Usein kysytyt kysymykset Afganistanin tilanteesta
Olemme koostaneet vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin Afganistanin tilanteesta. Päivitämme vastauksia tilanteen kehittymisen mukaan.
Kieliversiot:
1. Olen hakenut perheenyhdistämistä Afganistanissa asuville perheenjäsenilleni ja he ovat käyneet tunnistautumassa Suomen Teheranin edustustossa. Milloin he saavat päätökset? Voinko lähettää kiirehtimispyynnön?
Perheenyhdistämistä koskevat hakemukset ovat ruuhkautuneet. Käsittelemme kiireellisinä ilman huoltajaansa oleskelulupaa hakevien alaikäisten lasten hakemukset sekä Suomessa jo oleskeluluvalla asuvien alaikäisten lasten (perheenkokoajien) perheiden hakemukset. Sinun ei tarvitse lähettää niistä erikseen kiirehtimispyyntöä. Muut hakemukset käsittelemme saapumisjärjestyksessä. Jos tarvitsemme hakemukseesi lisäselvitystä, otamme sinuun yhteyttä.
Emme aina pysty ratkaisemaan asiakkaan hakemusta ennen kuin hänen Iranin-viisuminsa voimassaoloaika päättyy. Viisumin voimassaoloajan päättyminen ei ole riittävä peruste kiirehtimispyynnölle.
2. Miksi erityisesti afganistanilaisten perheenyhdistämishakemuksien käsittelyssä tuntuu kestävän niin kauan?
Saat päätöksen todennäköisimmin odotettavissa olevan käsittelyajan sisällä, kun täytät hakemuksen huolellisesti ja liität hakemukseen kaikki vaaditut liitteet. Oman hakemuksen tilannetta ei kannata verrata muihin, koska käsittelyaika vaihtelee sen mukaan, kuinka paljon selvittämistä hakemus vaatii. Käsittelyaika voi olla pidempi, jos
- sinulta joudutaan pyytämään lisäselvityksiä
- sinulla ei ole laillistettuja asiakirjoja
- henkilöllisyytesi vaatii tarkempaa selvittämistä
- hakemuksesi on puutteellinen
- sinut joudutaan kutsumaan haastatteluun
- olet pyytänyt luvan edellytyksistä poikkeamista
Lue lisää sivulta Mikä vaikuttaa hakemuksesi käsittelyaikaan?
3. Olen Afganistanissa oleva Suomen kansalainen tai minulla on oleskelulupa Suomeen. Kuinka voin päästä Suomeen?
Ulkoministeriö vastaa ulkomailla olevien Suomen kansalaisten ja Suomessa pysyvästi asuvien ulkomaalaisten mahdollisesta avustamisesta.
Lue lisää ulkoministeriön sivuilta (finlandabroad.fi).
4. Kuinka voin auttaa perheenjäsentäni pääsemään Suomeen?
- Suomeen muuttava tarvitsee oleskeluluvan Suomeen. Ensimmäistä oleskelulupaa haetaan ennen Suomeen tuloa Suomen edustuston kautta. Oleskeluluvan hakeminen edellyttää tunnistautumista edustustossa. Afganistanista on nyt erittäin vaikeaa päästä asioimaan lähimpään ulkoministeriön edustustoon. Löydät lisätietoja oleskelulupahakemuksista sivulta Ensimmäinen oleskelulupa.
- Viisumikysymyksissä voit olla yhteydessä ulkoministeriöön. Viisumi on maahantulolupa lyhytaikaista ja tilapäistä, enintään 90 päivää kestävää oleskelua varten. Tietoja viisumin hakemisesta, voimassaoloajoista ja viisumimaksuista löydät ulkoministeriön verkkosivuilta (um.fi).
- Turvapaikkaa voi hakea vain Suomessa. Löydät tietoja turvapaikanhakemisesta sivulta Turvapaikka Suomesta.
5. Voiko Maahanmuuttovirasto auttaa perheenjäsentäni pääsemään asioimaan edustustossa?
Ei. Ulkoministeriö vastaa edustustojen toiminnasta. Lisätietoja edustustojen toiminnasta löydät ulkoministeriön verkkosivuilta (finlandabroad.fi).
6. Voiko Maahanmuuttovirasto auttaa perheenjäsentäni saamaan Iranin viisumin tai oleskeluluvan?
Ei. Iranin viranomaiset vastaavat Iranin viisumeista ja oleskeluluvista.
7. Tehdäänkö perheenyhdistämisiä Afganistanista?
Kyllä. Teemme perheenyhdistämispäätöksiä Maahanmuuttovirastossa jatkuvasti sitä mukaa, kun hakemuksissa on kaikki niiden ratkaisemiseksi vaadittavat tiedot.
Afganistanin turvallisuustilanne vaikeuttaa valitettavasti mahdollisuuksia asioida Suomen edustustoissa ulkomailla. Lisätietoja edustustojen toiminnasta löydät ulkoministeriön verkkosivuilta (finlandabroad.fi).
8. Missä voin tunnistautua oleskelulupahakemusta varten? Mihin voin olla yhteydessä tunnistautumisesta?
Ensimmäistä oleskelulupaa varten sinun on tunnistauduttava ulkomailla Suomen edustustossa tai Suomessa Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä. Jos olet ulkomailla, sinun on haettava ensimmäistä oleskelulupaa tai käytävä tunnistautumassa maassa, jossa oleskelet laillisesti. Ulkoministeriö vastaa edustustojen toiminnasta. Lisätietoja edustustojen toiminnasta löydät ulkoministeriön verkkosivuilta (finlandabroad.fi).
9. Miten voin varata ajan edustustoon?
Ulkoministeriö vastaa edustustojen toiminnasta. Lisätietoja edustustojen toiminnasta löydät ulkoministeriön verkkosivuilta (finlandabroad.fi).
10. Olen hakenut ensimmäistä oleskelulupaa ulkomailla enkä pääse asioimaan New Delhin edustustossa, voinko asioida jossain muussa edustustossa?
Maahanmuuttovirasto ei voi vaikuttaa siihen, missä edustustossa sinun pitää asioida. Asiointipaikasta päättää Suomen ulkoministeriö. Asiointipaikasta saat lisätietoja ulkoministeriön verkkosivuilta (finlandabroad.fi). Valitse etusivulta lähtömaasi. Maakohtaisilla sivuilla kerrotaan, missä edustustossa tai VFS-lupakeskuksessa voit käydä tunnistautumassa.
11. Voinko tehdä oleskelulupahakemuksen sukulaiseni puolesta? Voiko oleskeluhakemuksen tehdä sähköpostin kautta?
Oleskelulupaa on haettava henkilökohtaisesti. Et siis voi hakea oleskelulupaa esimerkiksi puolisollesi tai sukulaisellesi.
Oleskelulupaa ei voi hakea sähköpostilla. Voit hakea oleskelulupaa Maahanmuuttoviraston verkkopalvelu Enter Finlandissa.
12. Minulla ei ole voimassaolevaa passia. Voinko laittaa oleskelulupahakemuksen kuitenkin vireille?
Voit jättää oleskelulupahakemuksen ilman passia. Sinulle voidaan myöntää oleskelulupa kuitenkin vain, jos sinulla on mahdollisuus matkustaa Suomeen ja oleskella Suomessa laillisesti. Tätä varten sinulla pitää olla passi tai muu matkustusasiakirja, jolla voit matkustaa Suomeen ja joka on voimassa koko oleskeluluvan voimassaolon ajan. Matkustusasiakirjoja ovat esimerkiksi passi, muukalaispassi ja pakolaisen matkustusasiakirja.
13. Afganistanin passini on vanhentunut, mutta sen voimassaoloa on jatkettu jatkotarralla. Mistä tiedän, kelpaako se Suomen viranomaisille?
Ulkoministeriö on vastuussa matkustusasiakirjojen hyväksymisestä Suomeen. Afganistanin passeissa on erilaisia jatkotarroja ja -leimoja, joista vain osan Suomi hyväksyy. Voit kysyä Maahanmuuttovirastosta, onko sinun passisi voimassaolon jatko sellainen, jonka Suomi hyväksyy. Lähetä valokuva passisi henkilötietosivusta ja jatkotarrasta salatulla sähköpostilla osoitteeseen migri@migri.fi. Huolehdi, että valokuva on selkeä ja jatkotarra näkyy selvästi. Vastaamme sinulle salatulla sähköpostilla.
Käytä Maahanmuuttoviraston Securemail-palvelua (securemail.migri.fi), kun lähetät sähköpostia. Securemail-palvelu salaa viestisi. Palvelun kautta lähetyt viestit saapuvat luotettavasti perille Maahanmuuttovirastoon. Lue ohjeet Securemail-palvelun käyttöön sivulta Yhteystiedot.
14. Passini on vanhentunut ja en voi saada uutta Afganistanin passia. Voinko hakea muukalaispassia?
Saat muukalaispassin, jos olet saanut oleskeluluvan Suomeen toissijaisen suojelun perusteella ja sinulla ei ole voimassa olevaa matkustusasiakirjaa tai päätät luopua kotimaasi passista.
Jos sinulla ei ole oleskelulupaa suojelun perusteella, mutta et jostain syystä voi saada kansallista passia, voit saada muukalaispassin Maahanmuuttoviraston harkinnan mukaan. Voit siis hakea muukalaispassia, mutta Maahanmuuttoviraston päätös voi olla myönteinen tai kielteinen. Käsittelemme jokaisen muukalaispassihakemuksen yksilöllisesti. Liitä hakemukseesi kirjallinen selvitys, miksi haet muukalaispassia. Selvitys voi olla:
- kansalaisuusvaltiosi viranomaisen antama todistus, että et voi saada passia
- vapaamuotoinen, kirjallinen selvitys:
- Miten olet yrittänyt hankkia kansalaisuusvaltiosi passin. Voit liittää selvitykseen esimerkiksi kansalaisuusvaltiosi edustuston sinulle lähettämiä viestejä asiasta.
- Miten ja milloin aiot hankkia kansalaisuusvaltiosi passin ja sitä varten tarvitsemasi asiakirjat.
- Miksi sinulle pitäisi myöntää muukalaispassi.
Katso hakemuksen arvioitu käsittelyaika ja hinta sivulta Muukalaispassi.
15. Olen tullut Suomeen yksin alaikäisenä. Ulkomailla asuva huoltajani on hakenut oleskelulupaa Suomeen perhesiteen perusteella. Onko hänen täytettävä toimeentuloedellytys?
Huoltajasi toimeentulon ei tarvitse olla turvattu, jos
- olet edelleen alaikäinen tai
- sinulle on myönnetty turvapaikka tai pakolaisasema kiintiöpakolaisena ja huoltajasi hakee oleskelulupaa 3 kuukauden kuluessa siitä, kun olet saanut tiedon turvapaikasta tai hyväksymisestä Suomeen kiintiöpakolaisena.
Lue lisää sivulta Toimeentuloedellytys kansainvälistä suojelua saaneen perheenjäsenelle.
16. Olen tullut Suomeen yksin alaikäisenä. Ulkomailla asuva siskoni on hakemassa oleskelulupaa Suomeen perhesiteen perusteella. Onko hänen täytettävä toimeentuloedellytys?
Ulkomailla olevalta siskolta tai veljeltä ei edellytetä turvattua toimeentuloa, jos seuraavat ehdot täyttyvät:
- olet edelleen alaikäinen tai
- sinulle on myönnetty turvapaikka tai pakolaisasema kiintiöpakolaisena ja oleskelulupahakemus on jätetty 3 kuukauden kuluessa siitä, kun olet saanut tiedon annetusta turvapaikasta tai hyväksymisestä Suomeen kiintiöpakolaisena.
- Lue lisää toimeentuloedellytyksestä kansainvälistä suojelua saaneen perheenjäsenelle.
Turvapaikanhakijat
17. Olen Afganistanissa ja haluan hakea turvapaikkaa Suomesta. Mitä teen?
Voit hakea turvapaikkaa Suomesta vain Suomessa henkilökohtaisesti Suomen poliisin tai rajatarkastusviranomaisen luona. Turvapaikan hakemista varten ei ole erillistä lomaketta, jonka voisit täyttää etukäteen.
Et voi hakea turvapaikkaa esimerkiksi lähettämällä kirjeen tai sähköpostia Maahanmuuttovirastoon. Et voi hakea turvapaikkaa Suomen ulkomailla olevassa edustustossa.
Lue lisää: Turvapaikka Suomesta.
18. Olen afganistanilainen turvapaikanhakija. En ole vielä saanut päätöstä hakemukseeni. Mitä hakemukselleni nyt tapahtuu?
Kun käsittelemme hakemustasi, arvioimme, voitko saada turvapaikan, toissijaisen suojeluaseman tai muun oleskeluluvan. Teemme turvapaikkahakemukseen myönteisen päätöksen, jos luvan myöntämiselle on olemassa perusteet. Päätöksenteossa käytetään aina ajantasaista maatietoa.
Suomi palauttaa afganistanilaisia tällä hetkellä Afganistaniin vain hyvin poikkeuksellisissa tilanteissa.
19. Olen afganistanilainen nainen ja olen hakenut turvapaikkaa Suomesta. Voinko saada turvapaikan pelkästään sukupuoleni perusteella?
Kyllä voit. Maahanmuuttovirasto päivitti joulukuussa 2022 linjaansa afganistanilaisten turvapaikkahakemusten suhteen. Kaikille afganistanilaisille naisille ja tytöille annetaan turvapaikka.
Maahanmuuttoviraston päätöskäytäntö on linjassa Euroopan unionin turvapaikkavirasto EUAA:n toukokuussa 2024 julkaistun ohjeen kanssa.
20. Olen turvapaikanhakija muualta kuin Afganistanista. Miten Afganistanin tilanne vaikuttaa turvapaikkahakemukseni käsittelyaikaan?
Afganistanin tilanne ei vaikuta turvapaikkahakemuksesi käsittelyaikaan. Lue lisää turvapaikkahakemuksen käsittelyajasta: Päätöksen odottaminen.
21. Olen afganistanilainen turvapaikanhakija. Saavatko uudemmat turvapaikanhakijat päätöksen aikaisemmin kuin päätöstä jo pidempään odottaneet?
Pyrimme tekemään päätökset ensin niille turvapaikanhakijoille, jotka ovat odottaneet päätöstä pisimpään. Lue lisää turvapaikkahakemuksen käsittelyajasta: Päätöksen odottaminen.
22. Käännyttääkö poliisi tällä hetkellä kielteisen päätöksen saaneita Afganistaniin?
Suomi palauttaa afganistanilaisia tällä hetkellä Afganistaniin vain hyvin poikkeuksellisissa tilanteissa.
23. Olen saanut kielteisen päätöksen turvapaikkahakemukseeni ja minut on päätetty käännyttää Afganistaniin. Mitä voin nyt tehdä?
Suomi palauttaa afganistanilaisia tällä hetkellä Afganistaniin vain hyvin poikkeuksellisissa tilanteissa.
24. Olen valittanut turvapaikkahakemukseeni tehdystä päätöksestäni hallinto-oikeuteen. En ole vielä saanut päätöstä valitukseeni. Mitä nyt tapahtuu?
Hallinto-oikeus tietää Maahanmuuttoviraston uusista linjauksista. Jos uudet linjaukset vaikuttavat päätöksen, hallinto-oikeus palauttaa hakemuksesi Maahanmuuttovirastolle uudelleen käsiteltäväksi. Jos olet jo saanut lainvoimaisen päätöksen, voit hakea uudelleen turvapaikkaa.
25. Hallinto-oikeus hyväksyi valitukseni turvapaikkahakemukseeni tehdystä kielteisestä päätöksestä ja palautti asian Maahanmuuttovirastoon uudelleen käsiteltäväksi. Voinko nyt saada oleskeluluvan, kun Afganistanin turvallisuustilanne on muuttunut?
Jos hallinto-oikeus on palauttanut asian uudelleen tutkittavaksi, Maahanmuuttovirasto arvioi uudelleen, onko sinulla perusteita turvapaikkaan, toissijaiseen suojeluasemaan tai muuhun oleskelulupaan Suomessa. Sinut voidaan kutsua uuteen turvapaikkapuhutteluun, jos Maahanmuuttovirasto tarvitsee lisätietoa asiasi ratkaisemiseksi. Maahanmuuttovirasto huomioi päätöksenteossa aina ajantasaisen maatiedon Afganistanin eri alueiden tilanteesta.
26. Voiko turvapaikkahakemukseni käsittelyaika pidentyä tässä tilanteessa?
Talibanin valtaannousu elokuussa 2021 ja Afganistanin hallintaolosuhteissa ja turvallisuustilanteessa tapahtuneet muutokset vaikuttivat merkittävästi maatiedon saatavuuteen. Tämä vaikutti hakemusten käsittelyaikoihin. Maahanmuuttovirastolla on nyt kuitenkin riittävästi maatietoa Afganistanin eri alueita koskien. Jos et ole saanut vielä Maahanmuuttoviraston päätöstä hakemukseesi, saat päätöksen lähikuukausien aikana.
27. Minulle on annettu ilmoitus vastaanottopalveluideni päättymisestä. Jatkuvatko vastaanottopalveluni Afganistanin tilanteen takia?
Ole yhteydessä vastaanottokeskukseesi. Vastaanottokeskuksesi voi olla yhteydessä ilmoituksen tehneeseen poliisilaitokseen. Poliisi voi perua ilmoituksen, jolloin vastaanottopalvelusi jatkuvat. Vastaanottokeskuksen johtaja voi myös päättää vastaanottopalvelujen jatkamisesta kohtuulliseksi ajaksi erityisen henkilökohtaisen syyn vuoksi. Suomi palauttaa afganistanilaisia tällä hetkellä Afganistaniin vain hyvin poikkeuksellisissa tilanteissa. Et voi tällä hetkellä palata vapaaehtoisen paluun tuella Afganistaniin.
28. Minulle on annettu ilmoitus vastaanottopalveluideni päättymisestä. Voinko hakea uudestaan turvapaikkaa Afganistanin tilanteen takia?
Jos olet saanut lainvoimaisen päätöksen hakemukseesi, lain mukaan voit tehdä uusintahakemuksen. Jos sinulla on vielä mahdollisuus valittaa edellisestä päätöksestä, päätöksesi ei ole lainvoimainen. Uusintahakemus pitää tehdä heti, kun siihen on peruste tai tarve. Uusintahakemus tehdään poliisille tai rajatarkastusviranomaiselle.
29. Haluan palata Afganistaniin, koska olen huolissani perheestäni. Pääsenkö Suomesta avustetun vapaaehtoisen paluun kautta Afganistaniin?
Et voi tällä hetkellä palata vapaaehtoisen paluun tuella Afganistaniin. Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM on keskeyttänyt toistaiseksi vapaaehtoisen paluun järjestelyt Afganistaniin.