Rajamenettely
Maahanmuuttovirasto voi käsitellä turvapaikkahakemuksesi rajamenettelyssä, jos hakemuksen perusteet viittaavat siihen, että Maahanmuuttovirasto voi jättää hakemuksen tutkimatta tai se voi käsitellä hakemuksen nopeutetussa menettelyssä.
Hakemuksen tutkimatta jättäminen
Maahanmuuttovirasto voi tehdä päätöksen tutkimatta jättämisestä, jos se toteaa hakemuksen alustavan tutkinnan jälkeen, että tutkinnan jatkamiselle ei ole perusteita. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi, jos olet tehnyt uusintahakemuksen, joka ei sisällä sellaisia uusia perusteita, että Maahanmuuttovirasto tutkisi hakemuksen. Lue lisää tutkimatta jättämisestä sivulta Milloin hakemusta ei käsitellä Suomessa? (suomeksi, englanniksi ja ruotsiksi).
Nopeutettu menettely
Nopeutettu menettely tarkoittaa, että Maahanmuuttovirasto käsittelee hakemuksesi tavallista nopeammin. Maahanmuuttovirasto voi käsitellä hakemuksesi tavallista nopeammin esimerkiksi, jos et ole esittänyt hakemuksessasi lain mukaisia perusteita kansainvälisen suojelun myöntämiseksi, hakemuksesi perusteet ovat selvästi epäuskottavia tai olet johtanut viranomaisia harhaan. Harhaan johtaminen tarkoittaa, että olet esittänyt vääriä tietoja tai asiakirjoja tai et ole tahallasi ilmoittanut olennaisia tietoja tai et ole tahallasi esittänyt henkilöllisyyttäsi tai kansalaisuuttasi koskevia asiakirjoja, jotka olisivat voineet vaikuttaa päätökseen kielteisesti. Jos Maahanmuuttovirasto hylkää hakemuksesi nopeutetussa menettelyssä, se voi katsoa hakemuksesi ilmeisen perusteettomaksi. Lue lisää nopeutetusta menettelystä sivulta Nopeutettu käsittely (suomeksi, englanniksi ja ruotsiksi).
Turvapaikkahakemuksen käsittely rajamenettelyssä
- Kun olet hakenut turvapaikkaa Suomesta, rajatarkastusviranomainen rekisteröi hakemuksesi sekä tallentaa sormenjälkesi, allekirjoituksesi ja valokuvasi.
- Rajatarkastusviranomainen ohjaa sinut rajamenettelyyn ja vastaanottokeskukseen. Saat rajatarkastusviranomaiselta tietoa ja ohjeita rajamenettelystä ja turvapaikkahakemuksesi käsittelystä. Vastaanottokeskuksesi kertoo sinulle suullisesti lisätietoa turvapaikkahakemuksen käsittelystä sekä oikeuksistasi ja velvollisuuksistasi.
- Rajatarkastusviranomainen voi ottaa sinut säilöön ja ohjata säilöönottoyksikköön. Saat silloin välittömästi tiedon säilöön ottamisen perusteesta ja muuta tietoa säilöön ottamisesta. Säilöönottoyksikkö on suljettu, eikä sen alueelta ole mahdollista poistua.
- Jos Maahanmuuttovirasto katsoo, että hakemuksesi ei kuulu rajamenettelyyn, vastaanottokeskus tai säilöönottoyksikkö antaa sinulle ilmoituksen rajamenettelyn päättymisestä. Siinä tapauksessa turvapaikkahakemuksesi käsittely jatkuu tavallisessa käsittelyssä.
- Sinulla on rajamenettelyssä velvollisuus pysytellä sinulle määrätyn vastaanottokeskuksen alueella, etkä saa poistua vastaanottokeskuksen alueelta ilman lupaa. Vastaanottokeskus osoittaa sinulle alueen, jolta et saa poistua. Jos sinut on otettu säilöön, säilöönottoyksikössä oleskelusi ja liikkumisesi on rajatumpaa kuin vastaanottokeskuksessa.
- Jos Maahanmuuttovirasto katsoo, että turvapaikkahakemuksesi kuuluu rajamenettelyyn, Maahanmuuttovirasto kutsuun sinut nopeasti puhutteluun. Maahanmuuttovirasto pitää yleensä puhuttelusi videoyhteydellä siten, että sinä osallistut puhutteluun vastaanottokeskuksesta tai säilöönottoyksiköstä.
- Saat kutsun mukana ohjeen, jossa kerrotaan oikeutesi ja velvollisuutesi puhuttelussa sekä käytännön ohjeita puhutteluun valmistautumiseen ja puhuttelupäivän kulusta. Lue ohje tarkkaan ennen puhuttelua.
- Puhuttelun jälkeen Maahanmuuttovirasto tekee päätöksen hakemukseesi. Maahanmuuttovirasto tutkii turvapaikkahakemukset aina yksilöllisesti, perusteellisesti ja oikeudenmukaisesti. Hakemuksesi tutkitaan samalla tavalla kuin ne hakemukset, joita ei käsitellä rajamenettelyssä.
- Poliisi antaa sinulle päätöksen tiedoksi. Sinulla on oikeus valittaa päätöksestä. Päätöksen mukana on kirjalliset ohjeet valituksen tekemiseen. Valituksen tekeminen ei vaikuta rajamenettelyyn. Rajamenettely jatkuu kohdallasi niin kauan, kunnes saat vastaanottokeskukseltasi tai säilöönottoyksiköstäsi ilmoituksen sen päättymisestä.
- Vastaanottokeskus ilmoittaa sinulle, kun rajamenettely ja velvollisuutesi oleskella sinulle määrätyn vastaanottokeskuksen alueella päättyvät. Saat asiasta kirjallisen ilmoituksen. Jos olet säilössä, saat ilmoituksen säilöönottoyksiköstä. Saat säilöönottosi päättymisestä erikseen ilmoituksen.
- Rajamenettely päättyy, jos Maahanmuuttovirasto ei ole tehnyt päätöstä asiaasi neljässä viikon sisällä siitä, kun hait turvapaikkaa. Rajamenettely voi päättyä myös tietyissä muissa lain mukaisissa tilanteissa.
Käsittelyaika
Lain mukaan Maahanmuuttoviraston pitää rajamenettelyssä tehdä päätös turvapaikkahakemukseesi 4 viikon sisällä siitä, kun hait turvapaikkaa. Rajamenettely ei kuitenkaan pääty päätöksen saamiseen, vaan se jatkuu siihen asti, kunnes saat ilmoituksen rajamenettelyn päättymisestä.
Velvollisuus oleskella sinulle määrätyn vastaanottokeskuksen alueella
Kun sinut on siirretty rajamenettelyyn, sinulla on velvollisuus oleskella sinulle määrätyn vastaanottokeskuksen alueella.
- Et saa poistua alueelta, jonka vastaanottokeskus on kertonut sinulle. Alue on merkitty siten, että tiedät, millä alueella saat liikkua.
- Velvollisuutesi oleskella vastaanottokeskuksen alueella on voimassa niin kauan kuin rajamenettely on voimassa kohdallasi.
Jos olet säilöönottoyksikössä, saat sieltä ohjeet, missä sinulla lupa oleskella ja liikkua.
Voit hakea lupaa poistua tilapäisesti vastaanottokeskuksen alueelta painavan henkilökohtaisen syyn vuoksi. Tällainen syy voi olla esimerkiksi lähiomaisen vakava sairaus tai lähiomaisen hautajaiset. Kysy vastaanottokeskuksestasi neuvoa luvan hakemisesta. Jos olet säilöönottoyksikössä, erillisen luvan saaminen ei ole mahdollista.
- Saat hakemukseesi kirjallisen päätöksen.
- Jos saat luvan, päätöksessä kerrotaan vastaanottokeskuksen alueelta poistumisen syy, kesto ja paikka, johon sinulla on lupa poistua.
- Sinulla on oikeus valittaa päätöksestä. Päätöksen mukana on ohje valituksen tekemiseen.
Jos poistut rajamenettelyn aikana ilman lupaa sinulle määrätyn vastaanottokeskuksen alueelta tai et palaa vastaanottokeskukseen, kun poistumisluvan määräaika on päättynyt, vastaanottokeskuksella on velvollisuus ilmoittaa asiasta poliisille tai rajatarkastusviranomaiselle.
Poliisi tai rajatarkastusviranomainen voi silloin päättää, että sinut otetaan säilöön.
Vastaanottokeskus neuvoo sinua esimerkiksi alaikäisten lasten koulunkäynnistä tai sellaisista terveyden- ja sairaanhoitopalveluista, joita vastaanottokeskuksesi ei pysty järjestämään.
Säilöönotto
Poliisi tai rajatarkastusviranomainen voi ottaa sinut säilöön rajamenettelyn aikana. Säilöönottoyksikkö on suljettu paikka, etkä voi poistua sen alueelta. Poliisin tai rajatarkastusviranomaisen pitää ilmoittaa sinulle välittömästi säilöön ottamisen peruste ja antaa tietoa säilöön ottamista koskevan asian käsittelystä ja mahdollisuudesta saada oikeusapua. Lue lisää säilöönotosta sivulta Säilöönotto.
Oikeusapu
Sinulla on oikeus saada oikeusapua eli tavata oikeudellista avustajaa koko turvapaikkahakemuksesi käsittelyn ajan. Oikeudellisen avustajan tehtävä on neuvoa sinua kaikissa turvapaikan hakemiseen liittyvissä asioissa.
Sinun pitää itse hankkia avustaja. Julkiset oikeusaputoimistot pystyvät järjestämään avustajan kiireellisissäkin tilanteissa, joten sinun on mahdollista saada avustaja nopeasti. Jos et hanki avustajaa puhutteluun, Maahanmuuttovirasto voi silti pitää puhuttelun ilman avustajaa. Avustaja osallistuu puhutteluun oman harkintansa mukaan. Voit kysyä neuvoa avustajan hankkimisesta vastaanottokeskuksestasi tai säilöönottoyksiköstäsi.
Vapaaehtoinen paluu kotimaahan tai pysyvään asuinmaahan
Voit milloin tahansa turvapaikkahakemuksesi käsittelyn aikana palata vapaaehtoisesti kotimaahasi tai pysyvään asuinmaahasi. Jos olet saanut turvapaikkahakemukseesi kielteisen päätöksen ja haluat palata vapaaehtoisesti, ilmoita siitä mahdollisimman pian vastaanottokeskuksellesi tai poliisille.
Voit hakea paluuseen vapaaehtoisen paluun tukea. Tuen myöntämiselle on tietyt ehdot ja ne tarkistetaan, kun haet tukea. Ennen paluuta sinun pitää peruuttaa kaikki hakemuksesi ja valituksesi.
Kysy neuvoa vastaanottokeskuksestasi. Lisätietoa saat myös Maahanmuuttoviraston vapaaehtoisen paluun verkkosivulta Vapaaehtoinen paluu.
Lisätietoa turvapaikkahakemuksesi tutkinnasta ja oikeuksistasi ja velvollisuuksistasi hakemuksesi käsittelyn aikana
Saat rajatarkastusviranomaiselta seuraavat ohjeet:
- Turvapaikanhakija: sinut on ohjattu rajamenettelyyn
- Tietoa turvapaikanhakijalle
Rajamenettelyn päättyminen
Kun rajamenettely päättyy, saat vastaanottokeskukseltasi tai säilöönottoyksiköstäsi kirjallisen ilmoituksen asiasta.
Rajamenettely päättyy, kun jokin seuraavista tilanteista toteutuu:
- Turvapaikkahakemuksesi tutkimatta jättämiselle ei ole perusteita.
- Turvapaikkahakemuksesi käsittelylle nopeutetussa menettelyssä ei ole perusteita.
- Maahanmuuttovirasto ei ole tehnyt päätöstä turvapaikkahakemukseesi 4 viikon sisällä siitä, kun hait turvapaikkaa.
- Et ole saanut tiedoksi Maahanmuuttoviraston päätöstä 7 päivän sisällä siitä, kun Maahanmuuttovirasto on tehnyt päätöksen turvapaikkahakemukseesi. Näihin 7 päivään pitää sisältyä 5 arkipäivää.
- Hallinto-oikeus on tehnyt sinulle päätöksen täytäntöönpanon kieltämisestä.
- Siitä on kulunut 4 viikkoa, kun käännyttämispäätöksesi on tullut täytäntöönpanokelpoiseksi. Käännyttämispäätöksen täytäntöönpanokelpoisuus tarkoittaa, että maasta poistaminen on lain mukaan mahdollista.
Kun rajamenettely päättyy, sinulla on oikeus poistua sinulle määrätyn vastaanottokeskuksen alueelta. Sinulla on velvollisuus poistua Suomesta, jos Maahanmuuttovirasto on tehnyt sinulle maastapoistamispäätöksen, joka on täytäntöönpanokelpoinen.
Jos olet säilössä, saat säilöönottosi päättymisestä erikseen ilmoituksen
Saat erikseen ilmoituksen, kun säilöönottosi päättyy. Saat ilmoituksen joko käräjäoikeudelta, poliisilta tai rajatarkastusviranomaiselta. Säilöönoton päättymisen jälkeen siirryt vastaanottokeskukseen.
Kun olet Suomessa, pidä yhteystietosi ajan tasalla ja ole Suomen viranomaisten tavoitettavissa
Pidä aina yhteystietosi ajan tasalla sekä ole vastaanottokeskuksen ja Suomen viranomaisten tavoitettavissa. Jos osoitteesi, puhelinnumerosi tai sähköpostiosoitteesi muuttuu, ilmoita uudet tiedot omaan vastaanottokeskukseesi. Rajamenettelyn päättymisen jälkeen on mahdollista, että siirryt toiseen vastaanottokeskukseen. Vastaanottokeskuksesi työntekijät ohjaavat ja neuvovat sinua tilanteessasi.