Hyppää sisältöön

Usein kysyttyä: Kausityö

Kuka tarvitsee kausityöluvan?

Kun olet tulossa Suomeen kausityöhön, sinun pitää hankkia sitä varten lupa. Kausityölupa tarkoittaa kausityöviisumia, kausityötodistusta tai kausityöoleskelulupaa. Työsi kesto vaikuttaa siihen, mitä lupaa sinun pitää hakea.

 • Kausityöviisumin tarvitsee viisumivelvollisen maan kansalainen, jonka kausityö kestää enintään 90 päivää. Kausityöviisumit käsittelee ja ratkaisee Suomen edustusto.
 • Kausityötodistuksen tarvitsee viisumivapaan maan kansalainen, jonka kausityö kestää enintään 90 päivää. Todistuspyynnön ratkaisee Maahanmuuttovirasto.
 • Kausityöoleskeluluvan tarvitsee henkilö, joka tulee töihin Suomeen 3-9 kuukaudeksi. Oleskelulupaa haetaan Maahanmuuttovirastosta. Jos kausityön kesto on 6-9 kuukautta, TE-toimisto antaa ensin osapäätöksen.
 • Lisäksi voit hakea työnantajan lisäämistä, jos haluat lisätä voimassaolevaan kausityölupaan uuden kausityönantajan. 

Miten haen kausityölupaa?

Hae Enter Finland -verkkopalvelussa:

Enter Finland -verkkopalvelu on nopein ja edullisin tapa hakea kausityölupaa. 

Jos et voi käyttää verkkopalveluita ja kausityön kesto on korkeintaan 90 päivää,

 • lähetä kausityötodistuspyyntö liitteineen sähköpostitse tai kirjeitse Maahanmuuttovirastoon.

Jos et voi käyttää verkkopalveluita ja kausityön kesto on 3-9 kuukautta,

 • laita hakemus kausityöoleskeluluvasta vireille Suomen edustustossa ulkomailla. Tätä hakemusta et voi lähettää kirjeitse tai sähköpostitse.
 • Jos kyseessä on kausityöhön oikeuttavan luvan uusiminen, voit hakea lupaa myös Suomessa jättämällä hakemuksen Maahanmuuttoviraston palvelupisteellä.

Jos et voi käyttää verkkopalveluita ja haluat hakea työnantajan lisäämistä,

 • lähetä hakulomake ja TY6_plus-lomake sähköpostilla osoitteeseen migri@migri.fi.

Kausityöviisumia voit hakea ainoastaan Suomen edustustossa ulkomailla.

Voiko kausityöntekijällä olla monta työnantajaa?

Kyllä voi. Esimerkiksi marjatiloilla työskentelevät voivat tehdä työsopimuksen usean eri yrityksen kanssa jo ennen töiden aloittamista.

Jos aiot tehdä töitä usealle työnantajalle, anna hakemusvaiheessa tiedot ja liitteet jokaisesta työnantajasta. Voit täydentää hakemustasi niin kauan kun se on käsittelyssä Maahanmuuttovirastossa. 

Jos saat töitä uudelta työnantajalta, jota ei ole merkitty kausityölupaasi, voit hakea työnantajan lisäämistä. Voit työskennellä uudelle työnantajalle niin pitkään, kuin nykyinen kausityölupasi on voimassa. Lue ohjeet työnantajan lisäämisestä.

Jos työ uudella työnantajalla kestää pidempään kuin kausityölupasi voimassaoloaika, sinun pitää kuitenkin hakea uutta kausityölupaa eikä työnantajan lisäämistä.

Onko työnantajan maksettava työehtosopimuksen (tes) mukainen vähimmäispalkka?

Suomeen saapuvan kausityöntekijän toimeentulon pitää olla turvattu ansiotyöllä ja palkkasi on oltava vähintään sen työehtosopimuksen mukainen, jota työsuhteeseesi sovelletaan.

Mitä tietoja hakemukseen tarvitaan työnantajalta?

Työnantajan pitää aina täydentää kausityötä koskevaan hakemukseen tiedot työehtoista. Nopeimmin tämä onnistuu työnantajan Enter Finlandissa kohdassa ”työehdot puuttuvat” 

Jos työnantaja ei voi käyttää työnantajan Enter Finlandia, hänen pitää ilmoittaa työehdot TY6_plus-paperilomakkeella. Lomakkeessa kysytään perustiedot työnantajasta, työntekijästä ja työehdoista. 

Mitä liitteitä minun on liitettävä hakemukseen, kun haen kausityötodistusta?

Tarvitset hakemukseen

 • kopion passin henkilötietosivusta ja kaikista muista sivuista, joilla on merkintöjä

Kun haet lupaa Enter Finlandissa, voit antaa työnantajalle luvan täydentää hakemustasi työnantajan Enter Finlandissa. Työnantajan pitää täydentää hakemukseesi seuraavat tiedot:

 • Tiedot työehdoista
  • Jos Enter Finlandin käyttö ei ole mahdollista, toimita hakemuksesi mukana työnantajasi täyttämä ja allekirjoittama liitelomake TY6_plus.

Työnantaja voi myös maksaa hakemuksesi työnantajan Enter Finlandissa.

 • Jos Enter Finlandin käyttö ei ole mahdollista, toimita hakemuksesi liitteenä kopio maksukuitista.

Todistuspyynnöstä peritään maksuasetuksen mukainen käsittelymaksu. Maksa käsittelymaksu ennen todistuspyynnön lähettämistä Maahanmuuttoviraston tilille:

 • DanskeBank FI59 8129 9710 0117 35 tai
 • Nordea FI86 1804 3000 0154 04

Kirjoita maksun viestiosaan nimesi ja sana ”Kausityötodistus”.

Jos aiot tehdä töitä usealle työnantajalle, tiedot ja liitteet pitää toimittaa jokaisesta työnantajasta. Voit täydentää hakemustasi niin kauan kun se on käsittelyssä Maahanmuuttovirastossa. 

Mitä tarkoittaa, että hakijalla on oltava asianmukainen majoitus?

Asumisolosuhteiden tulee täyttää Suomessa yleisesti tunnustetut asumisen terveys- ja turvallisuusvaatimukset. Asunnon on oltava lämmin, paloturvallinen sekä riittävillä saniteettitiloilla varustettu. Siellä pitää olla myös lämmintä vettä peseytymiseen ja riittävä nukkumatila. 

Miten saan tietoa hakemuksen käsittelystä?

Kun haet kausityölupaa Enter Finlandissa, voit seurata hakemuksesi käsittelyn etenemistä verkkopalvelussa.

Jos olet hakenut kausityöoleskelulupaa, voit kysyä hakemuksesi tilanteen Kamu chatbotilta Migri.fi-sivuilla. Kamu tarkistaa hakemuksesi edistymisen niiden hakemusten joukossa, joilla on sama asiatyyppi ja käsittelyperuste. Lue lisää sivulta migri.fi/chat.

Päivitämme kausityöhakemusten käsittelytilannetta joka viikko jonotiedotteella. Tiedote julkaistaan verkkosivuillamme osoitteessa migri.fi/asiakastiedotteet.

Käsittelemme kausityöntekijöiden hakemukset siinä järjestyksessä, milloin ne on jätetty. Huomioimme kuitenkin hakemusten käsittelyssä töiden alkamisajankohdan.  

Pyrimme käsittelemään samalle työnantajalle tehdyt hakemukset samanaikaisesti.

Kausityöhakemusten lainmukainen käsittelyaika on 90 päivää. 

Minulla on toisen EU-valtion oleskelulupa, voinko hakea kausityölupaa?

Et voi. Voit tehdä kausityötä, mutta hae tällöin työntekijän oleskelulupaa (TTOL) lomakkeella OLE_TY1.

Työskentelen Suomessa tällä hetkellä kausityöoleskeluluvalla. Haluan jatkaa työskentelyä Suomessa kausityössä. Työn kesto on 2 kk. Voinko hakea kausityötodistusta?

Et voi. Kausityötodistusta ei voi hakea oleskelun jatkamista varten. Sinun tulee hakea työsuhteen pituudesta riippuen joko kausityöoleskelulupaa tai työntekijän oleskelulupaa. Et voi hakea kausityötodistusta myöskään silloin, kun sinulla on jollain muulla perusteella myönnetty oleskelulupa Suomeen tai sinulla on vireillä oleskelulupahakemus Suomessa.  

Miten kausityöhakemus maksetaan?

Voit maksaa hakemuksen eri tavoin.

Kausityötodistus:

 • Tilisiirrolla suoraan Maahanmuuttoviraston tilille FI59 8129 9710 0117 35 tai FI86 1804 3000 0154 04 tai Enter Finland -verkkopalvelussa. Kirjoita maksun viestiosaan nimesi ja sana ”Kausityötodistus”. Liitä kuitti hakemukseen Enter Finlandissa. Kuitissa pitää olla nimesi. Liitä kopio maksukuitista hakemukseen myös silloin, kun haet todistusta paperilomakkeella.
 • Tilinumeromme muuttuivat vuonna 2020, mutta olemme edelleen saaneet vanhalle tilille paljon kausityötodistuksia koskevia hakemusmaksuja. Tarkista, että käytät varmasti uusimpia tilinumeroitamme.

Kausityöoleskelulupa:

 • Enter Finland -verkkopalvelussa yleisimmillä luottokorteilla tai suomalaisen verkkopankin kautta.
 • Edustustossa tai Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä, kun käyt tunnistautumassa sen jälkeen, kun olet täyttänyt kausityöoleskelulupahakemuksen tai lähettänyt sen Enter Finlandissa.

Työskentelen freelancerina kausitöissä Suomessa. Voinko saada kausityötodistuksen tai kausityöoleskeluluvan?

Et voi hakea kausityölupaa, jos sinulla ei ole työsopimusta Suomessa olevan työnantajan kanssa.

Kausityötodistus tai -oleskelulupa edellyttää työsopimusta työntekijän ja työnantajan välillä.

Jotta voit työskennellä Suomessa freelancerina, hae yrittäjän oleskelulupaa.

Olen palaamassa samalle työnantajalle, jolla työskentelin 3 vuotta sitten. Miten haen kausityölupaa?

Kun haet kausityötodistusta tai kausityöoleskelulupaa, sinun ei tarvitse täyttää paperihakemuksen kaikkia kohtia, jos 

 • aiot työskennellä työnantajalle, jonka palveluksessa olet ollut edellisen viiden vuoden aikana ja 
 • kyseinen työnantaja oli merkitty silloiseen kausityölupaasi. 

Hakemusprosessi on muutoin sama, kuin jos hakisit kausityölupaa uuden työnantajan palvelukseen.

Enter Finlandissa et voi toistaiseksi jättää tyhjiksi kohtia, jotka voisit jättää tyhjiksi paperilomakkeessa. Hakemus kannattaa tästä huolimatta jättää Enter Finlandissa, koska verkossa jätetty hakemus maksaa vähemmän kuin paperinen ja hakemuksen käsittely on paperihakemusta sujuvampaa.

Sinun ei tarvitse täyttää seuraavia kohtia hakulomakkeesta, kun haet kausityölupaa paperihakemuksella:

Kun haet kausityötodistusta,

 • vastaa ”Kyllä” lomakkeen TOD_P_KAUSI kohdan 6.4 kysymykseen ”Oletko palaamassa aiemman työnantajasi palvelukseen ja työhön, johon olet saanut kausityöhön oikeuttavan luvan edellisen 5 vuoden aikana?”

Kun vastaat ”Kyllä” kohdassa 6.4., sinun ei tarvitse täyttää majoitusta käsittelevää kohtaa 6.5.

Lue tarkat hakuohjeet kausityötodistuksen hakemisesta.

Kun haet kausityöoleskelulupaa,

 • vastaa ”Kyllä” lomakkeen OLE_TY6 kohtaan 8.2 tai 8.3 riippuen siitä, haetko ensimmäistä oleskelulupaa vai jatkolupaa.

Kun vastaat ”Kyllä” kohdassa 8.2 tai 8.3, sinun ei tarvitse täyttää työnteon ehtoja käsittelevää kohtaa 9.

Lue tarkat hakuohjeet kausityöoleskeluluvan hakemisesta.

Tulin kausityöluvalla Suomeen poimimaan mansikoita. Mansikoita ei tällä satokaudella riittänyt, joten siirryin poimimaan luonnonmarjoja. Onko tällä mitään vaikutusta tilanteeseeni, jos haluan tulla uudelleen ensi vuonna kausityöhön?

Kyllä on. Luonnonmarjojen poiminta ei ole kausityötä. Niiden tulojen, jotka saat kausityölupasi voimassaolon aikana, pitää tulla kausityöstä ja siltä työnantajalta, joka on merkitty kausityölupaasi. Muusta kuin kausityöstä saatuja tuloja emme voi yleensä huomioida, kun arvioimme, voiko kausityölupaa myöntää seuraavana vuonna.

Otamme vuonna 2022 kausityöhakemusten arvioinnissa huomioon sen, että mansikoiden satokausi oli lyhyt vuonna 2021. Jos haet kausityölupaa vuodelle 2022, kerro hakemuslomakkeessa tarkasti, miksi tulosi jäivät vuonna 2021 

 • alhaisemmiksi kuin mitä työnantajasi on kausityöhakemuksesi liitteessä ilmoittanut ja 
 • työsuhteesi tavallista lyhyemmäksi. 

Liitä hakemukseen työnantajasi antama tarkka palkkalaskelma, josta näkyy selvästi 

 • miten paljon sait palkkaa yhteensä 
  • Palkkalaskelmassa pitää lukea palkkakauden netto- ja bruttopalkka, sekä siitä maksetut edut ja vähennykset. Lisäksi palkkalaskelmassa pitää selkeästi lukea palkan määräytymisen perusteet.
 • miten paljon työskentelit kokonaisuudessaan ja
 • milloin tarkalleen työskentelysi tapahtui vuonna 2021.

Haluaisin tietää, millaiset oikeudet luonnonmarjojen poimijalla on Suomessa. Keneltä voin kysyä asiasta?

Voit ottaa yhteyttä Pohjois-Pohjanmaan TE-toimistoon, joka valvoo luonnonmarjojen poimintaa koskevia asioita. Luonnonmarjojen poimijan oikeuksista säädetään laissa luonnontuotteita keräävien ulkomaalaisten oikeudellisesta asemasta. Maahanmuuttovirasto ei sovella eikä tulkitse kyseistä lakia.
 

Usein kysytyt kysymykset ukrainaksi ja venäjäksi.