Hyppää sisältöön
Tilapäinen suojelu

Tilapäisen suojelun oleskelulupakortti

Jos saat tilapäistä suojelua, saat päätöksen mukana oleskelulupakortin. Kaikki tilapäisen suojelun perusteella myönnetyt oleskelulupakortit ovat voimassa 4.3.2024 asti, vaikka kortin päivämäärä olisi vanhentunut. Huomioi, että tällä hetkellä et voi hakea uutta korttia, joka on voimassa 4.3.2025 asti. Lue lisää sivulta Tilapäisen suojelun jatkaminen

Jos haluat uuden oleskelulupakortin, sinun kannattaa tehdä hakemus verkossa

Voit hakea uutta oleskelulupakorttia verkkopalvelussamme Enter Finlandissa. Silloin sinun ei tarvitse käydä palvelupisteessä. Jos et pysty hakemaan uutta oleskelulupakorttia Enter Finlandissa, voit hakea uutta korttia Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä. Voit hakea korttia missä vaiheessa tahansa niin kauan kuin oleskelulupasi on voimassa. Saat uuden kortin noin kahden viikon kuluessa siitä, kun teit hakemuksen.

 • Jos sinulla on alle 18-vuotiaita lapsia, jotka ovat saaneet tilapäistä suojelua Suomesta, voit hakea uusia oleskelulupakortteja myös heille Enter Finlandissa. Huomioi kuitenkin, että jos lapsesi on täyttänyt 6 vuotta sen jälkeen, kun hän on saanut tilapäistä suojelua, et voi hakea hänelle oleskelulupakorttia Enter Finlandissa. Tämä johtuu siitä, että lain mukaan häneltä pitää ottaa sormenjäljet oleskelulupakorttiin. Voit hakea 6 vuotta täyttäneelle lapsellesi oleskelulupakorttia palvelupisteessämme. 
 • Lapsi, joka on täyttänyt 15 vuotta, voi myös itse yksin tehdä hakemuksen Enter Finlandissa.
 • Jos olet ilman huoltajaa olevan lapsen edustaja, voit hakea lapselle uutta oleskelulupakorttia Enter Finlandissa

 • Sähköisen hakemuksen odotettavissa oleva käsittelyaika

  2 viikkoa

 • Paperihakemuksen odotettavissa oleva käsittelyaika

  2 viikkoa

 • Sähköisen hakemuksen hinta

  0 €

 • Paperihakemuksen hinta

  0 €

Näin teet hakemuksen Enter Finlandissa

Katso ohjevideo, miten luot itsellesi käyttäjätilin Enter Finlandiin ja tilaat uuden tilapäisen suojelun oleskelulupakortin.

Jos et pysty hakemaan uutta oleskelulupakorttia Enter Finlandissa, voit hakea uutta korttia Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä

Jos haluat uuden oleskelulupakortin ja et pysty hakemaan sitä Enter Finlandissa, voit hakea uutta korttia palvelupisteessämme. Varaa aika palvelupisteeseen etukäteen verkossa ajanvarauspalvelussamme. Löydät eri palvelupisteiden vapaat ajat ajanvarauspalvelustamme.

Palvelupisteessä voit saada palvelua suomen, ruotsin tai englannin kielellä. Palvelupisteessä ei ole tulkkia.

Tilapäisen suojelun oleskelulupakorttihakemus

Täytä sähköinen hakemus

Näin noudat oleskelulupakortin DB Schenkerin noutopisteestä

Saat uuden kortin noin 2 viikon kuluessa siitä, kun teit hakemuksen. Kun oleskelulupakorttisi on valmistunut, saat DB Schenkeriltä sähköpostiisi tai puhelinnumeroosi ilmoituksen, että voit nyt noutaa sinulle saapuneen lähetyksen. Ilmoituksessa on kerrottu DB Schenkerin noutopiste, josta voit noutaa lähetyksen.

Lähetämme jokaisen kortin omana lähetyksenä. Jos olet hakenut uutta oleskelulupakorttia itsellesi ja lapsellesi, lähetämme molemmat kortit erikseen. Jos asut Ahvenanmaalla tai sinulla on turvakielto, lähetämme oleskelulupakorttisi suoraan siihen osoitteeseen, jonka ilmoitit korttihakemuksessa.

Jos haluat, voit tulostaa itsellesi ohjeen Olet nyt hakenut uutta tilapäisen suojelun oleskelulupakorttia - näin noudat kortin DB Schenkerin noutopisteestä. Ohjeen kaikki kieliversiot löytyvät sivulta Jaettavat ohjeet.

Jos tilapäisen suojelun oleskelulupakortissasi ei ole henkilötunnusta

Henkilötunnus ei ole pakollinen tieto oleskelulupakortissa. Oleskelulupakortti ei ole virallinen henkilöllisyystodistus. 

Jos kuitenkin haluat oleskelulupakortin, jossa on henkilötunnus, voit hakea uutta oleskelulupakorttia.

Jos tilapäisen suojelun oleskelulupakorttisi voimassaolo on merkitty 4.3.2023 asti:

 • Voit hakea uutta oleskelulupakorttia kerran maksutta, koska uusi tilapäisen suojelun oleskelulupakortti on maksuton, kun tilapäisen suojelun oleskelulupaasi on jatkettu.  

Jos tilapäisen suojelun oleskelulupakorttisi voimassaolo on merkitty 4.3.2024 asti:

 • Lähetä Maahanmuuttovirastoon pyyntö korjata uudessa oleskelulupakortissa olevia tietoja. Lähetä pyyntö sähköpostitse osoitteeseen tilapainen.suojelu.korjauspyynnot@migri.fi. 
 • Merkitse sähköpostiin vain asiakasnumerosi sekä pyyntö tilata uusi oleskelulupakortti, johon on merkitty henkilötunnuksesi. 
 • Älä merkitse viestiin mitään henkilötietojasi tai henkilötunnusta.
 • Uusi kortti on maksuton.

Jos haluat uuden oleskelulupakortin nimenmuutoksen takia

Jos olet saanut kansalaisuusvaltiosi passin ensimmäisen tilapäisen suojelun päätöksen jälkeen:

Jos olet saanut kansalaisuusvaltiosi passin ensimmäisen tilapäisen suojelun päätöksen jälkeen ja passissasi nimesi on kirjoitettu eri tavalla kuin ensimmäisessä oleskelulupakortissasi, toimi näin:

Jos sinulla on ollut passi tai muu henkilöllisyysasiakirja jo ennen ensimmäisen tilapäisen suojelun päätöstä

 • Lähetä Maahanmuuttovirastoon pyyntö korjata oleskelulupakortissa olevia tietoja. Lähetä pyyntö sähköpostitse osoitteeseen tilapainen.suojelu.korjauspyynnot@migri.fi. 
  • Merkitse sähköpostiin vain asiakasnumerosi sekä pyyntö tilata uusi oleskelulupakortti, johon on merkitty puuttuva tieto tai korjattu nimesi.
  • Älä merkitse viestiin mitään henkilötietojasi tai henkilötunnustasi.
 • Vastauksessamme kerromme sinulle, saatko uuden kortin maksutta vai pitääkö sinun hakea maksullista korttia.
 • Kortti on maksuton, jos nimeäsi pitää korjata Maahanmuuttovirastosta virheen takia.
 • Jos nimenmuutos korttiin ei johdu Maahanmuuttoviraston virheestä, uusi kortti on maksullinen. Käsittelymaksu on silloin 54 €.

Jos oleskelulupakorttisi on kadonnut tai varastettu

Ilmoita kadonneesta tai varastetusta oleskelulupakortista aina Suomen poliisille. Jos korttisi katoaa tai varastetaan ulkomailla, ilmoita siitä kyseisen valtion viranomaiselle ja myös Suomessa poliisille.
Jos tilapäisen suojelun oleskelulupakorttiisi on merkitty voimassaolo 4.3.2023 asti, voit hakea uutta oleskelulupakorttia maksutta. 

Jos sinulla on uusi tilapäisen suojelun oleskelulupakortti, johon on merkitty voimassaolo 4.3.2024 asti, oleskelulupakortin uusiminen on maksullista. Lue ohjeet kortin hakemiseen sivulta oleskelulupakortin uusiminen.

Työnteko-oikeus

Voit tehdä töitä ja opiskella heti sen jälkeen, kun olet rekisteröinyt tilapäisen suojelun hakemuksen poliisilla tai rajaviranomaisella. Työnteko-oikeutesi on voimassa jatkuvasti riippumatta, haetko uutta oleskelulupakorttia vai et.