Hyppää sisältöön
EU-kansalaisen oleskeluoikeuden rekisteröinti

Brexit-luvan hakeminen

Iso-Britannia on eronnut Euroopan unionista. Erosopimuksen piiriin kuuluvan oleskeluoikeuden eli Brexit-luvan hakuaika on päättynyt 30.9.2021.  

Jos oleskelet Suomessa ilman oleskeluoikeutta, sinulla ei ole oikeutta työskennellä tai opiskella. Voit saada sakkoa tai äärimmäisessä tapauksessa sinut voidaan poistaa maasta.  

Jos olet asunut Suomessa ennen 1.1.2021, mutta et jättänyt brexit-hakemusta 30.9.2021 mennessä, 

voit hakea brexit-lupaa hakuajan päättymisen 30.9.2021 jälkeen. Sinun pitää perustella, miksi jätät hakemuksen myöhässä.

  • Kerro hakemuksen lisätietoja-kentässä kaikki ne olosuhteet ja syyt, joiden vuoksi et ole jättänyt hakemustasi 30.9.2021 mennessä. 
  • Liitä hakemukseen myös mahdolliset liiteasiakirjat, jotka tukevat perusteluasi sille, miksi jätät hakemuksen myöhässä. Liite voi olla esimerkiksi lääkärintodistus.  

Migri.fi:n hakemusopas auttaa sinua valitsemaan oikean brexit-hakemuksen. Vaikka jätät brexit-lupaa koskevan hakemuksen myöhässä, oikeutesi työskennellä tai opiskella jatkuu hakemuksen käsittelyn ajan. 

Suomeen muuttava perheenjäsen voi jättää brexit-lupaa koskevan hakemuksen 

Jos olet Suomessa asuvan Ison-Britannian kansalaisen perheenjäsen, voit tulla Suomeen milloin tahansa ja jättää brexit-lupaa koskevan hakemuksen, jos

  • Suomessa asuvalla perheenjäsenelläsi on brexit-lupa.

Jos teillä on yhteisiä lapsia, voivat hekin tulla Suomeen milloin tahansa ja jättää brexit-lupaa koskevan hakemuksen.

Jos sinulla ei ole perusteltua syytä hakea brexit-lupaa myöhässä, sinun täytyy hakea jatkolupaa 

Voit hakea jatkolupaa esimerkiksi perhesiteen, opiskelun tai työn perusteella. Hakemusopas auttaa sinua valitsemaan oikean hakemuksen. 

Jatkolupa myönnetään kansallisen lain mukaan, eli oleskelulupaa hakemalla et saa erosopimuksen mukaista oleskeluoikeutta.  

Jos hait brexit-lupaa 30.9.2021 mennessä, 

oleskeluoikeutesi Suomessa on voimassa hakemuksen käsittelyn aikana. Voit jatkaa esimerkiksi työntekoa ja opiskelua normaalisti. 

Jätitkö hakemuksen Enter Finland -verkkopalvelussa?

Voit käydä tunnistautumassa Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä 30.9.2021 jälkeen. Varaa brexit-aika palvelupisteeseen ajanvarauspalvelusta.  Valitse palvelukategoriaksi EU-rekisteröinti ja palveluksi Brexit.

Jos olet muuttamassa Suomeen, 

hae oleskelulupaa

Hakemusopas auttaa sinua valitsemaan oikean hakemuksen.

Katso tästä, minkä brexit-luvan tarvitset

Jos et ole varma mitä yllä olevista vaihtoehdoista sinun kuuluu hakea, käytä verkkosivuiltamme löytyvää hakemusopasta

Oleskeluoikeuden hakeminen ulkomailla

Tietyissä tilanteissa voit hakea brexit-lupaa tai rajatyöntekijän oikeudet osoittavaa asiakirjaa myös ulkomailta käsin. Jätä hakemuksesi Suomen edustustoon tai ulkoisen palveluntarjoajan lupakeskukseen.

Oleskelulupakortti

Jos sinulle myönnetään erosopimuksen mukainen oleskeluoikeus tai pysyvä oleskeluoikeus, saat oleskelulupakortin. Oleskelulupakortilla voit todistaa oleskeluoikeutesi Suomessa. Oleskelulupakortti on voimassa korkeintaan viisi vuotta. Oleskelulupakortti pitää siis uusia viiden vuoden välein. 

Työnteko-oikeus Suomessa

Jos olet hakenut erosopimuksen piiriin kuuluvaa oleskeluoikeutta, työnteko-oikeutesi on voimassa aina siihen asti, kun saat päätöksen hakemukseesi.

  • Jos päätös on myönteinen, työnteko-oikeutesi Suomessa jatkuu rajoittamattomana. Voit siis työskennellä millä alalla tahansa.
  • Jos päätös on kielteinen, työnteko-oikeutesi Suomessa jatkuu niin pitkään, kunnes päätös on lainvoimainen.

Työnteko-oikeutesi on päättynyt 1.10.2021, jos et ole hakenut erosopimuksen piiriin kuuluvaa oleskeluoikeutta. 

  • Jos olet kuitenkin jättänyt hakemuksen 30.9.2021 jälkeen, oikeutesi työskennellä tai opiskella jatkuu hakemuksen käsittelyn ajan.
  • Sinulla on työnteko-oikeus myös silloin, jos työskentelet tehtävässä, jossa voit työskennellä ilman oleskelulupaa

Lisätietoja brexitistä muiden viranomaisten sivuilla:

Usein kysytyt kysymykset

Lue lisää Usein kysytyt kysymykset -sivuilta