Hyppää sisältöön

Kausityö

Kuka tarvitsee kausityöluvan?

Kausityöhön Suomeen tulevan on hankittava sitä varten lupa. Kausityöhön oikeuttavia lupia on kolmenlaisia. 

 • Kausityöviisumin tarvitsee viisumivelvollisen maan kansalainen, jonka kausityö kestää enintään 90 päivää. Kausityöviisumit käsittelee ja ratkaisee Suomen edustusto.
 • Kausityötodistuksen tarvitsee viisumivapaan maan kansalainen, jonka kausityö kestää enintään 90 päivää. Todistuspyynnön ratkaisee Maahanmuuttovirasto.
 • Kausityöoleskeluluvan tarvitsee henkilö, joka tulee töihin Suomeen 3-9 kuukaudeksi. Oleskelulupaa haetaan Maahanmuuttovirastosta. Jos kausityön kesto on 6-9 kuukautta, TE-toimisto antaa ensin osapäätöksen.

Miten haen kausityölupaa?

Hae kausityötodistusta tai kausityöoleskelulupaa verkossa Enter Finland -verkkopalvelussa. Se on nopein ja edullisin tapa hakea.

Jos et voi käyttää verkkopalveluita ja kausityön kesto on korkeintaan 90 päivää,

 • lähetä kausityötodistuspyyntö liitteineen sähköpostitse tai kirjeitse Maahanmuuttovirastoon.

Jos et voi käyttää verkkopalveluita ja kausityön kesto on 3-9 kuukautta,

 • laita hakemus kausityöoleskeluluvasta vireille Suomen edustustossa ulkomailla. Tätä hakemusta et voi lähettää kirjeitse tai sähköpostitse.
 • Jos kyseessä on kausityöhön oikeuttavan luvan uusiminen, voit hakea lupaa myös Suomessa jättämällä hakemuksen Maahanmuuttoviraston palvelupisteellä.

Kausityöviisumia voit hakea ainoastaan Suomen edustustossa ulkomailla.

Voiko kausityöntekijällä olla monta työnantajaa?

Kyllä voi. Esimerkiksi marjatiloilla työskentelevät voivat tehdä työsopimuksen usean eri yrityksen kanssa jo ennen töiden aloittamista.

Jos aiot tehdä töitä usealle työnantajalle, anna hakemusvaiheessa tiedot ja liitteet jokaisesta työnantajasta. Voit täydentää hakemustasi niin kauan kun se on käsittelyssä Maahanmuuttovirastossa. 

Hae uutta kausityötodistusta, jos kausityö ajoittuu selvästi eri aikajaksoille. Jos työsopimukset ajoittuvat esimerkiksi touko-kesäkuulle ja syys-lokakuulle, tee kummastakin työjaksosta omat kausityötodistushakemukset. 

Muistathan kuitenkin tarkistaa, että sinulla on vielä viisumivapaata oleskeluaikaa jäljellä. Jos työskentelet sen jälkeen, kun viisumivapaa aikasi on päättynyt, sinä ja työnantajasi syyllistytte ulkomaalaisrikkomukseen.

Onko työnantajan maksettava työehtosopimuksen (tes) mukainen vähimmäispalkka?

Suomeen saapuvan kausityöntekijän toimeentulon pitää olla turvattu ansiotyöllä ja palkkasi on oltava vähintään sen työehtosopimuksen mukainen, jota työsuhteeseesi sovelletaan. 

Työnantajan pitää taata työntekijälle työtunteja niin paljon, että työehtosopimuksen edellyttämä tuntipalkka kerrottuna työtuntien määrällä on vähintään 1 252 euroa kuukaudessa.

Mitä tietoja hakemukseen tarvitaan työnantajalta?

Työnantajan pitää aina täydentää kausityötä koskevaan hakemukseen tiedot työehtoista. Nopeimmin tämä onnistuu työnantajan Enter Finlandissa kohdassa ”työehdot puuttuvat” 

Jos työnantaja ei voi käyttää työnantajan Enter Finlandia, hänen pitää ilmoittaa työehdot TY6_plus-paperilomakkeella. Lomakkeessa kysytään perustiedot työnantajasta, työntekijästä ja työehdoista. 

Mitä liitteitä minun on liitettävä hakemukseen, kun haen kausityötodistusta?

Tarvitset hakemukseen

 • värikopion passin henkilötietosivusta ja kaikista muista sivuista, joilla on merkintöjä

Kun haet lupaa Enter Finlandissa, voit antaa työnantajalle luvan täydentää hakemustasi työnantajan Enter Finlandissa. Työnantajan pitää täydentää hakemukseesi seuraavat tiedot:

 • Tiedot työehdoista
  • Jos Enter Finlandin käyttö ei ole mahdollista, toimita hakemuksesi mukana työnantajasi täyttämä ja allekirjoittama liitelomake TY6_plus.

Työnantaja voi myös maksaa hakemuksesi työnantajan Enter Finlandissa.

 • Jos Enter Finlandin käyttö ei ole mahdollista, toimita hakemuksesi liitteenä kopio maksukuitista. 

Jos aiot tehdä töitä usealle työnantajalle, tiedot ja liitteet pitää toimittaa jokaisesta työnantajasta. Voit täydentää hakemustasi niin kauan kun se on käsittelyssä Maahanmuuttovirastossa. 

Mitä tarkoittaa, että hakijalla on oltava asianmukainen majoitus?

Asumisolosuhteiden tulee täyttää Suomessa yleisesti tunnustetut asumisen terveys- ja turvallisuusvaatimukset. Asunnon on oltava lämmin, paloturvallinen sekä riittävillä saniteettitiloilla varustettu. Siellä pitää olla myös lämmintä vettä peseytymiseen ja riittävä nukkumatila. 

Miten saan tietoa hakemuksen käsittelystä?

Kun haet kausityölupaa Enter Finlandissa, voit seurata hakemuksesi käsittelyn etenemistä verkkopalvelussa.

Jos olet hakenut kausityöoleskelulupaa, voit kysyä hakemuksesi tilanteen Kamu chatbotilta Migri.fi-sivuilla. Kamu tarkistaa hakemuksesi edistymisen niiden hakemusten joukossa, joilla on sama asiatyyppi ja käsittelyperuste. Lue lisää sivulta migri.fi/chat.

Päivitämme kausityöhakemusten käsittelytilannetta joka viikko jonotiedotteella. Tiedote julkaistaan verkkosivuillamme osoitteessa migri.fi/asiakastiedotteet.

Käsittelemme kausityöntekijöiden hakemukset siinä järjestyksessä, milloin ne on jätetty. Huomioimme kuitenkin hakemusten käsittelyssä töiden alkamisajankohdan.  

Pyrimme käsittelemään samalle työnantajalle tehdyt hakemukset samanaikaisesti.

Kausityöhakemusten lainmukainen käsittelyaika on 3 kuukautta. 

Minulla on toisen EU-valtion oleskelulupa, voinko hakea kausityötodistusta?

Et voi. Voit tehdä kausityötä, mutta hae tällöin normaalia työntekijän oleskelulupaa. (TTOL) lomakkeella OLE_TY1. 

Työskentelen Suomessa tällä hetkellä kausityöoleskeluluvalla. Haluan jatkaa työskentelyä Suomessa kausityössä. Työn kesto on 2 kk. Voinko hakea kausityötodistusta?

Et voi. Kausityötodistusta ei voi hakea oleskelun jatkamista varten. Sinun tulee hakea työsuhteen pituudesta riippuen joko kausityöoleskelulupaa tai työntekijän oleskelulupaa. Et voi hakea kausityötodistusta myöskään silloin, kun sinulla on jollain muulla perusteella myönnetty oleskelulupa Suomeen tai sinulla on vireillä oleskelulupahakemus Suomessa.  

Miten kausityöhakemus maksetaan?

Voit maksaa hakemuksen eri tavoin.

Kausityötodistus:

 • Tilisiirrolla suoraan Maahanmuuttoviraston tilille FI59 8129 9710 0117 35 tai FI86 1804 3000 0154 04 tai Enter Finland -verkkopalvelussa. Liitä kuitti hakemukseen Enter Finlandissa. Kuitissa pitää olla nimesi. Liitä kopio maksukuitista hakemukseen myös silloin, kun haet todistusta paperilomakkeella.

Kausityöoleskelulupa:

 • Enter Finland -verkkopalvelussa yleisimmillä luottokorteilla tai suomalaisen verkkopankin kautta.
 • Edustustossa, kun käyt tunnistautumassa sen jälkeen, kun olet täyttänyt kausityöoleskelulupahakemuksen.

Työskentelen freelancerina kausitöissä Suomessa. Voinko saada kausityötodistuksen tai kausityöoleskeluluvan?

Et voi hakea kausityölupaa, jos sinulla ei ole työsopimusta Suomessa olevan työnantajan kanssa.

Kausityötodistus tai -oleskelulupa edellyttää työsopimusta työntekijän ja työnantajan välillä.

Jotta voit työskennellä Suomessa freelancerina, hae yrittäjän oleskelulupaa.

 

Usein kysytyt kysymykset ukrainaksi ja venäjäksi.