Valikko
EU-kansalaisen oleskeluoikeuden rekisteröinti

Ajankohtaista brexitistä

Päivitämme tälle sivulle brexitiin liittyviä ohjeita ja tiedotteita. Kerromme mahdollisista oleskelulupien hakemisesta ja annamme lisäohjeita heti, kun brexit-ratkaisu tehdään.

Erillislaki turvaa brittien oleskeluoikeuden brexitin jälkeen

Erillislain mukaan Suomessa nyt asuvat britit saisivat oikeuden jatkaa oleskeluaan ja asumistaan Suomessa ilman erillisiä toimenpiteitä erillislaissa säädettävän määräajan, jos ovat rekisteröineet EU-oleskeluoikeutensa.

Ison-Britannian kansalainen: Rekisteröidy mahdollisimman pian

Jos et ole jo rekisteröinyt oleskeluoikeuttasi:

Onko sinulla toisen EU- tai ETA- maan kansalaisuus?

Suosittelemme silloin rekisteröitymään uudelleen toisen kansalaisuutesi perusteella, vaikka olisit rekisteröinyt oleskelusi jo Ison-Britannian kansalaisuuden perusteella.

Huomaathan, että sinun ei tarvitse tehdä uutta rekisteröintihakemusta toisen maan kansalaisuuden rekisteröimiseksi. Muista myös varmistaa, että kotikuntasi on merkitty oikein väestötietojärjestelmään

Sinun ei tarvitse olla yhteydessä Maahanmuuttovirastoon, jos olet jo rekisteröitynyt

Oleskeluoikeuden rekisteröinti on silloin voimassa, eikä sitä tarvitse uusia.

Jos et ole varma, oletko rekisteröitynyt:

  • Soita Maahanmuuttoviraston palvelunumeroon 0295 419 600 (ma–pe klo 9–16) tai
  • Lähetä sähköposti osoitteeseen: [email protected]. Ilmoita sähköpostissa nimesi, syntymäaikasi ja kansalaisuutesi. Kerro myös asiakasnumerosi, jos sinulla on sellainen. Älä lähetä tiedusteluja henkilökohtaisiin sähköpostiosoitteisiin.

Et tarvitse rekisteröinnistä erillistä todistusta, jos vanha on kadonnut

Maahanmuuttovirasto ei edellytä, että sinulla on todistus tallessa siitä, että olet rekisteröinyt oleskelusi. Joissakin tilanteissa esimerkiksi muiden viranomaisten kanssa voit tarvita todistusta.

Jos tarvitset todistuksen:

  • 1.1.2017 alkaen rekisteröinnit on hoitanut Maahanmuuttovirasto. Jos Maahanmuuttovirasto on rekisteröinyt oleskeluoikeutesi, voit pyytää uutta todistusta lähettämällä sähköpostin osoitteeseen: [email protected]
  • Ennen 1.1.2017 rekisteröinnin on tehnyt poliisi. Jos poliisi on rekisteröinyt oleskeluoikeutesi, voit olla yhteydessä poliisiin tai tehdä Maahanmuuttovirastolle maksullisen todistuspyynnön.

Lisätietoja brexitistä: