Hyppää sisältöön

Tilapäinen suojelu Ukrainasta paenneille

Tilapäinen suojelu on tarkoitettu Ukrainasta sotaa pakeneville henkilöille. Tilapäisen suojelun tarkoituksena on, että heille voidaan tarjota nopeasti väliaikaista suojelua. 

Tilapäinen suojelu jatkuu 4.3.2025 asti

Euroopan unionin neuvosto on 28.9.2023 päättänyt jatkaa tilapäistä suojelua 4.3.2025 asti.

Kuka voi saada tilapäistä suojelua?

Tilapäistä suojelua voidaan myöntää vain

 • Ukrainan kansalaisille, jotka eivät voi palata takaisin Ukrainaan Venäjän hyökkäyksen takia.
 • Ukrainalaisten ja Ukrainassa kansainvälistä suojelua tai vastaavaa kansallista suojelua saaneiden perheenjäsenille, jos perheside on muodostettu Ukrainassa ennen 24.2.2022 ja perheenjäsen ei ole Euroopan unioniin tai Pohjoismaihin kuuluvan maan eikä Liechtensteinin tai Sveitsin kansalainen.
  • Perheenjäsenen pitää esittää selvitys perhesiteestä. Selvitys voi olla esimerkiksi avioliittotodistus tai Ukrainan kansalaisen lapsen syntymätodistus.
  • Perheenjäsenten ei tarvitse hakea samanaikaisesti. He voivat esimerkiksi tulla Suomeen myöhemmin ja hakea sitten tilapäistä suojelua.
  • Jos perheenjäsen on Euroopan Unioniin kuuluvan maan, Liechtensteinin tai Sveitsin kansalainen, hän voi hakea EU-rekisteröintiä.
 • Euroopan unionin ja Schengen-sopimuksen ulkopuolisten maiden kansalaisille ja kansalaisuudettomille, joilla on ollut Ukrainassa oleskelulupa kansainvälisen suojelun perusteella. Tilapäisen suojelun hakijan pitää esittää selvitys tällaisesta oleskeluluvasta. Selvitys voi olla esimerkiksi Ukrainan myöntämä todistus pakolaisuudesta.
 • Euroopan unionin ja Schengen-sopimuksen ulkopuolisten maiden kansalaisille ja kansalaisuudettomille, joilla on ollut Ukrainassa pysyvä oleskelulupa ja jotka eivät voi palata kotimaahansa pysyvästi ja turvallisesti. Tilapäisen suojelun hakijan pitää esittää selvitys tällaisesta oleskeluluvasta. Selvitys voi olla esimerkiksi oleskelulupakortti.
  • Jos tilapäisen suojelun hakija on oleskellut pysyvällä oleskeluluvalla Ukrainassa, selvitämme, voiko hän palata kotimaahansa turvallisesti ja pysyvästi. Jos emme voi tilapäisen suojelun hakemuksen käsittelyssä arvioida mahdollisuutta palata kotimaahan, ohjeistamme hakijaa hakemaan turvapaikkaa.

Kuinka pitkä oleskelulupa on tilapäisen suojelun perusteella?

Kaikki tilapäisen suojelun luvat ovat voimassa 4.3.2025 asti.

Jos sinulla on esimerkiksi työpaikka tai opiskelupaikka Suomessa, voit hakea jatkolupaa. Sinun pitää hakea jatkolupaa uudella perusteella, koska olet saanut nykyisen lupasi toisella perusteella eli tilapäisen suojelun perusteella. Jatkolupa on maksullinen. Hae jatkolupaa ennen tilapäisen suojelun oleskelulupasi päättymistä. Tarkista, täytätkö edellytykset jatkoluvalle ja lue ohjeet sivulta Jatkolupa.

Näin haet tilapäistä suojelua

 1. Kun olet Suomessa, mene poliisille (poliisi.fi) tai rajaviranomaiselle. Kerro, että haluat hakea tilapäistä suojelua. Hakemus on ilmainen.
  • Sinun kannattaa hakea tilapäistä suojelua, vaikka olisitkin jo hakenut turvapaikkaa. Tilapäistä suojelua koskeva hakemus käsitellään huomattavasti nopeammin kuin turvapaikkahakemus. 
  • Esitä poliisille tai rajaviranomaiselle henkilöllisyystodistus, esimerkiksi kansalaisuusvaltiosi passi tai Ukrainan sisämaan passi.
 2. Poliisi tai rajaviranomainen rekisteröi hakemuksesi tilapäisestä suojelusta. He kirjaavat ylös 
  • henkilö- ja kotipaikkatietosi
  • Suomeen tuloosi ja matkareittiisi liittyvät tiedot
  • tiedot perheenjäsenistäsi. Lisäksi he ottavat sinusta valokuvan, sormenjäljet ja allekirjoituksen.
 3. Poliisi tai rajaviranomainen kysyy sinulta, haetko pelkästään tilapäistä suojelua vai myös turvapaikkaa. 
 4. Poliisi tai rajaviranomainen kertoo sinulle tilapäisen suojelun ja turvapaikan väliset erot, jotta tiedät, haluatko hakea vain tilapäistä suojelua vai molempia. Voit halutessasi hakea turvapaikkaa vasta myöhemmin. Rekisteröinnin jälkeen Maahanmuuttovirasto tekee päätöksen hakemukseesi.
  • Päätöstä varten sinulla pitää olla henkilöllisyystodistus, esimerkiksi kansalaisuusvaltiosi passi tai Ukrainan sisämaan passi. Jos sinulla ei ole henkilöllisyystodistusta, hae henkilöllisyystodistusta Ukrainan suurlähetystöstä Suomessa. Kerro lähetystössä, että olet hakenut tilapäistä suojelua, ja että tarvitset hakemusta varten henkilöllisyystodistuksen.
  • Huomioi, että Donetskin ja Luhanskin kansantasavaltojen passit eivät ole Suomessa hyväksyttyjä matkustusasiakirjoja koska Suomi ei ole tunnustanut Donetskin ja Luhanskin itsenäisyyttä. 
  • Jos olet hakenut tilapäisen suojelun lisäksi myös turvapaikkaa, sinun ei tarvitse hankkia henkilöllisyystodistusta kotimaasi viranomaiselta, jos et itse halua.
  • Maahanmuuttovirasto kuulee sinua ennen päätöksentekoa vain, jos se arvioi siihen olevan erityinen syy.
 5. Saat päätöksen tiedoksi.
  • Maahanmuuttovirasto lähettää sinulle päätöksen tiedoksi postitse. Lähetämme päätöksen siihen vastaanottokeskukseen, jossa majoitut. Jos asut yksityismajoituksessa, lähetämme päätöksen siihen osoitteeseen, jonka olet ilmoittanut osoitteeksesi Suomessa. Jos osoitteesi Suomessa muuttuu, on tärkeää, että ilmoitat uuden osoitteen heti omaan vastaanottokeskukseesi.
  • Jos et saa päätöstä tiedoksi postitse, saat päätöksen tiedoksi poliisissa.

Milloin saan päätöksen tilapäisen suojelun hakemukseeni?

Tällä hetkellä tilapäisen suojelun hakemuksen käsittelyaika-arvio on noin 1 viikko, jos hakemukseesi ei tarvita lisäselvityksiä. Kun päätös on tehty, Maahanmuuttovirasto lähettää sinulle päätöksen tiedoksi postitse. Postin kulkemiseen menee Maahanmuuttoviraston arvion mukaan noin 1 viikko. Saat päätöksen noin 2 viikon kuluttua siitä, kun teit hakemuksen. 

Kun päätös on tehty, Maahanmuuttovirasto tilaa sinulle oleskelulupakortin. Oleskelulupakortin saaminen kestää tällä hetkellä noin 2 viikkoa. 

Jos saat tilapäistä suojelua

 • Saat oleskelulupakortin.
  • Kortti postitetaan noutopisteeseen 2 viikon sisällä siitä, kun päätös on tehty. Saat tekstiviestillä tai sähköpostilla saapumisilmoituksen, jossa lukee lähetysnumero, noutopisteen osoite ja viimeinen noutopäivä. 
  • Lähetämme jokaisen kortin omana lähetyksenä. Jos asut Ahvenanmaalla, sinulla on turvakielto tai tiedossamme ei ole sähköpostiosoitettasi tai puhelinnumeroasi, lähetämme oleskelulupakorttisi postitse.
  • Kun saat ilmoituksen, toimi näin:
   1. Ota mukaan saapumisilmoitus eli sähköpostiviesti tai tekstiviesti ja PIN-koodi, joka on asiakasnumerosi. Löydät PIN-koodisi vastaanottokeskuksen asiakaskortista kohdasta ”Asiakasnumero/Kundnummer”. Sinun ei tarvitse näyttää noutopisteen työntekijälle asiakaskorttiasi. Riittää, että kerrot hänelle PIN-koodin.
   2. Näytä noutopisteen työntekijälle saapumisilmoitus ja kerro PIN-koodi. Noutopisteen työntekijä kysyy sinulta PIN-koodia. Se tarkoittaa asiakasnumeroasi.
   3. Noutopisteen työntekijä antaa sinulle lähetyksen, jossa on oleskelulupakorttisi.
  • Jos noudat kortin toisen henkilön puolesta, et tarvitse valtakirjaa. Ota mukaan saapumisilmoitus sekä sen henkilön PIN-koodi, jonka korttia haet.
 • Saat henkilötunnuksen. Henkilötunnuksesi on merkitty oleskelulupakorttiin. Lue lisää sivulta Henkilötunnus.
 • Sinulla pitää olla voimassa oleva matkustusasiakirja koko Suomessa oleskelusi ajan. Jos matkustusasiakirjasi voimassaolo on päättynyt, hae uutta kansalaisuusvaltiosi passia tai muukalaispassia.
 • Jos olet hakenut myös turvapaikkaa, Maahanmuuttovirasto keskeyttää turvapaikkahakemuksesi käsittelyn siksi aikaa, kun oleskelulupasi tilapäisen suojelun perusteella on voimassa.

Milloin tilapäistä suojelua ei myönnetä?

Maahanmuuttovirasto voi tehdä sinulle myös kielteisen päätöksen tilapäisen suojelun hakemukseesi, jos esimerkiksi 

 • sinulla ei ole perusteita oleskeluluvalle tilapäisen suojelun perusteella tai 
 • sinun katsotaan olevan vaaraksi yleiselle järjestykselle tai turvallisuudelle
 • sinun voidaan perustellusti epäillä tehneen
  • rikoksen rauhaa vastaan, sotarikoksen tai rikoksen ihmiskuntaa vastaan
  • törkeän muun kuin poliittisen rikoksen ennen saapumistasi Suomeen
  • YK:n tarkoitusperien ja periaatteiden vastaisen teon.

Voiko tilapäistä suojelua koskevasta päätöksestä valittaa?

Jos saat tilapäistä suojelua, et voi valittaa myönteisestä päätöksestä, jos

 • olet hakenut turvapaikkaa ja 
 • turvapaikkahakemuksesi käsittely on vielä kesken.

Jos et saa tilapäistä suojelua, voit valittaa päätöksestä hallinto-oikeuteen. Saat päätöksen mukana ohjeet valituksen tekemiseen. Tätä kutsutaan valitusosoitukseksi.

Toisen EU-maan myöntämä oleskelulupa tilapäisen suojelun perusteella

Voit saada tilapäistä suojelua vain yhdessä EU-maassa kerrallaan. Jos saat Suomesta oleskeluluvan tilapäisen suojelun perusteella, toisen EU-maan myöntämä tilapäisen suojelun oleskelulupa peruutetaan.

Toisessa EU-maassa myönnetty tilapäisen suojelun oleskelulupa ei oikeuta työntekoon Suomessa. Jos haet tilapäistä suojelua Suomessa, voit tehdä töitä heti sen jälkeen, kun olet rekisteröinyt tilapäisen suojelun hakemuksen poliisilla tai rajaviranomaisella. 

Voit hakea Suomessa vastaanottorahaa, jos haet tilapäistä suojelua Suomesta. Ota huomioon, että voit saada tilapäistä suojelua vain yhdessä EU-maassa kerrallaan.

Huolehdi, että Maahanmuuttovirastolla on oikea osoitteesi ja puhelinnumerosi

Ilmoita heti omaan vastaanottokeskukseesi, jos osoitteesi tai puhelinnumerosi muuttuu.
Maahanmuuttovirasto saa yhteystietosi vastaanottokeskuksen kautta.

Jos asut jo kunnassa, huolehdi, että Suomen väestötietojärjestelmässä on ajantasaiset yhteystietosi. Jos asuinosoitteesi Suomessa on muuttunut, ilmoita muutosta Digi- ja väestötietovirastoon: Ulkomaalaisen muutto Suomeen, Suomessa ja Suomesta (dvv.fi)

Tee ilmoitus näin

 • Tee ilmoitus omaan vastaanottokeskukseen:
  • soita
  • käy vastaanottokeskuksessa tai
  • lähetä ilmoitus kirjeenä postitse.

Löydät vastaanottokeskusten yhteystiedot verkkosivuiltamme Vastaanottokeskukset.

 • Ilmoita omaan vastaanottokeskukseesi omat tietosi ja niiden perheenjäsentesi tiedot, joita ilmoitus koskee:
  • etunimi ja sukunimi
  • syntymäaika
  • Maahanmuuttoviraston asiakasnumero
  • uusi osoite
  • uusi puhelinnumero

Jos siirryt vastaanottokeskuksesta toiseen tai et tiedä omaa vastaanottokeskustasi

 • Jos siirryt vastaanottokeskuksesta toiseen, Maahanmuuttovirasto saa tiedon asiasta automaattisesti. Sinun ei tarvitse ilmoittaa uuden vastaanottokeskuksen osoitetta Maahanmuuttovirastolle.
 • Jos et tiedä omaa vastaanottokeskustasi, ilmoita osoitteesi Maahanmuuttovirastoon. Lähetä ilmoitus salattuna sähköpostina osoitteeseen: migri@migri.fi. Käytä salatun sähköpostin lähettämiseen palvelua securemail.migri.fi.

Miksi osoitteen ja puhelinnumeron ilmoittaminen on tärkeää?

Oikea osoite ja puhelinnumero ovat tärkeitä, jotta

 • saat kaikki sinua koskevat päätökset ja oleskelulupakortin.
 • oma vastaanottokeskuksesi tavoittaa sinut ja säilytät oikeuden vastaanottopalveluihin. 
 • Ilman huoltajaa olevan lapsen ajantasainen osoite on erityisen tärkeä lapsen palvelujen järjestämiseksi.

Lue myös nämä 

Etsitkö näitä sivuja?