Hyppää sisältöön

Pyyntö kausityötodistuksen saamiseksi

Hae kausityötodistusta, jos olet viisumivapaan maan kansalainen ja olet tulossa kausityöhön Suomeen enintään 90 päivän ajaksi. Sinulla pitää olla viisumivapaita päiviä käytettävissä kausityötodistuksen voimassaolon ajan. Kausityötodistus ei pidennä viisumivapaan oleskelun aikaa Suomessa.

Jos tulet viisumivelvollisesta maasta, hae Suomen edustustosta kausityöviisumia. Jos kausityösi kestää yli 90 päivää, hae oleskelulupaa kausityötä varten lomakkeella OLE_TY6. Hae kausityöhön oikeuttavaa lupaa työsuhteesi todellisen keston mukaan. Jos kausityösi Suomessa kestää kokonaisuudessaan yli 90 päivää, älä pyydä kausityötodistusta, vaan hae oleskelulupaa. Jos tulet metsämarjojen poimijaksi, sinun ei tarvitse hakea sitä varten lupaa.

Jos oleskelet Suomessa viisumilla tai oleskeluluvalla tai sinulla on vireillä oleskelulupahakemus Suomeen, et voi saada kausityötodistusta. Jos sinulla ei ole oleskelulupaa Suomeen, voit tarkistaa hakemusoppaasta millaisen oleskeluluvan tarvitset Suomessa työskentelyä varten.

Jos sinulla on jo voimassa oleva oleskelulupa Suomeen, ota selvää työnteko-oikeudestasi.

 • Sähköisen hakemuksen odotettavissa oleva käsittelyaika

  1-3 kuukautta

 • Paperihakemuksen odotettavissa oleva käsittelyaika

  1-3 kuukautta

 • Sähköinen käsittelymaksu

  75 €

 • Paperihakemuksen käsittelymaksu

  250 €

Tee näin

1

Varmista, että täytät kausityön edellytykset.

2

Varmista, että sinulla on kaikki ajantasaiset hakemusta koskevat liitteet. Käännätä ne tarvittaessa.

3

Täytä hakemus.

4

Maksa hakemus hakemuksen käsittelymaksu etukäteen Maahanmuuttoviraston tilille lomakkeen ohjeiden mukaan. Jos työnantajasi maksaa käsittelymaksun puolestasi, pyydä häntä toimittamaan maksutosite ja liitä se mukaan hakemukseesi.

5

Lähetä hakemus Maahanmuuttovirastoon lomakkeen ohjeiden mukaan.

6

Odota päätöstä, Maahanmuuttovirasto ottaa sinuun tarvittaessa yhteyttä.

Edellytykset

Sinun pitää täyttää seuraavat edellytykset:

1

Sinulla on voimassa oleva passi.

2

Työsi on kausityötä tietyllä toimialalla ja kestää enintään 90 päivää. Kausityölain mukaisia kausitöitä ovat esimerkiksi maatalous- ja puutarha-alan työt, metsänhoitotyöt ja matkailun alaan kuuluvat työt. Katso tarkempi luettelo kausitöistä.

3

Sinulla pitää olla allekirjoitettu työsopimus tai sitova työtarjous.

 • Sinulla pitää olla työpaikka valmiina ennen kuin voit hakea kausityötodistusta. Jos olet saanut työnantajalta työtarjouksen, työnantajan tulee vahvistaa, että hän varmasti palkkaa sinut töihin. Yleensä tämä tehdään solmimalla työsopimus.
 • Jos haet kausityötodistusta useamman työnantajan palvelukseen, anna hakemuksessa tiedot ja liitteet jokaisesta työnantajasta.

 • Jos työnantajasi on vuokratyöyritys, liitä hakemukseen myös toimeksiantosopimus vuokratyöyrityksen ja käyttäjäyrityksen välillä.

4

Sinulla on asianmukainen majoitus. Asumisolosuhteiden tulee täyttää Suomessa yleisesti tunnustetut asumisen terveys- ja turvallisuusvaatimukset. Asunnon on oltava lämmin, paloturvallinen sekä riittävillä saniteettitiloilla varustettu. Siellä pitää olla myös lämmintä vettä peseytymiseen ja riittävä nukkumatila.

Toimeentuloedellytys

Toimeentulosi pitää olla turvattu.

Kun haet kausityötodistusta,

 • sinun pitää tulla Suomessa toimeen ansiotyöstä saamallasi tulolla koko kausityötodistuksen voimassaolon ajan
 • palkkasi on oltava vähintään sen työehtosopimuksen mukainen, jota sinun työsuhteeseesi sovelletaan.

Jos työehtosopimusta ei ole, bruttopalkkasi on oltava vuonna 2021 vähintään 1 252 euroa kuukaudessa. Tämä on työssäoloehdon mukainen päivärahaoikeus, josta säädetään työttömyysturvalaissa.

Työnteko-oikeus

 • Et voi aloittaa työskentelyä ennen kuin olet saanut kausityötodistuksen.
 • Voit työskennellä sen työnantajan palveluksessa, jonka työhön todistus on myönnetty.
 • Jos työsi päättyy, kun kausityötodistuksesi on vielä voimassa, ja haluat hakea uutta todistusta uuden työnantajan palvelukseen:

  • Varmista, että sinulla on tarpeeksi viisumivapaata aikaa jäljellä. Työntekijänä vastaat viisumivapaan ajan tarkistamisesta. Jos työskentelet sen jälkeen, kun viisumivapaa aika on päättynyt, sinä ja työnantajasi voitte syyllistyä ulkomaalaisrikkomukseen. 

  • Hae uutta todistusta ennen kuin aikaisemman todistuksesi voimassaolo päättyy, jotta työnteko-oikeutesi ei katkea.

  • Jos viisumivapaa aika on jo päättynyt, voit hakea kausityöoleskelulupaa Suomessa työnantajan palvelukseen. 

Kausityöntekijän perheenjäsenille ei voida myöntää oleskelulupaa Suomeen perhesiteen perusteella.

Yleiset liitteet

 • Kopio passisi henkilötietosivusta sekä kaikista niistä sivuista, joilla on merkintöjä

Hakemuskohtaiset liitteet

Kun haet lupaa Enter Finlandissa, voit antaa työnantajalle luvan täydentää hakemustasi työnantajan Enter Finlandissa. Työnantajan pitää täydentää hakemukseesi seuraavat tiedot:

 • Tiedot työehdoista
  • Jos Enter Finlandin käyttö ei ole mahdollista, toimita hakemuksesi mukana työnantajan täyttämä ja allekirjoittama liitelomake TY6_plus.
  • Jos työnantajasi on vuokratyöyritys, hakemukseen tulee liittää vuokratyöyrityksen ja käyttäjäyrityksen välinen sopimus.

Työnantaja voi myös maksaa hakemuksesi työnantajan Enter Finlandissa.

 • Jos Enter Finlandin käyttö ei ole mahdollista, toimita hakemuksesi liitteenä kopio maksukuitista.

Pyyntö kausityötodistuksen saamiseksi, TOD_P_KAUSI

Täytä sähköinen hakemus