Valikko

Oleskelulupakortti

Usein kysyttyä

Missä voin käydä jättämässä sormenjälkeni?

Sormenjäljet kerätään samalla, kun käyt jättämässä oleskelulupahakemuksesi vireille. Ulkomailla asia hoituu Suomen edustustossa ja Suomessa Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä.

Kenen täytyy antaa sormenjäljet?

Kaikkien yli 6-vuotiaiden oleskeluluvan hakijoiden on annettava sormenjäljet oleskelulupahakemusta jättäessään. Esimerkiksi pitkä matka tai taloudelliset syyt eivät ole perusteita olla antamatta sormenjälkiä.

Olen kadottanut oleskelulupakorttini tai oleskelulupakorttini on varastettu. Mitä minun pitää tehdä?

Jos korttisi katoaa tai varastetaan Suomessa, sinun pitää tehdä siitä rikosilmoitus poliisille. Hae uutta oleskelulupakorttia Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä. Sinun on tässä yhteydessä annettava sormenjälkesi uudestaan.

Jos korttisi katoaa tai varastetaan ulkomailla, tee siitä ilmoitus kyseisen maan viranomaisille. Ota yhteyttä Suomen edustustoon, joka päättää mahdollisen viisumin myöntämisestä. Uutta korttia sinun on haettava Suomessa Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä. Jos edustusto ei myönnä sinulle viisumia, sinun on tehtävä uusi oleskelulupahakemus edustustossa Suomeen paluuta varten.

Hae uutta korttia Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä. Lue ohjeet hakemiseen täältä.

Sain oleskelulupakortin, mutta korttini tiedoissa on virhe. Mitä minun pitää tehdä?

Ilmoita virheestä kirjallisesti Maahanmuuttovirastolle. Kerro, mikä tieto on väärin ja miten tieto on väärin. Muista ilmoittaa myös yhteystietosi. Maahanmuuttovirasto selvittää, mistä virhe johtuu. Sen jälkeen Maahanmuuttovirasto ilmoittaa sinulle, korjataanko virhe ilman uutta hakemusta vai täytyykö sinun hakea uutta korttia.

Minulla on pysyvä oleskelulupatarra passissani. Passini voimassaoloaika umpeutuu pian. Mitä minun pitää tehdä?

Sinun on haettava uutta passia samalta viranomaiselta, joka on myöntänyt aiemman passisi. Yleensä tämä tarkoittaa oman maasi edustustoa Suomessa. Jos sinulla on Suomen myöntämä muukalaispassi tai pakolaisen matkustusasiakirja, sinun on tehtävä uusintahakemus Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä.

Oleskelulupatarraa ei enää siirretä uuteen passiisi, vaan sinun on haettava erikseen Maahanmuuttovirastolta oleskelulupakorttia. Oleskelulupakortti on osoitus oleskeluluvastasi Suomessa.

Hae uutta korttia Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä. Lue ohjeet hakemiseen täältä.

Jos päätös oleskelulupa- tai turvapaikkahakemukseeni on myönteinen, milloin voin noutaa oleskelulupakorttini?

Oleskelulupakortin valmistaminen ja postittaminen kestää noin kaksi viikkoa. Yleensä lähetys kestää enintään kolme viikkoa siitä, kun myönteinen päätös on tehty.

Kortit valmistetaan yksityisessä yrityksessä, eikä Maahanmuuttovirasto siten voi vaikuttaa siihen, kuinka nopeasti kortit saadaan toimitettua. Huomaathan, että puhelut Maahanmuuttovirastoon eivät nopeuta kortin valmistumista.

Mitä tietoja oleskelulupakortissa on? Miltä kortti näyttää?

Löydät vastauksen oleskelulupakortti-sivulta.

Olen saanut uuden passin. Mitä minun pitää tehdä oleskelulupakortille?

Oleskelulupakortissa on oltava samat henkilötiedot kuin passissasi. Jos uudessa passissasi ovat samat henkilötiedot kuin vanhassa passissasi ja oleskelulupakortissa, sinun ei tarvitse tehdä mitään.Jos henkilötietosi ovat muuttuneet, esimerkiksi nimesi, sinun on haettava uutta oleskelulupakorttia. Hae uutta korttia Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä. Lue ohjeet hakemiseen täältä.

Oleskelulupakorttini vanhenee, mutta oleskelulupani on edelleen voimassa. Mitä teen?

Sinun pitää uusia kortti. Hae uutta korttia Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä. Lue ohjeet hakemiseen täältä.

Oleskelulupakorttini voimassaolo on päättymässä enkä saa aikaa varattua palvelupisteeseen. Mitä minun pitää tehdä?

Jos sinulla on pysyvä oleskelulupa ja oleskelulupakorttisi voimassaolo on päättymässä

  • työnteko-oikeutesi ei katkea, vaikka jättäisit oleskelulupakorttihakemuksen myöhässä. 
  • odota, että aikoja vapautuu. Seuraa tilannetta ajanvarauspalvelustamme.

Lue lisää oleskelulupakortin uusimisesta osoitteesta migri.fi/oleskelulupakortin-uusiminen.

Jos oleskelulupasi on vanhentumassa

  • jätä jatkolupahakemuksesi Maahanmuuttoviraston Enter Finland -verkkopalvelussa ennen edellisen oleskelulupasi päättymistä. Jos et lähetä hakemustasi ennen edellisen lupasi päättymistä, mahdollinen työnteko-oikeutesi katkeaa.

Lue lisää jatkoluvan hakemisesta osoitteesta migri.fi/jatkolupa

Voiko hakemuksen oleskelulupakortin uusimiseksi lähettää postitse?

Ei voi, koska korttiin tarvitaan uudestaan sormenjäljet ja henkilöllisyytesi pitää tunnistaa. Korttia ei voi myöskään hakea sähköisen Enter Finland -palvelun kautta.

Miten lapsen oleskelulupakortti uusitaan?

Lapsen kortti uusitaan samalla tavalla kuin aikuisen kortti Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä. Lue ohjeet hakemiseen täältä.

Kaikkien yli 6-vuotiaiden pitää antaa sormenjäljet. Lapsen pitää käydä tunnistautumassa palvelupisteessä.