Hoppa till innehåll

Med D-visum kan du resa in till Finland genast när du har beviljats uppehållstillstånd

Om du ansöker om D-visum, kan du resa in till Finland genast när du har fått ett positivt beslut om ditt uppehållstillstånd och D-visumets viseringsmärke på ditt pass. Då skickas ditt uppehållstillståndskort till Finland.

Du kan beviljas D-visum, om du ansöker om eller har beviljats ett av de följande uppehållstillstånden:

Även din make eller maka och dina barn kan ansöka om D-visum, om de ansöker om uppehållstillstånd som familjemedlem samtidigt med dig. 

Om du kommer från ett visumfritt land, behöver du inget D-visum. Kontrollera på Finlands utrikesministeriums webbplats, om du behöver ett visum för att resa in i Finland.

D-visum för personer som ansöker genom expressfilen

Om du ansöker om uppehållstillstånd genom expressfilen, kan du också ansöka om D-visum. Med D-visum kan du resa in till Finland utan uppehållstillståndskort genast när du har beviljats uppehållstillstånd. Ansök om D-visum i Enter Finland samtidigt när du ansöker om uppehållstillstånd. När du besöker ett VFS tillståndscenter eller en finsk beskickning för att styrka din identitet, ska du lämna ditt pass till en tjänsteman.  D-visumets viseringsmärke klistras in i ditt pass när Migrationsverket beviljar dig uppehållstillstånd.

Avgiften för ett D-visum är 95 euro. Betala avgiften i Enter Finland samtidigt när du betalar ansökan om uppehållstillstånd. 

D-visum för personer som inte ansöker genom expressfilen

Om du ansöker om D-visum utan att ansöka genom expressfilen, ska du fylla i en pappersansökan. Lämna in pappersansökan om D-visum när du besöker ett verksamhetsställe för att styrka din identitet. D-visumets viseringsmärke klistras in i ditt pass när Migrationsverket beviljar dig uppehållstillstånd.

Om du ansöker om D-visum på papper är avgiften 120 euro. Betala avgiften när du besöker ett verksamhetsställe för att styrka din identitet.

Bifoga till din ansökan om D-visum

Fyll i och skriv ut en pappersansökan om D-visum.