Opiskelijalla täytyy olla vakuutus

Opiskelijana joudut maksamaan itse sairastumisestasi aiheutuvat kulut Suomessa. Tarvitset oleskelulupaa varten yksityisen vakuutuksen, joka korvaa sairaus- ja lääkekulusi. Tarvitsemasi vakuutus riippuu siitä, kuinka pitkään opiskelet Suomessa. Jos sinulla on eurooppalainen sairaanhoitokortti (EHIC), et tarvitse vakuutusta.

Liitä oleskelulupahakemukseen vakuutustodistus tai kopio eurooppalaisesta sairaanhoitokortista.

Minkälainen vakuutuksen on oltava?

Kaikkien vakuutuksien pitää täyttää seuraavat ehdot:

 • Vakuutuksessa ei saa olla yli 300 euron omavastuuosuutta.
 • Vakuutuksen pitää olla voimassa koko Suomessa oleskelusi ajan. Ota vuoden vakuutus, jos aiot opiskella Suomessa vähintään vuoden. Uusi vakuutuksesi ajoissa.
 • Vakuutuksesi pitää olla voimassa, kun saavut Suomeen.
 • Vakuutus ei saa olla tavallinen matkavakuutus. Matkavakuutukset on tarkoitettu alle kolme kuukautta kestäviä lomamatkoja varten.
 • Älä irtisano vakuutustasi. Joudut itse korvaamaan lääkärin ja sairaalan kulut, jos sairastut.

Korvattava vakuutussumma riippuu siitä, kuinka kauan opintosi Suomessa kestävät. Jos opintosi Suomessa kestävät alle kaksi vuotta (alle neljä lukukautta),

 • vakuutuksen on korvattava 100 000 euron sairauskulut.

Jos opintosi Suomessa kestävät vähintään kaksi vuotta (neljä lukukautta tai yli),

 • vakuutuksen on korvattava 30 000 euron sairauskulut.

Tarvitset siis kattavamman vakuutuksen, kun opintosi kestävät lyhyemmän ajan. Esimerkiksi vaihto-opiskelija tarvitsee kattavamman vakuutuksen kuin tutkinto-opiskelija.

Ota huomioon, että jos olet tutkinto-opiskelija ja suoritat osan opinnoistasi toisessa maassa, tarvitset kattavamman vakuutuksen. Eli, jos suoritat maisteriopintoja, joista yksi vuosi on Suomessa ja yksi vuosi toisessa maassa, sinun pitää hankkia vakuutus, joka kattaa sairaanhoidon kustannuksia 100 000 euroon asti.

Mistä voin hankkia hyväksyttävän vakuutuksen?

Voit hankkia vakuutuksen ulkomailla ollessasi kotimaasi vakuutusyhtiöltä tai voit tiedustella sopivaa vakuutusta kansainvälisistä vakuutusyhtiöistä. Tarkempia neuvoja voit tiedustella Suomen edustustosta tai Maahanmuuttovirastosta.

Voit kysyä vakuutusta kansainvälisiä opiskelijan sairausvakuutuksia tarjoavista yhtiöistä. Maahanmuuttovirasto suosittelee esimerkiksi seuraavia vakuutusyhtiöitä:

Jokainen vakuutus ehtoineen harkitaan tapauskohtaisesti oleskelulupaharkinnan yhteydessä. Vakuutuskirjasta on selvästi käytävä ilmi ainakin:

 • henkilötiedot
 • vakuutuksen voimassaoloaika
 • alue, jolla vakuutus on voimassa
 • mitä vakuutus korvaa
 • korvattavat summat
 • omavastuuosuuden määrä tai maininta, että omavastuuta ei ole

Eurooppalainen sairaanhoitokortti

Jos sinulla on eurooppalainen sairaanhoitokortti (European Health Insurance Card, EHIC), et tarvitse erillistä vakuutusta. Sairaanhoitokortin on oltava voimassa koko Suomessa oleskelusi ajan. EU-lainsäädännön mukaan saat sairaanhoitoa samalla hinnalla ja samalla tavalla kuin Suomessa pysyvästi asuvat henkilöt.

Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla todistat oikeutesi lääketieteellisesti välttämättömään sairaanhoitoon myös muissa EU- ja Eta-maissa sekä Sveitsissä. Sairaanhoitokortilla saat sairaanhoitoa, jos sairastut äkillisesti tai joudut tapaturmaan. Pääset hoitoon myös, jos pitkäaikaissairautesi vaatii sitä. Kortilla saat myös raskauteen tai synnytykseen tarvitsemaasi hoitoa.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti kelpaa julkisessa terveydenhuollossa, sairausvakuutussopimuksen tehneiden yksityisten lääkäreiden vastaanotoilla ja sopimuksen tehneissä sairaaloissa. Lue lisää eurooppalaisesta sairaanhoitokortista Euroopan komission sivuilta.

Valikko