Usein kysyttyä: Kausityö
Kuka tarvitsee kausityöluvan?
Kun olet tulossa Suomeen kausityöhön, sinun pitää hankkia sitä varten lupa. Kausityölupa tarkoittaa kausityöviisumia, kausityötodistusta tai kausityöoleskelulupaa. Työsi kesto vaikuttaa siihen, mitä lupaa sinun pitää hakea.
Tarkista viisumin tarve Ulkoministeriön verkkosivuilta (um.fi).
- Kausityöviisumin tarvitsee viisumivelvollisen maan kansalainen, jonka kausityö kestää enintään 90 päivää. Kausityöviisumit käsittelee ja ratkaisee Suomen edustusto.
- Kausityötodistuksen tarvitsee viisumivapaan maan kansalainen, jonka kausityö kestää enintään 90 päivää. Todistuspyynnön ratkaisee Maahanmuuttovirasto.
- Kausityöoleskeluluvan tarvitsee henkilö, joka tulee töihin Suomeen 3–9 kuukaudeksi. Hae kausityöoleskelulupaa Maahanmuuttovirastosta. Jos kausityön kesto on 6–9 kuukautta, TE-toimisto antaa ensin osapäätöksen.
- Lisäksi voit hakea työnantajan lisäämistä, jos haluat lisätä voimassaolevaan kausityölupaan uuden kausityönantajan.
Miten haen kausityölupaa?
Hae Enter Finland -verkkopalvelussa:
Enter Finland -verkkopalvelu on nopein ja edullisin tapa hakea kausityölupaa.
Jos et voi käyttää verkkopalveluita ja kausityön kesto on korkeintaan 90 päivää,
- lähetä kausityötodistuspyyntö liitteineen sähköpostitse tai kirjeitse Maahanmuuttovirastoon.
Jos et voi käyttää verkkopalveluita ja kausityön kesto on 3–9 kuukautta,
- laita hakemus kausityöoleskeluluvasta vireille Suomen edustustossa ulkomailla. Tätä hakemusta et voi lähettää kirjeitse tai sähköpostitse.
- Jos kyseessä on kausityöhön oikeuttavan luvan uusiminen, voit hakea lupaa myös Suomessa jättämällä hakemuksen Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä.
Jos et voi käyttää verkkopalveluita ja haluat hakea työnantajan lisäämistä,
- lähetä hakulomake ja TY6_plus-lomake sähköpostilla osoitteeseen migri@migri.fi.
Kausityöviisumia voit hakea ainoastaan Suomen edustustossa ulkomailla.
Haluan tulla poimimaan metsämarjoja kesäksi 2024 Suomeen, mutta en saa viisumia. Mitä oleskelulupaa minun pitää hakea?
Ulkoministeriö ei myönnä viisumeita metsämarjojen poimintaan kesäksi 2024 Suomen Bangkokin suurlähetystön toimipiiriin kuuluville. Voit lukea asiasta enemmän Ulkoministeriön tiedotteesta (um.fi).
Voit hakea työntekijän oleskelulupaa metsämarjojen poimintaan, jos teet poimintaa työsuhteessa. Työsuhde tarkoittaa, että sinulla on työnantaja ja olet tehnyt työnantajan kanssa sopimuksen työnteosta ja palkasta. Lue lisää sivulta Työntekijän oleskelulupa.
Et voi saada kausityölupaa metsämarjojen poimintaan.
Voiko kausityöntekijällä olla monta työnantajaa?
Kyllä voi. Esimerkiksi marjatiloilla työskentelevät voivat tehdä työsopimuksen usean eri yrityksen kanssa jo ennen töiden aloittamista.
Jos aiot tehdä töitä usealle työnantajalle, anna hakemusvaiheessa tiedot ja liitteet jokaisesta työnantajasta. Voit täydentää hakemustasi niin kauan kun se on käsittelyssä Maahanmuuttovirastossa.
Jos saat töitä uudelta työnantajalta, jota ei ole merkitty kausityölupaasi, voit hakea työnantajan lisäämistä. Voit työskennellä uudelle työnantajalle niin pitkään, kuin nykyinen kausityölupasi on voimassa. Lue ohjeet työnantajan lisäämisestä sivulta Uusi työnantaja.
Jos työ uudella työnantajalla kestää pidempään kuin kausityölupasi voimassaoloaika, sinun pitää kuitenkin hakea uutta oleskelulupaa eikä työnantajan lisäämistä. Tarkista hakemusoppaasta, mitä lupaa sinun pitää hakea.
Onko työnantajan maksettava työehtosopimuksen (tes) mukainen vähimmäispalkka?
Suomeen saapuvan kausityöntekijän toimeentulon pitää olla turvattu ansiotyöllä ja palkkasi on oltava vähintään sen työehtosopimuksen mukainen, jota työsuhteeseesi sovelletaan.
Mitä tietoja hakemukseen tarvitaan työnantajalta?
Työnantajan pitää aina täydentää kausityötä koskevaan hakemukseen tiedot työehtoista. Nopeimmin tämä onnistuu työnantajan Enter Finlandissa kohdassa ”työehdot puuttuvat”
Jos työnantaja ei voi käyttää työnantajan Enter Finlandia, hänen pitää ilmoittaa työehdot TY6_plus-paperilomakkeella. Lomakkeessa kysytään perustiedot työnantajasta, työntekijästä ja työehdoista.
Mitä tarkoittaa, että hakijalla on oltava asianmukainen majoitus?
Asumisolosuhteiden tulee täyttää Suomessa yleisesti tunnustetut asumisen terveys- ja turvallisuusvaatimukset. Asunnon on oltava lämmin, paloturvallinen sekä riittävillä saniteettitiloilla varustettu. Siellä pitää olla myös lämmintä vettä peseytymiseen ja riittävä nukkumatila.
Miten saan tietoa hakemuksen käsittelystä?
Kun haet kausityölupaa Enter Finlandissa, voit seurata hakemuksesi käsittelyn etenemistä verkkopalvelussa.
Päivitämme kausityöhakemusten käsittelytilannetta sesonkiaikana joka viikko sivulla Kausityö.
Käsittelemme kausityöntekijöiden hakemukset siinä järjestyksessä, milloin ne on jätetty. Huomioimme kuitenkin hakemusten käsittelyssä töiden alkamisajankohdan.
Pyrimme käsittelemään samalle työnantajalle tehdyt hakemukset samanaikaisesti.
Kausityöhakemusten lainmukainen käsittelyaika on 90 päivää.
Työskentelen Suomessa tällä hetkellä kausityöoleskeluluvalla. Haluan jatkaa työskentelyä Suomessa kausityössä. Työn kesto on 2 kuukautta. Voinko hakea kausityötodistusta?
Et voi. Kausityötodistusta ei voi hakea oleskelun jatkamista varten. Sinun pitää hakea työsuhteen pituudesta riippuen joko kausityöoleskelulupaa tai työntekijän oleskelulupaa. Et voi hakea kausityötodistusta myöskään silloin, kun sinulla on jollain muulla perusteella myönnetty oleskelulupa Suomeen tai sinulla on vireillä oleskelulupahakemus Suomessa.
Miten kausityöhakemus maksetaan?
Voit maksaa hakemuksen eri tavoin.
Kausityötodistus:
- Enter Finland -verkkopalvelussa yleisimmillä luottokorteilla tai suomalaisen verkkopankin kautta.
- Tilisiirrolla suoraan Maahanmuuttoviraston tilille FI59 8129 9710 0117 35 tai FI86 1804 3000 0154 04. Kirjoita maksun viestiosaan nimesi ja sana ”Kausityötodistus”. Liitä kuitti hakemukseen Enter Finlandissa. Kuitissa pitää olla nimesi. Liitä kopio maksukuitista hakemukseen myös silloin, kun haet todistusta paperilomakkeella.
Kausityöoleskelulupa:
- Enter Finland -verkkopalvelussa yleisimmillä luottokorteilla tai suomalaisen verkkopankin kautta.
- Edustustossa ulkomailla tai Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä Suomessa, kun käyt tunnistautumassa sen jälkeen, kun olet täyttänyt kausityöoleskelulupahakemuksen tai lähettänyt sen Enter Finlandissa.
Olen palaamassa samalle työnantajalle, jolla työskentelin 3 vuotta sitten. Miten haen kausityölupaa?
Hakemusprosessi on muutoin sama, kuin jos hakisit kausityölupaa uuden työnantajan palvelukseen, mutta voit jättää tyhjäksi joitakin kohtia hakemuksessa. Lue ohjeet hakemiseen sivulta Kausityöntekijän paluu.
Haluaisin tietää, millaiset oikeudet luonnonmarjojen poimijalla on Suomessa. Keneltä voin kysyä asiasta?
Voit ottaa yhteyttä Pohjois-Pohjanmaan TE-toimistoon, joka valvoo luonnonmarjojen poimintaa koskevia asioita. Luonnonmarjojen poimijan oikeuksista säädetään laissa luonnontuotteita keräävien ulkomaalaisten oikeudellisesta asemasta (finlex.fi). Maahanmuuttovirasto ei sovella eikä tulkitse kyseistä lakia.