Hyppää sisältöön
EU-kansalaisen oleskeluoikeuden rekisteröinti

Ajankohtaista brexitistä

Päivitämme tälle sivulle brexitiin liittyviä ohjeita ja tiedotteita.

Iso-Britannia on eronnut Euroopan unionista. Brexit-lupien hakuaika on päättynyt 30.9.2021.  

Jos oleskelet Suomessa ilman oleskeluoikeutta, sinulla ei ole oikeutta työskennellä tai opiskella. Voit saada sakkoa tai äärimmäisessä tapauksessa sinut voidaan poistaa maasta.  

Jos olet asunut Suomessa ennen 1.1.2021, mutta et jättänyt brexit-hakemusta 30.9.2021 mennessä, 

voit hakea brexit-lupaa hakuajan päättymisen 30.9.2021 jälkeen, jos sinulla on perusteltu syy hakemuksen jättämiseen myöhässä.  

 • Kerro hakemuksen lisätietoja-kentässä kaikki ne olosuhteet ja syyt, joiden vuoksi et ole jättänyt hakemustasi määräaikaan mennessä. 
 • Liitä hakemukseen myös mahdolliset liiteasiakirjat, joilla osoitat, että sinulla on perusteltu syy. Liite voi olla esimerkiksi lääkärintodistus.  

Migri.fi:n hakemusopas auttaa sinua valitsemaan oikean brexit-hakemuksen. Vaikka jätät brexit-lupaa koskevan hakemuksen myöhässä, oikeutesi työskennellä tai opiskella jatkuu hakemuksen käsittelyn ajan. 

Suomeen muuttava perheenjäsen voi jättää brexit-hakemuksen 

Ennen siirtymäkauden päättymistä muodostetuilla Iso-Britannian kansalaisen perheenjäsenillä on kuitenkin oikeus tulla Suomeen myöhemmin ja kuulua erosopimuksen soveltamisen piiriin.

Jos sinulla ei ole perusteltua syytä hakea brexit-lupaa myöhässä, sinun täytyy hakea jatkolupaa 

Jatkolupa on määräaikainen oleskelulupa, joka myönnetään usein samalla perusteella, kuin ensimmäinen lupasi tai oleskeluoikeutesi. Voit hakea jatkolupaa myös uudella perusteella. Muista, että sinun pitää täyttää kyseisen oleskeluluvan edellytykset. Migri.fi:n hakemusopas auttaa sinua valitsemaan oikean hakemuksen. 

Jatkolupa myönnetään kansallisen lain mukaan, eli oleskelulupaa hakemalla et saa erosopimuksen mukaista oleskeluoikeutta.  

Hait brexit-lupaa 30.9.2021 mennessä 

Odota päätöstä rauhassa. Otamme sinuun tarvittaessa yhteyttä. Jos jätit hakemuksen määräaikaan mennessä, oleskeluoikeutesi Suomessa on voimassa hakemuksen käsittelyn aikana. Voit jatkaa esimerkiksi työntekoa ja opiskelua normaalisti. 

Jos jätit hakemuksen Enter Finland -verkkopalvelussa, voit käydä tunnistautumassa Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä 30.9. jälkeen. Varaa brexit-aika palvelupisteeseen ajanvarauspalvelusta.  Valitse palvelukategoriaksi EU-rekisteröinti ja palveluksi Brexit.

Olet muuttamassa Suomeen 

Hae oleskelulupaa. Ulkomailta muuttavat britit hakevat 31.12.2020 jälkeen muiden EU-alueen ulkopuolelta muuttavien kansalaisten tavoin oleskelulupaa esimerkiksi työntekoa tai opiskelua varten.   

Ison-Britannian kansalaisen perheenjäsenillä on oikeus hakea erosopimuksen mukaista oleskeluoikeutta eli brexit-lupaa myös 30.9.2021 jälkeen, jos perheside on muodostettu ennen 30.12.2020. Myös myöhemmin syntyvillä tai laillisesti adoptoitavilla lapsilla on oikeus hakea brexit-lupaa 30.9.2021 jälkeen.
 
Jos et tiedä mikä hakemusperuste on sinulle sopiva, käytä hakemusopasta.

Katso tästä, minkä luvan tarvitset

 • Jos olet oleskellut Suomessa alle viisi vuotta 
 • Jos olet oleskellut Suomessa yhtäjaksoisesti yli viisi vuotta
  • hae erosopimuksen mukaista pysyvää oleskeluoikeutta. Sinulle voidaan myöntää erosopimuksen mukainen pysyvä oleskeluoikeus, jos olet asunut Suomessa yhtäjaksoisesti yli viisi vuotta ja täytät luvan myöntämisen edellytykset.
  • Ohjeet hakemiseen löydät sivulta migri.fi/erosopimuksen-mukainen-pysyva-oleskeluoikeus.
 • Jos sinulla on EU-kansalaisen todistus pysyvästä oleskeluoikeudesta, pysyvä oleskelulupa tai pysyvä ETA-oleskelulupa tai sinulle on myönnetty unionin kansalaisen perheenjäsenen pysyvä oleskelukortti
 • Jos olet rajatyöntekijä

Jos et ole varma mitä yllä olevista vaihtoehdoista sinun kuuluu hakea, käytä verkkosivuiltamme löytyvää hakemusopasta

Oleskeluoikeuden hakeminen ulkomailla

Tietyissä tilanteissa voit hakea brexit-lupaa tai rajatyöntekijän oikeudet osoittavaa asiakirjaa myös ulkomailta käsin. Jätä hakemuksesi Suomen edustustoon tai ulkoisen palveluntarjoajan lupakeskukseen.

Oleskelulupakortti

Jos sinulle myönnetään erosopimuksen mukainen oleskeluoikeus tai pysyvä oleskeluoikeus, saat oleskeluoikeuden osoittavan oleskelulupakortin, jolla voit todistaa oleskeluoikeutesi Suomessa. Oleskelulupakortti on voimassa korkeintaan viisi vuotta. Oleskelulupakortti pitää siis uusia viiden vuoden välein. 

Työnteko-oikeus Suomessa

Sinulla on työnteko-oikeus Suomessa, jos 

olet asunut Suomessa pysyväisluonteisesti ennen 31.12.2020. Sinulla on työnteko-oikeus myös siinä tapauksessa, jos olet saapunut Suomeen loppuvuonna 2020. 

Työnteko-oikeutesi päättyy 1.10.2021, jos et hae erosopimuksen piiriin kuuluvaa oleskeluoikeutta 30.9.2021 mennessä. Jos olet jo hakenut erosopimuksen piiriin kuuluvaa oleskeluoikeutta, työnteko-oikeutesi on voimassa aina siihen asti, kun saat päätöksen hakemukseesi. Jos sinulle myönnetään erosopimuksen piiriin kuuluva oleskeluoikeus, työnteko-oikeutesi Suomessa jatkuu rajoittamattomana.  

Jos sinulle ei myönnetä erosopimuksen piiiriin kuuluvaa oleskeluoikeutta ja saat kielteisen päätöksen, työnteko-oikeutesi jatkuu niin pitkään, kunnes päätös on lainvoimainen.

Sinulla ei ole työnteko-oikeutta Suomessa, jos

olet saapunut Suomeen ensimmäistä kertaa 1.1.2021 tai sen jälkeen. Sinun pitää hakea oleskelulupaa ja odottaa päätöstä hakemukseesi. Et voi työskennellä hakemuksen käsittelyn aikana.  

 • Sinulla on työnteko-oikeus kuitenkin silloin, jos työskentelet tehtävässä, jossa voit työskennellä ilman oleskelulupaa. Lue lisää sivulta migri.fi/tyonteko-ilman-oleskelulupaa

Jos sinulla on Ison-Britannian kansalaisuuden lisäksi toisen EU- tai ETA-maan kansalaisuus

Sinun ei tarvitse tehdä uutta unionin kansalaisen rekisteröintihakemusta toisen maan kansalaisuuden rekisteröimiseksi, tai hakea erosopimuksen mukaista oleskeluoikeutta.  Varmista, että kotikuntasi ja toinen kansalaisuutesi on merkitty oikein väestötietojärjestelmään Digi- ja väestötietovirastossa. Sen jälkeen tee ilmoitus Maahanmuuttovirastolle. 

1. Lähetä kopio passisi henkilötietosivusta sähköpostilla. Suosittelemme sinua käyttämään salattua sähköpostia: securemail.migri.fi. Voit lähettää kopion myös postitse osoitteeseen PL 10, 00086 Maahanmuuttovirasto tai jättää kopion palvelupisteeseemme

2. Kirjaamme toisen EU-kansalaisuuden tietoihisi. Jos haluat kirjallisen vahvistuksen siitä, että olet rekisteröitynyt toisen EU-kansalaisuuden perusteella, voit tehdä meille maksullisen todistuspyynnön. Emme kuitenkaan edellytä, että sinulla on rekisteröinnistä kirjallinen todistus tallessa.

Muista ensin varmistaa, että tietosi ovat oikein Digi- ja väestötietovirastossa. Maahanmuuttovirasto ei voi kirjata toista EU-kansalaisuutta tietoihisi, ennen kuin kansalaisuustietosi ovat oikein väestötietojärjestelmässä. 

Jos et ole varma, oletko rekisteröitynyt:

Asiakaspalvelunumero palvelee 28.6.–30.7.2021 klo 8–12.

Turvapaikkahakemusten käsittely

Iso-Britannia on eronnut Euroopan Unionista 1.2.2020, mutta Dublin-menettelyä jatketaan Ison-Britannian osalta vuoden 2020 loppuun asti.

Lisätietoja brexitistä muiden viranomaisten sivuilla:

Usein kysytyt kysymykset

Lue lisää Usein kysytyt kysymykset -sivuilta