Hyppää sisältöön
Palvelut

Kun saavut Ukrainasta Suomeen

1. Suomeen saapuminen

Kun saavut Suomeen, tapaat viranomaisia. He auttavat sinua.

Lemmikit

Ilmoita lemmikkieläimestä viranomaisille. Saat ohjeet lemmikkisi karanteenia varten ja lemmikkisi saa lääkkeet, jotka suojaavat tarttuvilta eläintaudeilta.

2. Tilapäinen suojelu

Sinun kannattaa hakea tilapäistä suojelua. Voit hakea sitä poliisilta tai rajaviranomaiselta, kun olet Suomessa.

Saat myöhemmin Maahanmuuttovirastolta päätöksen hakemukseesi.

3. Majoittuminen

Kun olet hakenut tilapäistä suojelua, voit majoittua vastaanottokeskuksessa tai asua yksityismajoituksessa. Ilmoita uusi osoite omaan vastaanottokeskukseesi.

Lue tarkemmat ohjeet sivulta Majoittuminen.

4. Vastaanottokeskuksen palvelut

Kun olet hakenut tilapäistä suojelua, saat oman vastaanottokeskuksesi yhteystiedot. Saat omasta vastaanottokeskuksestasi palveluita ja neuvoja myös silloin, kun asut yksityismajoituksessa.

5. Työnteko

Voit tehdä töitä Suomessa, kun olet hakenut tilapäistä suojelua. 

Kun jätät hakemuksen, saat poliisilta tai rajaviranomaiselta vireilläolotodistuksen. Säilytä todistus. Sillä voit todistaa työnantajalle, että sinulla on oikeus tehdä Suomessa töitä.

Lue lisää sivulta Työnteko.

6. Lasten koulunkäynti ja päivähoito

Kaikilla Suomessa olevilla 6-17-vuotiailla lapsilla on oikeus käydä peruskoulua. Saat vastaanottokeskuksesta apua koulupaikan saamisessa lapsellesi. Koulunkäynti on maksutonta.

Voit myös tarvittaessa hakea alle 6-vuotiaalle lapsellesi päivähoitopaikkaa kunnasta. Kunta ei välttämättä myönnä päivähoitoa. Saat vastaanottokeskuksesta apua päivähoitopaikan hakemisessa.

7. Apu ja tuki

Suomessa on useita vapaaehtoisia järjestöjä, jotka tarjoavat esimerkiksi vaatteita ja tavaralahjoituksia ukrainalaisille. Voit kysyä lisää vastaanottokeskuksestasi.

Kuvitettu ohje ukrainaksi:

Ось так ви розпочинаєте своє життя, коли приїжджаєте до Фінляндії з України (pdf)

Näin pääset alkuun, kun saavut Ukrainasta Suomeen (pdf)