Hyppää sisältöön

Milloin todistus yleisestä kielitutkinnosta riittää kansalaisuuden saamiseen?

Jos haluat hakea Suomen kansalaisuutta, voit osoittaa riittävän suomen tai ruotsin kielen taidon, kun suoritat yleisen kielitutkinnon suullisen ja kirjallisen osan vähintään taitotasolla kolme (keskitason tutkinto). 

Kielitutkinnon pitää olla suoritettu siinä vaiheessa kun teet kansalaisuushakemuksen. Tarkista hyvissä ajoin, milloin tutkinto järjestetään, ja muista ilmoittautua tutkintoon ajoissa.

Tutustu kielitutkintoon ennen ilmoittautumista. Lisätietoa ilmoittautumisesta ja tutkintoperusteista saat Opetushallituksen sivuilta.

Älä ilmoittaudu kielitutkintoon ennen, kuin kielitaitosi on vaaditulla tasolla. Soveltavan kielentutkimuksen keskuksen sivuilla voit tehdä mallitehtäviä ja testata osaamistasi.

Huomaathan, että pääkaupunkiseudulla tutkintopaikat täyttyvät erittäin nopeasti. Tarvittaessa voit ilmoittautua myös kotipaikkakuntasi ulkopuolella järjestettävään tutkintoon.

Hyväksyttävät osakokeiden yhdistelmät

Kansalaisuuden saamiseen riittää, että olet suorittanut jonkin alla kuvatuista osakokeiden yhdistelmistä vähintään taitotasolla kolme (keskitason tutkinto).

  • Vain alla kuvatut osakokeiden yhdistelmät hyväksytään. Jos sinulla on taitotaso kolme (3) kahdessa osakokeessa, mutta osakokeet ovat jotkut muut kuin yllä mainitut yhdistelmät, todistuksesi ei kelpaa vaaditun kielitaidon osoittamiseen.
  • Tarvittaessa voit osoittaa hyväksyttävät yhdistelmät myös useammalla tutkintotodistuksella. Huomaathan kuitenkin, että sinun on suoritettava koko tutkinto ja osallistuttava kaikkiin osakokeisiin, koska muuten et saa tutkintotodistusta. Tutkinto on suoritettava kokonaan saman päivän aikana.

    1.1.2012 jälkeen suoritettujen YKI-tutkintojen osalta voi hyväksytyn yhdistelmän osoittaa useammalla tutkintotodistuksella.

A)    

puhuminen
3 tai 4

kirjoittaminen
3 tai 4


tai

B)    
puheen ymmärtäminen
3 tai 4
kirjoittaminen
3 tai 4


tai

C)    
tekstin ymmärtäminen
3 tai 4
puhuminen
3 tai 4

 

HUOM. Yleisen kielitutkinnon rakenne muuttui vuonna 2012. Jos olet suorittanut tutkinnon vuosina 2002–2011, kielitaitosi tasoa on arvioitu todistuksessa myös yleisesti. Kansalaisuuden saamiseen riittää silloin yleistaso kolme (3). Ennen vuotta 2002 suoritetuissa tutkinnoissa yleistason täytyy olla vähintään neljä (4).