Hyppää sisältöön
Tilapäinen suojelu

Tilapäisen suojelun oleskelulupakortti

Jos saat tilapäistä suojelua, saat päätöksen mukana oleskelulupakortin. Kaikki tilapäisen suojelun perusteella myönnetyt oleskelulupakortit ovat voimassa 4.3.2025 asti, vaikka niissä olisi päättymispäivämäärä 4.3.2023 tai 4.3.2024. Oleskelulupakortti ei ole virallinen henkilöllisyystodistus.

 • Sähköisen hakemuksen odotettavissa oleva käsittelyaika

  2 viikkoa

 • Paperihakemuksen odotettavissa oleva käsittelyaika

  2 viikkoa

 • Sähköisen hakemuksen hinta

  0 €

 • Paperihakemuksen hinta

  0 €

Kun olemme jatkaneet tilapäisen suojelun oleskelulupaasi, sinun kannattaa hakea uutta oleskelulupakorttia

Voit hakea uutta korttia 17.2.2024 alkaen. Sinun kannattaa hakea uutta korttia verkkopalvelu Enter Finlandissa. Sinulla ei ole kuitenkaan kiire. Voit hakea uutta korttia missä vaiheessa tahansa niin kauan kuin tilapäisen suojelun oleskelulupasi on voimassa. Uuteen korttiin on merkitty oleskelulupasi uusi voimassaoloaika. Uusi tilapäisen suojelun oleskelulupakortti on maksuton.

Uusi oleskelulupakortti helpottaa merkittävästi oleskeluasi ja asioidesi hoitamista Suomessa

Sinun kannattaa hakea uutta oleskelulupakorttia, koska 

 • uudella kortilla sinun on helpompi todistaa, että oleskelulupasi on voimassa, oleskelet Suomessa laillisesti ja työnteko-oikeutesi on voimassa. 
 • uusi kortti helpottaa myös matkustamistasi muualla Euroopassa.
 • muun muassa Suomen viranomaiset, pankit, työnantajat, terveydenhuolto- ja sosiaalipalvelujen tarjoajat sekä esimerkiksi lasten koulut ja päiväkodit voivat tarkistaa luotettavasti, että oleskelulupasi on voimassa.

Oleskelet Suomessa laillisesti, vaikka et hakisi uutta korttia

Kaikki tilapäisen suojelun perusteella myönnetyt oleskelulupakortit ovat voimassa, vaikka niissä olisi päättymispäivämäärä 4.3.2023 tai 4.3.2024. Myös työnteko-oikeutesi tilapäisen suojelun perusteella on voimassa 4.3.2025 asti. 

Uusi kortti on kuitenkin aina varmin tapa todistaa, että oleskelulupasi ja työnteko-oikeutesi ovat voimassa ja sinulla on oikeus oleskella Suomessa. 

Nimenmuutos oleskelulupakorttiin

Jos nimitietosi ovat muuttuneet edellisen oleskelulupakortin saamisen jälkeen, lue ohjeet tältä sivulta otsikon Nimenmuutos oleskelulupakorttiin alta ennen kuin tilaat uuden kortin.

Hae uutta oleskelulupakorttia verkkopalvelu Enter Finlandissa

Sinun kannattaa hakea uutta oleskelulupakorttia verkkopalvelu Enter Finlandissa. Silloin sinun ei tarvitse käydä palvelupisteessä. Jos et pysty hakemaan uutta oleskelulupakorttia Enter Finlandissa, voit hakea uutta korttia Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä. Voit hakea korttia missä vaiheessa tahansa niin kauan kuin oleskelulupasi on voimassa. Saat uuden kortin noin kahden viikon kuluessa siitä, kun teit hakemuksen.

 • Jos sinulla on alle 18-vuotiaita lapsia, jotka ovat saaneet tilapäistä suojelua Suomesta, voit hakea uusia oleskelulupakortteja myös heille Enter Finlandissa. 
  • Huomioi kuitenkin, että jos lapsesi on täyttänyt 6 vuotta sen jälkeen, kun hän on saanut nykyisen tilapäisen suojelun oleskelulupakorttinsa, et voi hakea hänelle uutta oleskelulupakorttia Enter Finlandissa. Tämä johtuu siitä, että lain mukaan häneltä pitää ottaa sormenjäljet oleskelulupakorttiin. Voit hakea 6 vuotta täyttäneelle lapsellesi oleskelulupakorttia palvelupisteessämme. Lapsen pitää olla mukana palvelupisteessä.
 • Lapsi, joka on täyttänyt 15 vuotta, voi myös itse yksin tehdä hakemuksen Enter Finlandissa. Hänen pitää luoda oma käyttäjätili hakijoiden Enter Finlandiin.
 • Jos olet ilman huoltajaa olevan lapsen edustaja, voit hakea lapselle uutta oleskelulupakorttia hakijoiden Enter Finlandissa. Hakemusta ei voi tehdä Avustajien ja edustajien Enter Finlandissa. Lue ohjeet käyttäjätilin luomisesta ja hakemuksen tekemisestä ”Näin teet hakemuksen Enter Finlandissa” -ohjeesta.

Näin teet hakemuksen Enter Finlandissa

Katso ohjevideo, miten luot itsellesi käyttäjätilin Enter Finlandiin ja tilaat uuden tilapäisen suojelun oleskelulupakortin.

Jos et pysty hakemaan uutta oleskelulupakorttia Enter Finlandissa, voit hakea uutta korttia Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä

Jos haluat uuden oleskelulupakortin ja et pysty hakemaan sitä Enter Finlandissa, voit hakea uutta korttia palvelupisteessämme. Varaa aika palvelupisteeseen etukäteen verkossa ajanvarauspalvelussamme. Löydät eri palvelupisteiden vapaat ajat ajanvarauspalvelustamme.

Palvelupisteessä voit saada palvelua suomen, ruotsin tai englannin kielellä. Palvelupisteessä ei ole tulkkia.

Tilapäisen suojelun oleskelulupakorttihakemus

Täytä sähköinen hakemus

Näin noudat kortin noutopisteestä

Saat uuden kortin noin 2 viikon kuluessa siitä, kun teit hakemuksen. 

Kun oleskelulupakorttisi on valmistunut, saat sähköpostiisi tai puhelinnumeroosi saapumisilmoituksen eli ilmoituksen että voit nyt noutaa sinulle saapuneen lähetyksen. Oleskelulupakorttisi lähetetään noutopisteeseen, joka sijaitsee lähellä asuinosoitettasi. Ilmoituksessa on kerrottu noutopiste, josta voit noutaa lähetyksen ja viimeinen noutopäivä.

Nouda kortti mahdollisimman pian sen jälkeen, kun olet saanut saapumisilmoituksen. Jos et pysty noutamaan korttia, kortti palautuu Maahanmuuttovirastoon. Lähetämme kortin sinulle uudelleen suoraan osoitteeseen, jonka olet ilmoittanut korttihakemuksessasi. Siinä tapauksessa kortin lähettäminen voi kestää yli kuukauden.

Lähetämme jokaisen kortin omana lähetyksenä. Jos olet hakenut tilapäistä suojelua myös lapsellesi, lähetämme molemmat kortit erikseen. Jos asut Ahvenanmaalla, sinulla on turvakielto tai tiedossamme ei ole sähköpostiosoitettasi tai puhelinnumeroasi, lähetämme oleskelulupakorttisi suoraan siihen osoitteeseen, jonka olet ilmoittanut omaan vastaanottokeskukseesi.

Kun saat ilmoituksen, toimi näin

 1. Ota mukaan saapumisilmoitus eli sähköpostiviesti tai tekstiviesti ja PIN-koodi, joka on sama kuin Maahanmuuttoviraston asiakasnumerosi.
  •  Löydät PIN-koodin vastaanottokeskuksen asiakaskortista kohdasta ”Asiakasnumero/Kundnummer” tai vanhasta oleskelulupakortistasi, jos sinulla on sellainen.
  • Sinun ei tarvitse näyttää noutopisteen työntekijälle asiakaskorttiasi. Riittää, että kerrot hänelle PIN-koodisi. 
 2.  Näytä noutopisteen työntekijälle saapumisilmoitus, jonka olet saanut ja kerro hänelle PIN-koodisi. 
 3. Noutopisteen työntekijä antaa sinulle lähetyksen, jossa on uusi oleskelulupakortti.
 4. Jos noudat kortin toisen henkilön puolesta, et tarvitse valtakirjaa. Ota mukaan sen henkilön saapumisilmoitus ja PIN-koodi, jonka korttia haet.

Toimi näin, jos avustat tilapäisen suojelun asiakasta, joka ei pysty hoitamaan asioitaan itse esimerkiksi sairauden tai vammautumisen takia

 • Jos tilapäisen suojelun asiakas tarvitsee uuden oleskelulupakortin ja hän ei pysty itse esimerkiksi sairauden tai vammautumisen takia tekemään korttihakemusta verkkopalvelu Enter Finlandissa tai palvelupisteessä, voit ottaa yhteyttä meihin sähköpostitse. 
 • Lähetä sähköposti osoitteeseen suojelu.tilapainen.tupa@migri.fi. Käytä Maahanmuuttoviraston Securemail-palvelua (securemail.migri.fi), kun lähetät sähköpostia. Securemail-palvelu salaa viestisi. Älä käytä muita salauspalveluja. Lue lisätietoa sähköpostin lähettämisestä sivulta Yhteystiedot.
 • Kerro sähköpostissa, että asiakas tarvitsee uuden tilapäisen suojelun oleskelulupakortin ja merkitse viestiin seuraavat tiedot:
  • Maahanmuuttoviraston asiakasnumero, ketä asia koskee. Älä merkitse viestiin mitään muita asiakkaan henkilötietoja.
  • Lyhyt perustelu, miksi asiakas ei pysty hakemaan uutta oleskelulupakorttia verkkopalvelu Enter Finlandissa tai palvelupisteessämme. Arvioimme viestisi perusteella, että miten asiakas voi saada uuden oleskelulupakortin.
  • Omat yhteystietosi eli nimi, sähköpostiosoite ja puhelinnumero sekä missä roolissa otat meihin yhteyttä asiakkaan puolesta
 • Kun olemme vastaanottaneet viestisi, otamme sinuun yhteyttä.

Kun olet saanut uuden oleskelulupakortin, hävitä vanha tilapäisen suojelun oleskelulupakorttisi

Älä palauta vanhaa oleskelulupakorttiasi Maahanmuuttovirastoon, vaan hävitä se itse.

 • Leikkaa kortin siru neljään osaan – ensin kahteen osaa pystysuunasta ja sen jälkeen vaakasuunnasta. 
 • Laita osat sen jälkeen roskakoriin sekajätteeseen. Voit jakaa osat useampaan roskapussiin.

Oleskelulupakortti pitää hävittää, jotta kukaan ei voi käyttää korttia väärin. Jos olet jo 
lähettänyt vanhan kortin Maahanmuuttovirastoon, Maahanmuuttovirasto hävittää kortin.

Nimenmuutos oleskelulupakorttiin

Jos nimesi muuttuu, tee ensimmäiseksi hakemus Digi- ja väestötietovirastolle (DVV)

Jos nimesi muuttuu, tee ensin Digi- ja väestötietovirastolle (DVV) hakemus henkilötietojesi muuttamisesta ennen kuin haet uutta oleskelulupakorttia. Odota, että saat DVV:ltä ilmoituksen nimesi muuttamisesta ennen kuin teet hakemuksen uudesta tilapäisen suojelun oleskelulupakortista. Voit tarkistaa DVV:n käsittelyajat DVV:n verkkosivuilta Henkilöasiakkaiden käsittelyajat (dvv.fi). Voit saada uuden oleskelulupakortin uudella nimellä vasta, kun DVV on muuttanut nimesi.

Kun olet saanut DVV:ltä ilmoituksen nimesi muuttamisesta, tee hakemus uudesta tilapäisen suojelun oleskelulupakortista. Merkitse korttihakemukseen nimesi siihen muotoon kuin se DVV:ssä on muutettu. 

Jos epäilet, että oleskelulupakortissasi on virhe tai oleskelulupakortissa ei ole henkilötunnusta

Jos epäilet, että oleskelulupakortissasi on virhe esimerkiksi nimessäsi tai oleskelulupakortista puuttuu henkilötunnus, jonka olet jo aiemmin saanut, ole yhteydessä Maahanmuuttovirastoon.

 • Lähetä Maahanmuuttovirastoon pyyntö korjata oleskelulupakortissa olevia tietoja. Lähetä pyyntö sähköpostitse osoitteeseen tilapainen.suojelu.korjauspyynnot@migri.fi
  • Merkitse sähköpostiin vain asiakasnumerosi sekä kerro lyhyesti, mitä virhettä tai puutetta epäilet oleskelulupakortissa. 
  • Älä merkitse viestiin mitään henkilötietojasi tai henkilötunnustasi.
 • Vastauksessamme kerromme sinulle, saatko uuden oleskelulupakortin maksutta vai pitääkö sinun hakea maksullista oleskelulupakorttia.
  • Oleskelulupakortti on maksuton, jos se pitää uusia Maahanmuuttoviraston virheen takia. Muussa tapauksessa oleskelulupakortti on maksullinen. Katso silloin ohjeet ja käsittelymaksu sivulta Oleskelulupakortin uusiminen.

Jos oleskelulupakorttisi on kadonnut tai varastettu

Ilmoita kadonneesta tai varastetusta oleskelulupakortista aina Suomen poliisille. Jos korttisi katoaa tai varastetaan ulkomailla, ilmoita siitä kyseisen valtion viranomaiselle ja myös Suomessa poliisille.
Jos tilapäisen suojelun oleskelulupakorttiisi on merkitty voimassaolo 4.3.2023 tai 4.3.2024 asti, voit hakea uutta oleskelulupakorttia maksutta. 

Jos sinulla on uusi tilapäisen suojelun oleskelulupakortti, johon on merkitty voimassaolo 4.3.2025 asti, oleskelulupakortin uusiminen on maksullista. Lue ohjeet kortin hakemiseen sivulta oleskelulupakortin uusiminen.

Työnteko-oikeus

Voit tehdä töitä ja opiskella heti sen jälkeen, kun olet rekisteröinyt tilapäisen suojelun hakemuksen poliisilla tai rajaviranomaisella. Työnteko-oikeutesi on voimassa 4.3.2025 asti riippumatta, haetko uutta oleskelulupakorttia vai et.