Hyppää sisältöön

Pakolaisen matkustusasiakirja

Voit saada pakolaisen matkustusasiakirjan, jos olet saanut Suomesta pakolaisaseman eikä sitä ole lakkautettu tai peruutettu.

Tee hakemus henkilökohtaisesti Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä

Tee hakemus pakolaisen matkustusasiakirjasta henkilökohtaisesti Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä. Jokaisen hakijan on tehtävä oma hakemuksensa, oli hän minkä ikäinen tahansa. Et voi täyttää hakemuslomaketta etukäteen, vaan Maahanmuuttoviraston virkailija tulostaa sinulle lomakkeen, joka sinun on allekirjoitettava.

Ota mukaasi

  • poliisin valokuvaohjeen mukainen passikuva tai valokuvaamon antama kuvan yksilöllinen kuvatunnus
  • henkilöllisyystodistus.

Sinun on maksettava käsittelymaksu samalla, kun jätät hakemuksen. Jos sinulle on jo aiemmin myönnetty pakolaisen matkustusasiakirja, se on liitettävä hakemukseen, jos vain mahdollista. Aikaisempi pakolaisen matkustusasiakirja on palautettava Maahanmuuttovirastolle ennen uuden pakolaisen matkustusasiakirjan luovuttamista.

Alaikäinen hakija tarvitsee huoltajien tai laillisen edustajan suostumuksen.

Hae uutta matkustusasiakirjaa kolme kuukautta ennen entisen vanhentumista

Muista hakea uutta pakolaisen matkustusasiakirjaa siinä vaiheessa, kun edellinen pakolaisen matkustusasiakirjasi on voimassa. Hae uutta matkustusasiakirjaa noin kolme kuukautta ennen passin voimassaolon päättymistä.

Sinun pitää varata Maahanmuuttoviraston palvelupisteiseen aika hakemuksen jättämiselle. Osa palvelupisteistä on hyvin kiireisiä, ja vapaita aikoja saa vasta pitkän ajan päähän. Siksi on tärkeää, että varaat ajan ajoissa.

Liitä aiemmin myönnetty pakolaisen matkustusasiakirja hakemukseesi, jos se on mahdollista. Aikaisempi pakolaisen matkustusasiakirja pitää palauttaa Maahanmuuttovirastolle, ennen kuin voit saada uuden.

Pakolaisen matkustusasiakirja on voimassa enintään 5 vuotta.

Tieto päätöksestä (tiedoksianto)

Maahanmuuttovirasto lähettää päätöksen postitse kirjattuna kirjeenä tai saantitodistuksella ilmoittamaasi osoitteeseen. Jos päätös on myönteinen, saat samalla myös pakolaisen matkustusasiakirjasi. Päätöksen muutoksenhakuaika alkaa siitä, kun olet saanut päätöksen tiedoksi. Hae lähetys viipymättä, kun saat siitä postitse ilmoituksen. Ilmoituksessa kerrotaan, mistä lähetyksen voi hakea ja milloin se viimeistään on haettava. Katso esimerkki saapumisilmoituksesta (pdf).

Postissa sinun täytyy näyttää henkilöllisyystodistus. Tarkista postin sivuilta hyväksytyt henkilöllisyystodistukset.

Jos sinulla ei ole postin hyväksymää henkilöllisyystodistusta, voit tehdä valtakirjan henkilölle, jolla sellainen on.

Lue lisää valtakirjasta postin sivuilta. Löydät sivuilta myös valmiin valtakirjapohjan.

Pakolaisen matkustusasiakirjan kannet

Pakolaisen matkustusasiakirja