviisumia.
  • Jos tulet viisumivapaasta maasta, hae Maahanmuuttovirastolta kausityötodistusta. Kausityötodistus osoittaa työnteko-oikeutesi. Jotta oleskelusi Suomessa on laillista, sinulla pitää myös olla käytettävissä viisumivapaita päiviä todistuksen voimassaolon ajan. Kausityötodistus ei pidennä viisumivapaan oleskelun aikaa Suomessa.
  • Jos tulet metsämarjojen poimijaksi, sinun ei tarvitse hakea sitä varten lupaa. Jos tulet viisumivelvollisesta maasta, sinun on kuitenkin hankittava viisumi Suomen edustustosta.

3–6 kuukaudeksi töihin tulevat:

Hae kausityöoleskelulupaa Maahanmuuttovirastolta.

6–9 kuukaudeksi töihin tulevat:

  • Hae kausityöoleskelulupaa Maahanmuuttovirastolta. Päätöksentekoon kuuluu kaksi vaihetta: työ- ja elinkeinotoimisto tekee ensin osapäätöksen ja sen jälkeen Maahanmuuttovirasto käsittelee hakemuksen ja tekee päätöksen.
  • Myönnettävän luvan pituuden määrittää työsuhteen kesto.

Kausityöntekijänä sinun pitää hakea erikseen Kelalta oikeutta sosiaaliturvaan ja terveydenhuoltoon

Et saa automaattisesti oikeutta käyttää Suomessa kunnallista terveydenhuoltoa. Lue lisää kausityöntekijän oikeudesta Kelan verkkosivuilta.  

Lisätietoa

Ajankohtaista koronatilanteesta: migri.fi/koronavirus 

Hakemiseen liittyvät ohjeet löydät sivuilta migri.fi/olet-suomessa ja migri.fi/et-ole-suomessa

Oletko kausityöntekijän työnantaja? 

Lue kausityönantajille laaditut ohjeet sivulta migri.fi/kausityontekijan-tyonantajalle.