Hyppää sisältöön

Usein kysyttyä: Oleskelulupakortti

Missä voin käydä jättämässä sormenjälkeni?

Sormenjäljet kerätään samalla, kun käyt jättämässä oleskelulupahakemuksesi vireille. Ulkomailla asia hoituu Suomen edustustossa ja Suomessa Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä.

Kenen täytyy antaa sormenjäljet?

Kaikkien yli 6-vuotiaiden oleskeluluvan hakijoiden on annettava sormenjäljet oleskelulupahakemusta jättäessään. Esimerkiksi pitkä matka tai taloudelliset syyt eivät ole perusteita olla antamatta sormenjälkiä.

Olen kadottanut oleskelulupakorttini tai oleskelulupakorttini on varastettu. Mitä minun pitää tehdä?

Jos korttisi katoaa tai varastetaan Suomessa, tee rikosilmoitus poliisille. Hae uutta oleskelulupakorttia Enter Finlandissa ja lisää hakemuksesi liitteisiin kopio poliisille tekemästäsi ilmoituksesta kadonneesta tai varastetusta kortista. 

Jos korttisi katoaa tai varastetaan ulkomailla, tee siitä ilmoitus kyseisen maan viranomaisille. Voit hakea d-viisumia Suomeen paluuta varten, jos et voi matkustaa Suomeen ilman viisumia. Tässä tapauksessa hae d-viisumia paperilomakkeella.

Oleskelulupakortin uusimisesta löydät lisää tietoa sivulta Oleskelulupakortin uusiminen.

Sain oleskelulupakortin, mutta korttini tiedoissa on virhe. Mitä minun pitää tehdä?

Ilmoita virheestä kirjallisesti Maahanmuuttovirastolle. Kerro, mikä tieto on väärin ja miten tieto on väärin. Muista ilmoittaa myös yhteystietosi. Maahanmuuttovirasto selvittää, mistä virhe johtuu. Sen jälkeen Maahanmuuttovirasto ilmoittaa sinulle, korjataanko virhe ilman uutta hakemusta vai täytyykö sinun hakea uutta korttia.

Minulla on pysyvä oleskelulupatarra passissani. Passini voimassaoloaika umpeutuu pian. Mitä minun pitää tehdä?

Sinun on haettava uutta passia samalta viranomaiselta, joka on myöntänyt aiemman passisi. Yleensä tämä tarkoittaa oman maasi edustustoa Suomessa. Jos sinulla on Suomen myöntämä muukalaispassi tai pakolaisen matkustusasiakirja, sinun on tehtävä uusintahakemus Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä.

Oleskelulupatarraa ei enää siirretä uuteen passiisi, vaan sinun on haettava erikseen Maahanmuuttovirastolta oleskelulupakorttia. Oleskelulupakortti on osoitus oleskeluluvastasi Suomessa.

Voit hakea uutta oleskelulupakorttia verkossa Enter Finlandissa. Oleskelulupakortin uusimisesta löydät lisää tietoa sivulta Oleskelulupakortin uusiminen.

Jos päätös oleskelulupa- tai turvapaikkahakemukseeni on myönteinen, milloin voin noutaa oleskelulupakorttini?

Oleskelulupakortin valmistaminen ja postittaminen kestää noin kaksi viikkoa. 

Kortit valmistetaan yksityisessä yrityksessä, eikä Maahanmuuttovirasto siten voi vaikuttaa siihen, kuinka nopeasti kortit saadaan toimitettua. Huomaathan, että puhelut Maahanmuuttovirastoon eivät nopeuta kortin valmistumista.

Mitä tietoja oleskelulupakortissa on? Miltä kortti näyttää?

Löydät vastauksen sivulta Oleskelulupakortti.

Olen saanut uuden passin. Mitä minun pitää tehdä oleskelulupakortille?

Oleskelulupakortissa on oltava samat henkilötiedot kuin passissasi. Jos uudessa passissasi ovat samat henkilötiedot kuin vanhassa passissasi ja oleskelulupakortissa, sinun ei tarvitse tehdä mitään. Jos henkilötietosi ovat muuttuneet, esimerkiksi nimesi, sinun on haettava uutta oleskelulupakorttia. 

Voit hakea uutta oleskelulupakorttia verkossa Enter Finlandissa. Oleskelulupakortin uusimisesta löydät lisää tietoa sivulta Oleskelulupakortin uusiminen.

Oleskelulupakorttini vanhenee, mutta oleskelulupani on edelleen voimassa. Mitä teen?

Sinun pitää uusia kortti. Voit hakea uutta korttia Enter Finland -verkkopalvelussa.  Oleskelulupakortin uusimisesta löydät lisää tietoa sivulta Oleskelulupakortin uusiminen.

Jos oleskelulupakorttisi vanhenee, kun olet ulkomailla ja sinulla on voimassa oleva oleskelulupa Suomessa, voit hakea d-viisumia Suomen edustustossa Suomeen paluuta varten. Lue lisää sivulta D-viisumi.

Oleskelulupakorttini voimassaolo on päättymässä enkä saa aikaa varattua palvelupisteeseen. Mitä minun pitää tehdä?

Hae oleskelulupakortin uusimista ennen kuin kortin voimassaolo päättyy. Kiireellisissä asioissa palvelupisteissä voi asioida vuoronumerolla. Jos haet kortin uusimista Enter Finlandissa, lähetä hakemuksesi ennen vanhan korttisi voimassaolon umpeutumista. Kun olet lähettänyt hakemuksen Enter Finlandissa, sinun ei tarvitse tunnistautua palvelupisteessä ennen korttisi voimassaolon umpeutumista, vaan voit käydä palvelupisteessä myöhemmin. 

Jos sinulla on pysyvä oleskelulupa ja oleskelulupakorttisi voimassaolo on päättymässä

  • työnteko-oikeutesi ei katkea, vaikka jättäisit oleskelulupakorttihakemuksen myöhässä. 

Lue lisää oleskelulupakortin uusimisesta sivulta Oleskelulupakortin uusiminen.

Jos oleskelulupasi on vanhentumassa

  • jätä jatkolupahakemuksesi Maahanmuuttoviraston Enter Finland -verkkopalvelussa ennen edellisen oleskelulupasi päättymistä. Jos et lähetä hakemustasi ennen edellisen lupasi päättymistä, mahdollinen työnteko-oikeutesi katkeaa.

Lue lisää jatkoluvan hakemisesta sivulta Jatkolupa.

Voiko hakemuksen oleskelulupakortin uusimiseksi lähettää postitse?

Ei voi, koska korttiin tarvitaan uudestaan sormenjäljet ja henkilöllisyytesi pitää tunnistaa. 

Miten lapsen oleskelulupakortti uusitaan?

Lapsen kortti uusitaan samalla tavalla kuin aikuisen kortti. Huoltaja täyttää lapsen puolesta hakemuksen Enter Finlandissa. Oleskelulupakortin uusimisesta löydät lisää tietoa sivulta Oleskelulupakortin uusiminen.

Kaikkien yli 6-vuotiaiden pitää antaa sormenjäljet.