Yritystoiminta oleskeluluvalla
Jos sinulla on Suomen myöntämä voimassa oleva oleskelulupa, saat toimia yrittäjänä, freelancerina tai kevytyrittäjänä. Ei ole väliä millä perusteella oleskelulupa on myönnetty, mutta perusteen pitää säilyä, vaikka aloittaisit yritystoiminnan.
Yrittäjänä Suomessa
Olet yrittäjä, jos olet
- yksityinen yrittäjä (elinkeinonharjoittaja), niin sanottu toiminimiyrittäjä
- osakeyhtiöyrittäjä (sinun pitää omistaa vähintään 30% osakkeista ja olla yrityksen hallituksen jäsen tai työskennellä toimitusjohtajana)
- avoimen yhtiön yhtiömies
- kommandiittiyhtiön vastuunalainen yhtiömies (ei äänetön yhtiömies) tai
- sellaisen osuuskunnan jäsen, jossa jäsenet vastaavat ilman ylärajaa osakunnan veloista, jos se asetetaan konkurssiin tai selvitystilaan eikä osakunnalla ole varoja.
Jos Suomessa oleskelusi peruste on yrittäjyys ja sinulla on y-tunnus, voit hakea yrittäjän oleskelulupaa.
Kevytyrittäjänä tai freelancerina Suomessa
Freelancer- tai kevytyrittäjänä työskentelylle ei ole omaa oleskelulupaa, eli sinulla pitää olla oleskelulupa jollain muulla perusteella.
Kun puhumme tällä sivulla freelancerina toimimisesta ja kevytyrittämisestä, tarkoitamme, että sinulla ei ole työsuhdetta ja työllistät itsesi ilman, että olet perustanut yritystä.
Freelancer-termillä viitataan henkilöön, joka työllistää itsensä useiden eri toimeksiantajien kautta.
- Olet kevytyrittäjä, jos olet ulkoistanut laskutuksen ja muun taloushallinnon laskutuspalveluyritykselle (esim. Ukko, Free).
- Olet alustayrittäjä, jos työllistät itsesi ja toimit yrittäjämäisesti ja tarjoat palveluja tai myyt tuotteita omille asiakkaillesi alustayrityksen kautta (esim. Foodora, Freska, Uber, Wolt).
Saat siis toimia freelancerina tai kevytyrittäjänä, jos sinulla on Suomen myöntämä voimassa oleva oleskelulupa. Pidä huoli, että sinulle myönnetyn oleskeluluvan peruste säilyy. Esimerkiksi, jos olet opiskelija, opintojesi pitää edistyä. Jos sinulla on työntekijän oleskelulupa, työsuhteesi pitää jatkua.
Lue alta esimerkkejä yritystoiminnasta oleskeluluvalla
Avaa tiedot plus-painikkeesta.
Saat harjoittaa yritystoimintaa. Oleskelulupasi perusteen pitää kuitenkin säilyä samana.
Jos sinulla on esimerkiksi työntekijän oleskelulupa tai erityisasiantuntijan oleskelulupa, sinun pitää pysyä sellaisessa työsuhteessa, johon oleskelulupasi on myönnetty.
Saat harjoittaa yritystoimintaa vapaasti. Opintojesi tai tutkimuksesi pitää kuitenkin edetä.
Saat harjoittaa yritystoimintaa vapaasti.
Saat harjoittaa yritystoimintaa vapaasti. Luvan perusteena olevan perhesiteen pitää jatkua.
Jos sinulla on oleskelulupa kansainvälisen suojelun perusteella, saat harjoittaa yritystoimintaa vapaasti. Voit siis toimia yrittäjänä tai kevytyrittäjänä tai freenlancerina.
Jos sinulla on oleskelulupa tilapäisen suojelun perusteella, saat toimia yrittäjänä tai kevytyrittäjänä tai freelancerina.
Lue lisää turvapaikanhakijoiden työnteko-oikeudesta.
Saat harjoittaa yritystoimintaa vapaasti. Jos olet EU-kansalainen ja oleskelet Suomessa yli 90 päivää, muista rekisteröidä oleskeluoikeutesi.
Jos asut toisessa EU-maassa, jossa sinulla on oleskelulupa ja asuinpaikka etkä ole muuttamassa Suomeen, saat vierailla Suomessa ja toimia kevytyrittäjänä ja freelancerina. Toisen jäsenvaltion myöntämällä EU:n sinisen kortin haltijalla on oikeus tulla Suomeen harjoittamaan tilapäistä liiketoimintaa 90 päivää 180 päivän aikana.
Jos sinulla ei ole oleskelulupaa toiseen EU-maahan, ja haluat toimia kevytyrittäjänä tai freelancerina, sinun pitää hakea lupa Patentti- ja rekisterihallitukselta (prh.fi).
Muista, että sinulla pitää olla aina oikeus oleskella Suomessa, esimerkiksi viisumi tai toisen EU-maan myöntämä oleskelulupa.
Yritystoiminnan jatkaminen, kun haet jatkolupaa
Jos haluat jatkaa oleskelua Suomessa, mutta oleskelulupasi voimassaolo on päättymässä, hae jatkolupaa. Jatkolupa myönnetään enintään neljäksi vuodeksi. Maahanmuuttovirasto myöntää jatkoa voimassa olevaan oleskelulupaan, jos edellytykset, joiden perusteella sinulle myönnettiin edellinen oleskelulupa, ovat edelleen olemassa. Voit hakea jatkolupaa myös uudella perusteella. Lue lisää sivulta Jatkolupa.
Sinulla on jatkuva oleskelulupa (A-lupa)
Jos haet jatkolupaa ennen kuin edellinen oleskelulupasi voimassaolo päättyy, saat jatkaa yritystoimintaa, vaikka et ehtisi saada päätöstä jatkolupaasi ennen kuin edellinen oleskelulupasi päättyy.
Jos haet jatkolupaa myöhässä, mutta sinulla on kotikunta, voit jatkaa yritystoimintaa. Työnteko-oikeus kuitenkin katkeaa, koska olet hakenut lupaa myöhässä eli et voi tehdä palkkatyötä.
Sinulla on tilapäinen oleskelulupa (B-lupa), eikä sinulla ole kotikuntaa
Jos haet jatkolupaa ennen kuin edellinen oleskelulupasi voimassaolo päättyy, saat jatkaa yritystoimintaa, vaikka et ehtisi saada päätöstä jatkolupaasi ennen kuin edellinen oleskelulupasi päättyy.
Jos haet jatkolupaa myöhässä, eli vasta kun edellinen lupasi on päättynyt, et saa jatkaa yritystoimintaa.
Lue esimerkkejä eri tilanteista, jotka vaikuttavat oikeuteesi harjoittaa yritystoimintaa Suomessa:
- Kun saat kielteisen päätöksen ja sinun pitää poistua Suomesta:
- saat harjoittaa yritystoimintaa siihen asti, kunnes karkottamisasia on täytäntöönpantavissa. Lue lisää sivulta Käännyttäminen ja karkottaminen.
- Sinulla on tilapäinen oleskelulupa muttei kotikuntaa ja olet hakenut jatkolupaa myöhässä, eikä uutta lupaa vielä myönnetty:
- työnteko-oikeus ja oikeus harjoittaa elinkeinoa katkeaa.
- Sinulla on tilapäinen oleskelulupa muttei kotikuntaa ja olet hakenut jatkolupaa ajoissa, mutta uutta lupaa ei vielä ole myönnetty:
- sinulla on asuinpaikka Suomessa, vaikka et vielä ole oikeutettu kotikuntaan. Saat jatkaa elinkeinon harjoittamista käsittelyn aikana.
Lue lisää yritystoiminnasta:
- Usein kysytyt kysymykset
- Sivutoiminen yrittäjyys ja kevytyrittäjyys (Suomi.fi)
- Työskentely yrittäjänä tai itsensä työllistäjänä (Suomi.fi)