Valikko
EU-kansalaisen oleskeluoikeuden rekisteröinti

Ajankohtaista brexitistä

Päivitämme tälle sivulle brexitiin liittyviä ohjeita ja tiedotteita.

Britannian ja EU:n välinen erosopimus tuli voimaan 1.2.2020.

Samalla alkoi siirtymäkausi, joka on voimassa vuoden 2020 loppuun asti. Erosopimuksessa sovittiin, että kaikki Ison-Britannian kansalaiset ja heidän perheenjäsenensä, jotka joko asuvat jo Suomessa tai muuttavat Suomeen ennen siirtymäajan päättymistä, ja rekisteröivät oleskelunsa, saavat oleskella Suomessa samoilla säännöillä kuin EU-jäsenyyden aikana. 

Jos haluat jatkaa oleskelua Suomessa siirtymäajan eli vuoden 2020 jälkeen, sinun pitää vaihtaa EU-oleskeluoikeutesi erosopimuksen mukaiseen oleskeluoikeuteen aikavälillä 1.10.2020 - 30.9.2021. Voit hakea joko erosopimuksen mukaista oleskeluoikeutta tai erosopimuksen mukaista pysyvää oleskeluoikeutta. 

Et voi vielä tehdä hakemusta, joten odota. Avaamme ajanvarausaikoja erosopimuksen mukaisen oleskeluoikeuden ja erosopimuksen mukaisen pysyvän oleskeluoikeuden hakemiseen syyskuussa, ja tiedotamme asiasta erikseen. Ilmoitamme myös hakemusten käsittelymaksut syyskuussa. Hakemukset on mahdollista jättää verkkopalvelu Enter Finlandissa tai paperihakemuksella 1.10.2020 alkaen. Seuraa asiakastiedotteitamme

Jos perheenjäsenesi on kolmannen maan kansalainen ja oleskelee Suomessa EU-kansalaisen perheenjäsenen oleskelukortilla, tulee myös hänen hakea erosopimuksen mukaista oleskeluasemaa.

Muista: Jos tulet Suomeen 31.12.2020 jälkeen, et voi hakea oleskeluoikeutta erosopimuksen perusteella. Sinun pitää hakea oleskelulupaa muiden EU:n ulkopuolelta tulevien tavoin.

Ison-Britannian kansalainen: Rekisteröidy mahdollisimman pian

Jos et ole jo rekisteröinyt oleskeluoikeuttasi:

Onko sinulla toisen EU- tai ETA-maan kansalaisuus?

Sinun ei tarvitse tehdä uutta rekisteröintihakemusta toisen maan kansalaisuuden rekisteröimiseksi. Varmista, että kotikuntasi ja toinen kansalaisuutesi on merkitty oikein väestötietojärjestelmään Digi- ja väestötietovirastossa. Sen jälkeen tee ilmoitus Maahanmuuttovirastolle. 

1. Lähetä kopio passisi henkilötietosivusta sähköpostilla. Suosittelemme sinua käyttämään salattua sähköpostia: securemail.migri.fi Voit lähettää kopion myös postitse osoitteeseen PL 10, 00086 Maahanmuuttovirasto tai jättää kopion palvelupisteeseemme.

2. Kirjaamme toisen EU-kansalaisuuden tietoihisi. Jos haluat kirjallisen vahvistuksen siitä, että olet rekisteröitynyt toisen EU-kansalaisuuden perusteella, voit tehdä meille maksullisen todistuspyynnön. Emme kuitenkaan edellytä, että sinulla on rekisteröinnistä kirjallinen todistus tallessa.

Muista ensin varmistaa, että tiedot ovat oikein Digi- ja väestötietovirastossa. Maahanmuuttovirasto ei voi kirjata toista EU-kansalaisuutta tietoihisi, ennen kuin ne ovat oikein västötietojärjestelmässä. 

Sinun ei tarvitse olla yhteydessä Maahanmuuttovirastoon, jos olet jo rekisteröitynyt

Oleskeluoikeuden rekisteröinti on silloin voimassa, eikä sitä tarvitse uusia.

Jos et ole varma, oletko rekisteröitynyt:

 • Soita Maahanmuuttoviraston palvelunumeroon 0295 419 600 (ma–pe klo 9–16) tai
 • Lähetä sähköposti osoitteeseen: [email protected]. Ilmoita sähköpostissa nimesi, syntymäaikasi ja kansalaisuutesi. Kerro myös asiakasnumerosi, jos sinulla on sellainen. 

Et tarvitse rekisteröinnistä erillistä todistusta, jos vanha on kadonnut

Maahanmuuttovirasto ei edellytä, että sinulla on todistus tallessa siitä, että olet rekisteröinyt oleskelusi. Joissakin tilanteissa esimerkiksi muiden viranomaisten kanssa voit tarvita todistusta.

Jos tarvitset todistuksen oleskelusi rekisteröinnistä

 • 1.1.2017 alkaen rekisteröinnit on hoitanut Maahanmuuttovirasto. Jos Maahanmuuttovirasto on rekisteröinyt oleskeluoikeutesi, voit pyytää uutta todistusta lähettämällä sähköpostin osoitteeseen: [email protected] Todistuspyyntö on maksullinen. Näet hinnan käsittelymaksut sivulta.
 • Ennen 1.1.2017 rekisteröinnin on tehnyt poliisi. Jos poliisi on rekisteröinyt oleskeluoikeutesi, voit olla yhteydessä poliisiin tai tehdä Maahanmuuttovirastolle maksullisen todistuspyynnön.

Hae erosopimuksen mukaista oleskeluoikeutta aikavälillä 1.10.2020–30.9.2021

 • Jos olet oleskellut Suomessa alle viisi vuotta ja rekisteröinyt EU-oleskeluoikeutesi Suomessa
  •  sinun pitää hakea EU-oleskeluoikeutesi vaihtoa erosopimuksen mukaiseen oleskeluoikeuteen. Seuraa asiakastiedotteitamme. Jos saat erosopimuksen mukaisen oleskeluoikeuden, voit jatkaa oleskelua Suomessa myös siirtymäkauden eli vuoden 2020 jälkeen. Erosopimuksen mukainen oleskeluoikeus on voimassa ainoastaan Suomessa. Hakeminen on pakollista, jos haluat jatkaa oleskeluasi Suomessa vuoden 2020 jälkeen.
 • Jos olet oleskellut Suomessa yhtäjaksoisesti yli viisi vuotta ja rekisteröinyt EU oleskeluoikeutesi Suomessa
  • hae erosopimuksen mukaista pysyvää oleskeluoikeutta. Sinulle voidaan myöntää erosopimuksen mukainen pysyvä oleskeluoikeus, jos olet asunut Suomessa yhtäjaksoisesti yli viisi vuotta ja täytät luvan myöntämisen edellytykset.
 • Jos sinulla on EU-kansalaisen todistus pysyvästä oleskeluoikeudesta
  • Voit hakea maksutta oleskeluoikeutesi vaihtamista erosopimuksen mukaiseen pysyvään oleskeluoikeuteen.

Jos olet saanut Suomessa pysyvän EU-oleskeluoikeuden ennen 1.1.2021 ja sinulla on todistus siitä, voit maksutta hakea asemasi vaihtoa erosopimuksen mukaiseen pysyvään oleskeluoikeuteen. Pelkkä todistus on jatkossakin riittävä osoitus siitä, että sinulla on oikeus oleskella Suomessa, joten hakeminen ei ole välttämätöntä. Suosittelemme kuitenkin hakemista, jotta sinun on jatkossa mahdollisimman helppo osoittaa oleskeluoikeutesi, kun asioit Suomessa ja Schengen-ulkorajalla.

Pysyvään oleskeluoikeuteen vaaditaan viiden vuoden laillinen oleskelu Suomessa. Jos viiden vuoden oleskelua ei ole koossa vielä vuoden 2020 loppuun mennessä, sitä voi kerryttää siirtymäajan päättymisen jälkeen ja saada pysyvän oleskeluoikeuden myöhemmin. 

EU-rekisteröinti on silti vaihdettava erosopimuksen mukaiseen oleskeluoikeuteen, vaikka viittä vuotta ei olisi vielä koossa.

Et voi vielä tehdä hakemusta, joten odota. Avaamme ajanvarausaikoja erosopimuksen mukaisen oleskeluoikeuden ja erosopimuksen mukaisen pysyvän oleskeluoikeuden hakemiseen syyskuussa, ja tiedotamme asiasta erikseen. Ilmoitamme myös hakemusten käsittelymaksut syyskuussa. Hakemukset on mahdollista jättää verkkopalvelu Enter Finlandissa tai paperihakemuksella 1.10.2020 alkaen. Seuraa asiakastiedotteitamme

Muista: Jos tulet Suomeen 31.12.2020 jälkeen, et voi hakea oleskeluoikeutta erosopimuksen perusteella. Sinun pitää hakea oleskelulupaa muiden EU:n ulkopuolelta tulevien tavoin.

Turvapaikkahakemusten käsittely

Iso-Britannia on eronnut Euroopan Unionista 1.2.2020, mutta Dublin-menettelyä jatketaan Ison-Britannian osalta vuoden 2020 loppuun asti.

Lisätietoja brexitistä muiden viranomaisten sivuilla:

• Valtioneuvoston kanslia: https://vnk.fi/tietoa-brexitista
• Sisäministeriö: https://intermin.fi/brexit

Lisää Brexit-tietoa Usein kysytyissä kysymyksissä

Lue lisää Usein kysytyt kysymykset -sivuilta
 

Asiakastiedotteet - Brexit