Hyppää sisältöön
EU-kansalaisen oleskeluoikeuden rekisteröinti

Ajankohtaista brexitistä

Päivitämme tälle sivulle brexitiin liittyviä ohjeita ja tiedotteita.

Iso-Britannia on eronnut Euroopan unionista. Tämän takia sinun pitää hakea erosopimuksen piiriin kuuluvaa oleskeluoikeutta (ns. brexit-lupaa) viimeistään 30.9.2021, jos 

 • olet Ison-Britannian kansalainen tai Suomessa asuvan Ison-Britannian kansalaisen perheenjäsen
 • olet asunut Suomessa ennen 31.12.2020 ja oleskellut yhtäjaksoisesti Suomessa 31.12.2020 jälkeen. 

Jätä hakemuksesi viimeistään 30.9.2021 

Kun jätät hakemuksen ennen määräajan päättymistä, 

 • olet laillisesti Suomessa. 
  • Jos sinulle ei myönnetä erosopimuksen piiriin kuuluvaa oleskeluoikeutta ja saat kielteisen päätöksen, olet laillisesti Suomessa niin pitkään, kunnes päätös on lainvoimainen.
 • työnteko-oikeutesi jatkuu niin pitkään, kunnes saat päätöksen. 
 • voit jatkaa opiskelua Suomessa oleskeluoikeutesi mukaisesti, kunnes saat päätöksen. 
  • Jos sinulle myönnetään erosopimuksen piiriin kuuluva oleskeluoikeus, voit jatkaa opiskelua Suomessa. 
  • Jos sinulle ei myönnetä erosopimuksen piiriin kuuluva oleskeluoikeutta ja saat kielteisen päätöksen, sinulla on oikeus opiskella niin pitkään, kunnes päätös on lainvoimainen. 

Hae brexit-lupaa viimeistään 30.9.2021

Löydät brexit-ajat ajanvarauspalvelustamme. Valitse palvelukategoriaksi EU-rekisteröinti ja palveluksi Brexit.

Voit asioida palvelupisteessä ainoastaan ajanvarauksella. Jos aikaa ei ole juuri nyt saatavilla, odota rauhassa uusien aikojen avautumista. Seuraa asiakastiedotteitamme sivulla migri.fi/asiakastiedotteet.

Tee hakemus verkkopalvelu Enter Finlandissa tai paperihakemuksella viimeistään 30.9.2021. Suosittelemme sinulle asiointia verkossa. Hakemusten maksutiedot voit tarkistaa sivulta migri.fi/kasittelymaksut-ja-maksaminen

Jos perheenjäsenesi on kolmannen maan kansalainen ja oleskelee Suomessa EU-kansalaisen perheenjäsenen oleskelukortilla, pitää myös hänen hakea brexit-lupaa erosopimuksen mukaista oleskeluoikeutta 1.10.2020 - 30.09.2021. Kaikkien hakijoiden on liitettävä hakemuksiinsa passikuva ja kaikkien yli 6-vuotiaiden hakijoiden on annettava sormenjäljet hakemusta jättäessään.

Jos olet muu omainen, sinun on pitänyt oleskella Suomessa ja hakea tai saada unionin kansalaisen oleskeluoikeuden rekisteröinti tai hakea erosopimuksen piiriin kuuluvaa oleskeluoikeutta tai viisumia siirtymäkauden päättymiseen 31.12.2020 mennessä. Et voi hakea erosopimuksen piiriin kuuluvaa oleskeluoikeutta enää 31.12.2020 jälkeen.

Jos olet rajatyöntekijä, hae rajantyöntekijän oikeudet osoittavaa asiakirjaa käyttäen alla olevia hakulomakkeita. Rajatyöntekijä on henkilö, joka työskentelee tai harjoittaa itsenäisesti ammattia yhdessä EU-jäsenvaltiossa, mutta asuu toisessa EU-jäsenvaltiossa.

Katso tästä, minkä luvan tarvitset

 • Jos olet oleskellut Suomessa alle viisi vuotta 
 • Jos olet oleskellut Suomessa yhtäjaksoisesti yli viisi vuotta
  • hae erosopimuksen mukaista pysyvää oleskeluoikeutta. Sinulle voidaan myöntää erosopimuksen mukainen pysyvä oleskeluoikeus, jos olet asunut Suomessa yhtäjaksoisesti yli viisi vuotta ja täytät luvan myöntämisen edellytykset.
  • Ohjeet hakemiseen löydät sivulta migri.fi/erosopimuksen-mukainen-pysyva-oleskeluoikeus.
 • Jos sinulla on EU-kansalaisen todistus pysyvästä oleskeluoikeudesta, pysyvä oleskelulupa tai pysyvä ETA-oleskelulupa tai sinulle on myönnetty unionin kansalaisen perheenjäsenen pysyvä oleskelukortti
 • Jos olet rajatyöntekijä

Jos et ole varma mitä yllä olevista vaihtoehdoista sinun kuuluu hakea, käytä verkkosivuiltamme löytyvää hakemusopasta

Oleskeluoikeuden hakeminen ulkomailla

Tietyissä tilanteissa voit hakea brexit-lupaa tai rajatyöntekijän oikeudet osoittavaa asiakirjaa myös ulkomailta käsin. Jätä hakemuksesi Suomen edustustoon tai ulkoisen palveluntarjoajan lupakeskukseen.

Oleskelulupakortti

Jos sinulle myönnetään erosopimuksen mukainen oleskeluoikeus tai pysyvä oleskeluoikeus, saat oleskeluoikeuden osoittavan oleskelulupakortin, jolla voit todistaa oleskeluoikeutesi Suomessa. Oleskelulupakortti on voimassa korkeintaan viisi vuotta. Oleskelulupakortti pitää siis uusia viiden vuoden välein. 

Työnteko-oikeus Suomessa

Sinulla on työnteko-oikeus Suomessa, jos 

olet asunut Suomessa pysyväisluonteisesti ennen 31.12.2020. Sinulla on työnteko-oikeus myös siinä tapauksessa, jos olet saapunut Suomeen loppuvuonna 2020. 

Työnteko-oikeutesi päättyy 1.10.2021, jos et hae erosopimuksen piiriin kuuluvaa oleskeluoikeutta 30.9.2021 mennessä. Jos olet jo hakenut erosopimuksen piiriin kuuluvaa oleskeluoikeutta, työnteko-oikeutesi on voimassa aina siihen asti, kun saat päätöksen hakemukseesi. Jos sinulle myönnetään erosopimuksen piiriin kuuluva oleskeluoikeus, työnteko-oikeutesi Suomessa jatkuu rajoittamattomana.  

Jos sinulle ei myönnetä erosopimuksen piiiriin kuuluvaa oleskeluoikeutta ja saat kielteisen päätöksen, työnteko-oikeutesi jatkuu niin pitkään, kunnes päätös on lainvoimainen.

Sinulla ei ole työnteko-oikeutta Suomessa, jos

olet saapunut Suomeen ensimmäistä kertaa 1.1.2021 tai sen jälkeen. Sinun pitää hakea oleskelulupaa ja odottaa päätöstä hakemukseesi. Et voi työskennellä hakemuksen käsittelyn aikana.  

 • Sinulla on työnteko-oikeus kuitenkin silloin, jos työskentelet tehtävässä, jossa voit työskennellä ilman oleskelulupaa. Lue lisää sivulta migri.fi/tyonteko-ilman-oleskelulupaa

Hae oleskelulupaa, jos saavut Suomeen 31.12.2020 jälkeen

Muista: Jos saavut Suomeen ensimmäistä kertaa 31.12.2020 jälkeen, et voi hakea oleskeluoikeutta erosopimuksen perusteella. Sinun pitää hakea oleskelulupaa muiden EU:n ulkopuolelta tulevien tavoin. Ennen siirtymäkauden päättymistä muodostetuilla Iso-Britannian kansalaisen perheenjäsenillä on kuitenkin oikeus tulla Suomeen myöhemmin ja kuulua erosopimuksen soveltamisen piiriin.

Jos sinulla on Ison-Britannian kansalaisuuden lisäksi toisen EU- tai ETA-maan kansalaisuus

Sinun ei tarvitse tehdä uutta unionin kansalaisen rekisteröintihakemusta toisen maan kansalaisuuden rekisteröimiseksi, tai hakea erosopimuksen mukaista oleskeluoikeutta.  Varmista, että kotikuntasi ja toinen kansalaisuutesi on merkitty oikein väestötietojärjestelmään Digi- ja väestötietovirastossa. Sen jälkeen tee ilmoitus Maahanmuuttovirastolle. 

1. Lähetä kopio passisi henkilötietosivusta sähköpostilla. Suosittelemme sinua käyttämään salattua sähköpostia: securemail.migri.fi. Voit lähettää kopion myös postitse osoitteeseen PL 10, 00086 Maahanmuuttovirasto tai jättää kopion palvelupisteeseemme

2. Kirjaamme toisen EU-kansalaisuuden tietoihisi. Jos haluat kirjallisen vahvistuksen siitä, että olet rekisteröitynyt toisen EU-kansalaisuuden perusteella, voit tehdä meille maksullisen todistuspyynnön. Emme kuitenkaan edellytä, että sinulla on rekisteröinnistä kirjallinen todistus tallessa.

Muista ensin varmistaa, että tietosi ovat oikein Digi- ja väestötietovirastossa. Maahanmuuttovirasto ei voi kirjata toista EU-kansalaisuutta tietoihisi, ennen kuin kansalaisuustietosi ovat oikein väestötietojärjestelmässä. 

Jos et ole varma, oletko rekisteröitynyt:

Asiakaspalvelunumero palvelee 28.6.–30.7.2021 klo 8–12.

Turvapaikkahakemusten käsittely

Iso-Britannia on eronnut Euroopan Unionista 1.2.2020, mutta Dublin-menettelyä jatketaan Ison-Britannian osalta vuoden 2020 loppuun asti.

Lisätietoja brexitistä muiden viranomaisten sivuilla:

Usein kysytyt kysymykset

Lue lisää Usein kysytyt kysymykset -sivuilta