Hyppää sisältöön

Tutkijaksi Suomeen

Tarvitset oleskeluvan, jos haluat tulla Suomeen tekemään tieteellistä tutkimustyötä, lisensiaatin opintoja tai väitöskirjaa. 

Jos olet EU-valtion, Islannin, Liechtensteinin, Norjan tai Sveitsin kansalainen, et tarvitse oleskelulupaa Suomeen. Sinun on kuitenkin rekisteröitävä oleskeluoikeutesi.

Seuraa tutkijaviestintäämme Instagramissa (instagram.com).

Milloin voin saada tutkijan oleskeluluvan? 

Voit saada tutkijan oleskeluluvan, jos sinulla on

 • ylempi tai alempi korkeakoulututkinto ja
 • sopimus tutkimusorganisaation kanssa tutkimuksen tekemisestä. 

Sinulle voidaan myöntää joko direktiivin mukainen tutkijan oleskelulupa tai kansallinen tutkijan oleskelulupa.

Voit hakea d-viisumia yhtä aikaa oleskelulupasi kanssa. D-viisumilla voit saapua Suomeen heti, kun oleskelulupaasi on tehty myönteinen päätös ja olet saanut passiisi d-viisumitarran. Lue lisää sivulta D-viisumi

Sinulla pitää olla riittävästi rahaa Suomessa elämiseen

 • Jos olet työsuhteessa tutkimusorganisaatioon, sinun pitää tulla Suomessa toimeen ansiotyöstä saamallasi tulolla koko oleskelusi ajan.
  • Palkkasi on oltava vähintään sen työehtosopimuksen mukainen, jota sinun työsuhteeseesi sovelletaan. Jos työehtosopimusta ei ole, bruttopalkan pitää olla vuonna 2024 vähintään 1 399 euroa kuukaudessa. Lue lisää Toimeentuloedellytys-sivulta.
 • Jos et ole työsuhteessa tutkimusorganisaatioon, sinulla pitää olla käytössäsi vähintään 1 000 euroa kuukaudessa elämiseesi Suomessa. Toimeentulosi voi perustua varoihin tai muihinkin kuin ansiotuloihin, esimerkiksi tutkimustasi varten myönnettyyn apurahaan. Varmista ennen Suomeen tuloasi, että rahoituksesi on kunnossa tutkimuksen tekemisen ajaksi:

  • Jos tulet tekemään tutkimusta Suomeen enintään yhdeksi vuodeksi, sinulla pitää olla käytössäsi varat koko tutkimuksen tekemisen ajaksi.
  • Jos tulet tekemään tutkimusta Suomeen vähintään vuodeksi, sinulla pitää olla käytössäsi rahaa vähintään yhden vuoden ajaksi eli 12 000 euroa.
  • Jos tulet tekemään tutkimusta vähintään kahdeksi vuodeksi ja sinulla on käytössäsi 24 000 euroa, sinulle myönnetään oleskelulupa kahdeksi vuodeksi. Jos haluat oleskeluluvan vain vuodeksi kerrallaan, sinulla pitää olla käytössäsi omalla tililläsi 12 000 euroa. Toimeentulosi tarkistetaan jokaisen hakemuksen yhteydessä. Maahanmuuttovirasto pyytää tarvittaessa lisäselvitystä varojesi alkuperästä.

Työnteko-oikeus

 • Jos haet oleskelulupaa Suomessa, sinulla on oikeus työskennellä tutkijana jo ennen luvan myöntämistä. Tällöin edellytetään, että oleskelet maassa laillisesti (viisumisi on voimassa tai oleskelet viisumivapaasti). Työnteko-oikeus kuitenkin päättyy viimeistään kolmen kuukauden jälkeen tai jo aikaisemmin, jos viisumin voimassaoloaika päättyy aikaisemmin.
 • Kun saat oleskeluluvan, voit tutkimustyösi lisäksi tehdä muutakin työtä. Sinun pitää kuitenkin olla päätoimisesti tutkija ja tutkimustyösi pitää edistyä. Kun haet jatkolupaa, Maahanmuuttovirasto tarkistaa, että tutkimustyösi etenee, ja että tutkimustyö on edelleen maassa oleskelusi pääasiallinen tarkoitus.
 • Jos haet jatkolupaa, tarkista työnteko-oikeutesi hakemuksen käsittelyn aikana.

Perheenjäsenet

Jos saat tutkijan oleskeluluvan, puolisollesi ja lapsillesi voidaan myöntää oleskelulupa perhesiteen perusteella.

Valmistaudu Suomessa elämiseen