Valikko
EU-kansalaisen oleskeluoikeuden rekisteröinti

Ajankohtaista brexitistä

Päivitämme tälle sivulle brexitiin liittyviä ohjeita ja tiedotteita.

Britannian EU-eron on määrä tulla voimaan 1.2.2020. Jos olet muuttanut Suomeen ennen 1.1.2021 ja asut Suomessa sen jälkeen, erosopimus turvaa sinun ja perheenjäsentesi oleskeluoikeuden Suomessa.

Voit oleskella enintään kolmen kuukauden ajan muualla Schengen-alueella. Jos muutat pois Suomesta toiseen EU-jäsenvaltioon, sinun täytyy hakea oleskeluoikeutta, eli yleensä oleskelulupaa.

Jos sinulla on Suomessa erosopimukseen perustuva pysyvä oleskeluoikeus, menetät sen olemalla pois Suomesta yhtäjaksoisesti yli viisi vuotta.

Ison-Britannian kansalainen: Rekisteröidy mahdollisimman pian

Jos et ole jo rekisteröinyt oleskeluoikeuttasi:

Onko sinulla toisen EU- tai ETA-maan kansalaisuus?

Sinun ei tarvitse tehdä uutta rekisteröintihakemusta toisen maan kansalaisuuden rekisteröimiseksi. Muista varmistaa, että kotikuntasi ja toinen kansalaisuutesi on merkitty Digi- ja väestötietovirastossa oikein väestötietojärjestelmään.

Tee ilmoitus myös Maahanmuuttovirastolle:

1. Lähetä kopio passisi henkilötietosivusta sähköpostilla. Suosittelemme sinua käyttämään salattua sähköpostia: securemail.migri.fi Voit lähettää kopion myös postitse osoitteeseen PL 10, 00086 Maahanmuuttovirasto tai jättää kopion palvelupisteeseemme.

2. Kirjaamme toisen EU-kansalaisuuden tietoihisi. Jos haluat kirjallisen vahvistuksen siitä, että olet rekisteröitynyt toisen EU-kansalaisuuden perusteella, voit tehdä meille maksullisen todistuspyynnön. Emme kuitenkaan edellytä, että sinulla on rekisteröinnistä kirjallinen todistus tallessa.

Sinun ei tarvitse olla yhteydessä Maahanmuuttovirastoon, jos olet jo rekisteröitynyt

Oleskeluoikeuden rekisteröinti on silloin voimassa, eikä sitä tarvitse uusia.

Jos et ole varma, oletko rekisteröitynyt:

  • Soita Maahanmuuttoviraston palvelunumeroon 0295 419 600 (ma–pe klo 9–16) tai
  • Lähetä sähköposti osoitteeseen: [email protected]. Ilmoita sähköpostissa nimesi, syntymäaikasi ja kansalaisuutesi. Kerro myös asiakasnumerosi, jos sinulla on sellainen. Älä lähetä tiedusteluja henkilökohtaisiin sähköpostiosoitteisiin.

Et tarvitse rekisteröinnistä erillistä todistusta, jos vanha on kadonnut

Maahanmuuttovirasto ei edellytä, että sinulla on todistus tallessa siitä, että olet rekisteröinyt oleskelusi. Joissakin tilanteissa esimerkiksi muiden viranomaisten kanssa voit tarvita todistusta.

Jos tarvitset todistuksen:

  • 1.1.2017 alkaen rekisteröinnit on hoitanut Maahanmuuttovirasto. Jos Maahanmuuttovirasto on rekisteröinyt oleskeluoikeutesi, voit pyytää uutta todistusta lähettämällä sähköpostin osoitteeseen: [email protected]
  • Ennen 1.1.2017 rekisteröinnin on tehnyt poliisi. Jos poliisi on rekisteröinyt oleskeluoikeutesi, voit olla yhteydessä poliisiin tai tehdä Maahanmuuttovirastolle maksullisen todistuspyynnön.

Tavoitteena on, että erosopimuksen mukaista oleskeluoikeutta voi hakea 1.10.2020 alkaen

Sinun on haettava EU-rekisteröintisi vaihtamista erosopimuksen mukaiseen oleskeluoikeuteen. Tavoitteena on, että hakemuksen voi tehdä siirtymäkauden aikana 1.10.2020–30.6.2021.

Jos olet saanut Suomessa pysyvän EU-oleskeluoikeuden ennen 1.1.2021, voit siirtymäkaudella vaihtaa oleskeluoikeutesi maksutta erosopimuksen mukaiseen pysyvään oleskeluoikeuteen.

Tarkemmasta menettelystä ja aikataulusta päätetään Suomessa valmistelussa olevalla lailla. Annamme tarkempia ohjeita hakemisesta myöhemmin.

Lisätietoja brexitistä: