Hyppää sisältöön

Vapaaehtoinen paluu

Haluatko palata vapaaehtoisesti kotimaahasi? Näiltä sivuilta löydät tietoa vapaaehtoisesta paluusta ja siitä, miten voit hakea vapaaehtoisen paluun tukea. Löydät tietoa myös seuraavilla kielillä: arabia, dari, farsi, kurdi-sorani, somali, turkki ja venäjä

Paluita ei tällä hetkellä voida järjestää seuraaviin maihin: Eritrea, Jemen, Syyria, Taiwan ja Afganistan. Jos haluat palata näihin maihin, ota yhteyttä Maahanmuuttovirastoon. Soita tai lähetä WhatsApp-viesti numeroon 050 413 8625 tai lähetä sähköpostia osoitteeseen return@migri.fi.

Ukrainaan palaavat henkilöt eivät kuulu vapaaehtoisen paluun piiriin tällä hetkellä. Tukipakettia ei voida myöntää Ukrainaan palaaville.

Vapaaehtoisen paluun tuen hakeminen

Oletko vastaanottokeskuksen asiakas? 

Ole yhteydessä vastaanottokeskuksen henkilökuntaan. Saat heiltä lisätietoa siitä, miten voit jättää vapaaehtoisen paluun hakemuksen. Vastaanottokeskus voi myöntää sinulle paluun tukea, jos peruutat turvapaikkahakemuksesi tai olet saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen. Tuen myöntäminen edellyttää, että muutat Suomesta vapaaehtoisesti. Sinun pitää peruuttaa kaikki vireillä olevat turvapaikkaa, oleskelulupaa tai muukalaispassia koskevat hakemuksesi.

Oletko jäänyt Suomeen ilman oleskelulupaa sen jälkeen, kun vastaanottopalvelusi ovat päättyneet?

Maahanmuuttovirasto neuvoo ja auttaa sinua hakemaan vapaaehtoista paluuta. Soita tai lähetä WhatsApp-viesti numeroon 050 413 8625. Voit myös lähettää sähköpostia osoitteeseen return@migri.fi. Maahanmuuttovirasto voi myöntää sinulle tukea, jos olet hakenut kansainvälistä suojelua ja jäänyt Suomeen ilman oleskelulupaa sen jälkeen, kun vastaanottopalvelusi ovat päättyneet. Tukea voidaan myöntää myös ihmiskaupan uhreille. Tuen myöntäminen edellyttää, että muutat Suomesta vapaaehtoisesti. Sinun pitää peruuttaa kaikki vireillä olevat turvapaikkaa, oleskelulupaa tai muukalaispassia koskevat hakemuksesi.

Mitä tukea voit saada?

Vapaaehtoisen paluun tuki sisältää

  • korvauksen matka- ja muuttokustannuksista
  • avustuksen, joka tukee sinun uudelleenkotoutumista kotimaahasi. 

Avustus voi olla joko käteistä rahaa tai hyödyketukea. Hyödyketuella tarkoitetaan erilaisia palveluita tai tarvikkeita, jotka auttavat sinua esimerkiksi

  • oman yrityksen perustamisessa
  • koulutukseen hakeutumisessa
  • asunnon vuokraamisessa
  • terveydenhuoltokuluissa.

Hyödyketuki räätälöidään sinun tarpeidesi ja mahdollisuuksiesi mukaisesti. 

Käteistuen määrä riippuu siitä, mihin maahan olet palaamassa. Lisätietoja löydät sivulta Vapaaehtoisen paluun avustukset maittain

Miten hakemuksen käsittely etenee?

Vastaanottokeskus tai Maahanmuuttovirasto käsittelee hakemuksesi. Otamme päätöksessä huomioon elämäntilanteesi kokonaisuudessaan. Huomioimme muun muassa perhetilanteesi ja terveydentilasi. 

Vastaanottokeskus tai Maahanmuuttovirasto varmistaa poliisilta, voitko palata vapaaehtoisesti kotimaahasi. Jos poliisi ei ole aloittanut maasta poistamistasi, eikä vapaaehtoiselle paluulle ole muita esteitä, päätös lähetetään kansainväliselle siirtolaisuusjärjestölle IOM:lle. IOM aloittaa kanssasi paluujärjestelyt. 

Paluu kotiin

IOM antaa sinulle paluuneuvontaa useilla eri kielillä ja varaa sinulle matkat kotimaahasi. Jos sinulla ei ole passia, sinua autetaan saamaan matkustusasiakirja kotimaasi suurlähetystöstä. Jos sinulla on terveysongelmia, ne otetaan huomioon paluujärjestelyissä.

Suomessa IOM järjestää sinulle:

  • matkustusasiakirjat
  • matkaliput
  • asiakirjat, jotka ovat olleet Suomen viranomaisten hallussa
  • niiden toimijoiden yhteystiedot, joilta saat paluuavustuksen kotimaassasi

Jos sinulle on myönnetty käteis- tai hyödyketukea, saat Suomesta lähtiessäsi käteistä rahaa 200 euroa. Jos sinulla on lapsi tai lapsia jokaiselle maksetaan 100 euroa. 

Lisätietoja:

www.paluuinfo.fi

Sisäministeriön asetus vapaaehtoisen paluun avustuksesta

Vapaaehtoisen paluun hakemus- ja suostumuslomakkeet

Hakemuslomake (fi,en)
Suostumuslomake (IOM) (fi)
Suostumuslomake (IOM) (en)
Suostumuslomake (IOM) (ar)