Hyppää sisältöön

Poikkeaminen kielitaitoedellytyksestä

Milloin kielitaitoedellytyksestä voidaan poiketa?

Lähtökohta on, että sinulle voidaan myöntää Suomen kansalaisuus vain, jos täytät myös kielitaitoedellytyksen. Kielitaitovaatimuksesta voidaan poiketa, mutta näin tapahtuu vain harvoin.

Selvitä siksi, ennen kuin pyydät kielitaitoedellytyksestä poikkeamista, pystyisitkö sittenkin hankkimaan vaadittavan kielitaidon.

Jokaista poikkeamista harkitaan erikseen

Pyyntöä poiketa kielitaitoedellytyksestä arvioidaan jokaisen hakijan kohdalla yksilöllisesti, ja poikkeamiselle on oltava riittävät, laissa määritellyt perusteet.

Kun hakemustasi käsitellään, arvioinnissa otetaan huomioon kaikki Maahanmuuttovirastolla sinusta olevat tiedot. Käytössämme ovat esimerkiksi kaikki ne tiedot ja todistukset, jotka olet antanut terveydentilastasi tai luku- ja kirjoitustaidostasi silloin, kun hait oleskelulupaa Suomeen.

Poikkeamisen hakemiseen liittyy riskejä

Huomaathan, että hakemusmaksua ei palauteta, vaikka päätös kansalaisuushakemukseesi olisi kielteinen. Maksua ei palauteta myöskään, jos päätät peruuttaa hakemuksesi.

Jos haet kielitaitoedellytyksestä poikkeamista selvästi ilman hyväksyttävää perustetta, voit saada kielteisen päätöksen kansalaisuushakemukseesi hyvinkin nopeasti.

Toisaalta, jos poikkeaminen on kohdallasi mahdollista, hakemuksesi käsittely voi kestää tavallista pidempään, koska Maahanmuuttovirasto joutuu todennäköisesti pyytämään sinulta lisäselvityksiä.

Kielitaitoedellytyksestä voidaan lain mukaan poiketa esimerkiksi, jos