EU-kansalaisen oleskeluoikeuden rekisteröinti

Ajankohtaista brexitistä

Päivitämme tälle sivulle brexitiin liittyviä ohjeita ja tiedotteita.

Ison-Britannian ja EU:n välinen erosopimus tuli voimaan 1.2.2020. Samalla alkoi siirtymäkausi, joka on voimassa vuoden 2020 loppuun asti. 

Siirtymäkausi

Siirtymäkaudella tarkoitetaan sitä, että kaikki Ison-Britannian kansalaiset ja heidän perheenjäsenensä, jotka joko asuvat jo Suomessa tai muuttavat Suomeen 31.12.2020 mennessä, ja rekisteröivät oleskelunsa, saavat oleskella Suomessa samoilla säännöillä kuin EU-jäsenyyden aikana. 

Lupatyypin vaihto

Jos haluat jatkaa oleskelua Suomessa, sinun pitää vaihtaa EU-rekisteröintisi erosopimuksen mukaiseen oleskeluoikeuteen 30.9.2021 mennessä.

Jos olet saanut Suomessa pysyvän EU-oleskeluoikeuden ennen 1.1.2021 ja sinulla on todistus siitä, hae maksutta hakea asemasi vaihtoa erosopimuksen mukaiseen pysyvään oleskeluoikeuteen. 

Pysyvään oleskeluoikeuteen vaaditaan viiden vuoden laillinen oleskelu Suomessa. Jos viiden vuoden yhtäjaksoista oleskelua ei ole koossa vielä vuoden 2020 loppuun mennessä, sitä voi kerryttää siirtymäajan päättymisen jälkeen ja saada pysyvän oleskeluoikeuden myöhemmin. EU-rekisteröinti on silti vaihdettava erosopimuksen mukaiseen oleskeluoikeuteen, vaikka viittä vuotta ei olisi vielä koossa.

Hae erosopimuksen mukaista oleskeluoikeutta 1.10.2020–30.9.2021

Voit hakea erosopimuksen mukaista oleskeluoikeutta tai erosopimuksen mukaista pysyvää oleskeluoikeutta 1.10.2020 alkaen. 

Olemme avanneet erillisiä ajanvarausaikoja erosopimuksen mukaisen oleskeluoikeuden ja erosopimuksen mukaisen pysyvän oleskeluoikeuden hakemiseen. Löydät brexit-ajat ajanvarauspalvelustamme. Valitse palvelukategoriaksi EU-rekisteröinti ja palveluksi Brexit.

Voit asioida palvelupisteessä ainoastaan ajanvarauksella. Jos aikaa ei ole juuri nyt saatavilla, odota rauhassa uusien aikojen avautumista. Seuraa asiakastiedotteitamme sivulla migri.fi/asiakastiedotteet.

Tee hakemus verkkopalvelu Enter Finlandissa tai paperihakemuksella 1.10.2020 alkaen. Suosittelemme sinulle asiointia verkossa. Hakemusten maksutiedot voit tarkistaa sivulta migri.fi/kasittelymaksut-ja-maksaminen

Jos perheenjäsenesi on kolmannen maan kansalainen ja oleskelee Suomessa EU-kansalaisen perheenjäsenen oleskelukortilla, pitää myös hänen hakea erosopimuksen mukaista oleskeluoikeutta 1.10.2020 - 30.09.2021. Kaikkien hakijoiden on liitettävä hakemuksiinsa passikuva ja kaikkien yli 6-vuotiaiden hakijoiden on annettava sormenjäljet hakemusta jättäessään.

Jos olet muu omainen, sinun on pitänyt oleskella Suomessa ja hakea tai saada unionin kansalaisen oleskeluoikeuden rekisteröinti tai hakea erosopimuksen mukaista oleskeluoikeutta tai viisumia siirtymäkauden päättymiseen 31.12.2020 mennessä. Et voi hakea erosopimuksen mukaista oleskeluoikeutta enää 31.12.2020 jälkeen.

Jos olet rajatyöntekijä, hae rajantyöntekijän oikeudet osoittavaa asiakirjaa käyttäen alla olevia hakulomakkeita. Rajatyöntekijä on henkilö, joka työskentelee tai harjoittaa itsenäisesti ammattia yhdessä EU-jäsenvaltiossa, mutta asuu toisessa EU-jäsenvaltiossa.

Katso tästä, minkä luvan tarvitset

 • Jos olet oleskellut Suomessa alle viisi vuotta ja rekisteröinyt EU-oleskeluoikeutesi Suomessa tai sinulle on myönnetty unionin kansalaisen perheenjäsenen oleskelukortti
  • sinun pitää hakea EU-oleskeluoikeutesi vaihtoa erosopimuksen mukaiseen oleskeluoikeuteen. Jos saat erosopimuksen mukaisen oleskeluoikeuden, voit jatkaa oleskelua Suomessa. Erosopimuksen mukainen oleskeluoikeus on voimassa ainoastaan Suomessa. 
  • Jos saavut Suomeen 1.10.2020 jälkeen ja ennen 31.12.2020 hae suoraan erosopimuksen mukaista oleskeluoikeutta.
  • Ohjeet hakemiseen löydät sivulta migri.fi/erosopimuksen-mukainen-oleskeluoikeus.  
 • Jos olet oleskellut Suomessa yhtäjaksoisesti yli viisi vuotta ja rekisteröinyt EU oleskeluoikeutesi Suomessa tai sinulle on myönnetty unionin kansalaisen perheenjäsenen oleskelukortti
  • hae erosopimuksen mukaista pysyvää oleskeluoikeutta. Sinulle voidaan myöntää erosopimuksen mukainen pysyvä oleskeluoikeus, jos olet asunut Suomessa yhtäjaksoisesti yli viisi vuotta ja täytät luvan myöntämisen edellytykset.
  • Ohjeet hakemiseen löydät sivulta migri.fi/erosopimuksen-mukainen-pysyva-oleskeluoikeus.
 • Jos sinulla on EU-kansalaisen todistus pysyvästä oleskeluoikeudesta tai sinulle on myönnetty unionin kansalaisen perheenjäsenen pysyvä oleskelukortti

Oleskeluoikeuden hakeminen ulkomailla

Tietyissä tilanteissa voit hakea erosopimuksen mukaista oleskeluoikeutta myös ulkomailta käsin. Jätä hakemuksesi Suomen edustustoon tai ulkoisen palveluntarjoajan lupakeskukseen.

Oleskelulupakortti

Jos sinulle myönnetään erosopimuksen mukainen oleskeluoikeus tai pysyvä oleskeluoikeus, saat oleskeluoikeuden osoittavan oleskelulupakortin, jolla voit todistaa oleskeluoikeutesi Suomessa. Oleskelulupakortti on voimassa korkeintaan viisi vuotta. Oleskelulupakortti pitää siis uusia viiden vuoden välein. 

Hae oleskelulupaa, jos saavut Suomeen 31.12.2020 jälkeen

Muista: Jos saavut Suomeen ensimmäistä kertaa 31.12.2020 jälkeen, et voi hakea oleskeluoikeutta erosopimuksen perusteella. Sinun pitää hakea oleskelulupaa muiden EU:n ulkopuolelta tulevien tavoin. Ennen siirtymäkauden päättymistä muodostetuilla Iso-Britannian kansalaisen perheenjäsenillä on kuitenkin oikeus tulla Suomeen myöhemmin ja kuulua erosopimuksen soveltamisen piiriin.

Jos sinulla on Ison-Britannian kansalaisuuden lisäksi toisen EU- tai ETA-maan kansalaisuus

Sinun ei tarvitse tehdä uutta unionin kansalaisen rekisteröintihakemusta toisen maan kansalaisuuden rekisteröimiseksi, tai hakea erosopimuksen mukaista oleskeluoikeutta.  Varmista, että kotikuntasi ja toinen kansalaisuutesi on merkitty oikein väestötietojärjestelmään Digi- ja väestötietovirastossa. Sen jälkeen tee ilmoitus Maahanmuuttovirastolle. 

1. Lähetä kopio passisi henkilötietosivusta sähköpostilla. Suosittelemme sinua käyttämään salattua sähköpostia: securemail.migri.fi. Voit lähettää kopion myös postitse osoitteeseen PL 10, 00086 Maahanmuuttovirasto tai jättää kopion palvelupisteeseemme

2. Kirjaamme toisen EU-kansalaisuuden tietoihisi. Jos haluat kirjallisen vahvistuksen siitä, että olet rekisteröitynyt toisen EU-kansalaisuuden perusteella, voit tehdä meille maksullisen todistuspyynnön. Emme kuitenkaan edellytä, että sinulla on rekisteröinnistä kirjallinen todistus tallessa.

Muista ensin varmistaa, että tietosi ovat oikein Digi- ja väestötietovirastossa. Maahanmuuttovirasto ei voi kirjata toista EU-kansalaisuutta tietoihisi, ennen kuin kansalaisuustietosi ovat oikein väestötietojärjestelmässä. 

Jos et ole varma, oletko rekisteröitynyt:

 • Soita Maahanmuuttoviraston palvelunumeroon 0295 419 600 (ma–pe klo 08.30-15.30) tai
 • lähetä sähköposti osoitteeseen: [email protected] Ilmoita sähköpostissa nimesi, syntymäaikasi ja kansalaisuutesi. Kerro myös asiakasnumerosi, jos sinulla on sellainen. 

Jos tarvitset todistuksen oleskelusi rekisteröinnistä

Turvapaikkahakemusten käsittely

Iso-Britannia on eronnut Euroopan Unionista 1.2.2020, mutta Dublin-menettelyä jatketaan Ison-Britannian osalta vuoden 2020 loppuun asti.

Lisätietoja brexitistä muiden viranomaisten sivuilla:

Usein kysytyt kysymykset

Lue lisää Usein kysytyt kysymykset -sivuilta