Hyppää sisältöön

Liikkumisilmoitus Suomeen

Liikkumisilmoituksen voit tehdä vain, jos opiskelet korkeakoulussa.

Jos sinulla on toisen EU-jäsenvaltion myöntämä voimassa oleva opiskelijan oleskelulupa ja opiskelet liikkuvuustoimenpiteitä sisältävässä unionin tai monenvälisen ohjelmassa tai opintosi kuuluvat kahden tai useamman korkeakoulun välisen sopimuksen piiriin, sinulla on oikeus suorittaa osa korkeakouluopinnoistasi Suomessa. Saat opiskella Suomessa enintään 360 päivän ajan, kun teet liikkumisilmoituksen.

Jos opintosi eivät kuulu edellä mainittujen ohjelmien tai sopimusten piiriin, tai haluat opiskella Suomessa yli 360 päivää, hae oleskelulupaa Suomeen.

Tarkistathan, että ilmoituksessasi on kaikki vaadittavat liitteet. Maahanmuuttovirasto ei pyydä puuttuvia liitteitä.

 • Ilmoituksen odotettavissa oleva käsittelyaika

  1 kuukausi

 • Ilmoituksen käsittelymaksu

  100 €

Tee näin

1

Varmista, että täytät liikkumisen edellytykset.

2

Varmista, että sinulla on kaikki liitteet. Käännätä ne tarvittaessa.

3

Täytä lomake.

4

Maksa ilmoituksen käsittelymaksu ilmoituslomakkeessa olevan ohjeen mukaisesti. Liitä ilmoitukseesi kopio maksukuitista.

5

Lähetä ilmoitus Maahanmuuttovirastoon postitse tai sähköpostitse.

Milloin ilmoitus pitää tehdä?

Sinun on ilmoitettava aikomuksestasi suorittaa osa opinnoistasi Suomessa. Kun haet oleskelulupaa toiseen EU-jäsenvaltioon (ensimmäinen jäsenvaltio) ja tiedät jo silloin, että suoritat osan opinnoistasi Suomessa, sinun pitää tehdä ilmoitus liikkumisesta oleskeluluvan hakemisajankohtana ennen kuin saavut ensimmäiseen jäsenvaltioon. Muussa tapauksessa tee ilmoitus heti, kun aiottu liikkuminen Suomeen on tiedossa.

Mitä ilmoituksessa pitää olla?

Ilmoituksessa pitää olla seuraavat tiedot ja asiakirjat:

 • kopio voimassa olevasta passista ja ensimmäisen EU-jäsenvaltion myöntämästä opiskelijan oleskeluluvasta, joka kattaa liikkumisen ajanjakson
 • liikkumisen suunniteltu kesto ja ajankohta, jos niitä ei ole mainittu sopimuksessa tai muussa asiakirjassa
 • todisteet siitä, että sinulla on riittävät varat liikkumisen ajalle toimeentuloa varten. Sinulla pitää olla käytössäsi 560 € kuukaudessa
 • tosite liikkumista koskevan ilmoitusmaksun (100 €) suorittamisesta
 • todiste siitä, että suoritat osan opinnoistasi Suomessa liikkuvuustoimenpiteitä sisältävän unionin tai monenvälisen ohjelman tai kahden tai useamman korkeakoulun välisen sopimuksen puitteissa
 • selvitys siitä, että sinut on hyväksytty korkeakouluun Suomessa
 • selvitys, että olet maksanut korkeakoulun vaatimat maksut
 • selvitys vakuutuksesta.

Ilmoituksesta peritään maksuasetuksen mukainen käsittelymaksu. Maksa etukäteen Maahanmuuttoviraston tilille Danske Bank FI59 8129 9710 0117 35 tai Nordea FI86 1804 3000 0154 04. Jos maksat ulkomailla, ilmoita seuraavat tiedot: Danske Bank, BIC: DABAFIHH ja IBAN: FI59 8129 9710 0117 35 tai Nordea, BIC: NDEAFIHH ja IBAN: FI86 1804 3000 0154 04. Kirjoita tilisiirron viestiosaan nimesi ja "liikkumisoikeus ja TK1_EU". Liitä ilmoitukseen selvitys käsittelymaksun maksamisesta.

Todistus oleskeluoikeudesta

Jos Maahanmuuttovirasto ei vastusta liikkumistasi, saat todistuksen, joka osoittaa oikeutesi oleskella Suomessa. Saat todistuksen oleskeluoikeudesta tai ilmoituksen vastustamisesta 30 päivän kuluessa liikkumisilmoituksen vastaanottamisesta. Vastaus lähetetään sähköpostilla. Saat saapua Suomeen milloin tahansa ensimmäisen jäsenvaltion myöntämän luvan voimassaoloaikana ilmoituksen tehtyäsi.

Työnteko-oikeus

Jos Maahanmuuttovirasto ei vastusta liikkumistasi, saat tehdä ilman rajoituksia työtä, joka liittyy tutkintoosi. Tutkintoon liittyvää työtä ovat työharjoittelu ja lopputyön tekeminen. Lisäksi saat tehdä ansiotyötä rajoitetusti

 • keskimäärin 25 tuntia viikossa lukukauden aikana
  • Tuntimäärää ei ole rajoitettu viikkotasolla. Voit jaksottaa työsi lukukauden aikana tilanteesi mukaan siten, että työskentelet keskimäärin 25 tuntia viikossa.
 • ilman rajoitusta, kun oppilaitoksessa ei järjestetä varsinaista opetusta.

Opiskelijan liikkumista koskeva ilmoitus, ILMOITUS_OPI

Täytä paperinen ilmoitus