Hoppa till innehåll

När du kommer till Finland 

1. Tillfälligt skydd

Du har nytta av att ansöka om tillfälligt skydd. Ansök om tillfälligt skydd hos polisen eller gränsmyndigheten när du är i Finland.

Du kan ansöka om tillfälligt skydd i samband med gränskontrollen när du anländer till Finland och möter en gränsmyndighet.

På dagtid tar polisen emot ansökningar om tillfälligt skydd. Polisstationernas öppettider och kontaktuppgifter hittar du på polisens webbplats (poliisi.fi).

Efter att du har ansökt om tillfälligt skydd kan myndigheterna vid behov ordna dig en boendeplats på en förläggning. Om du behöver hjälp med att ordna ditt boende, rekommenderar vi att du anländer till Finland under dagtid. Din ansökan om tillfälligt skydd måste vara inlämnad före du kan erbjudas boende på en förläggning, och på kvällen och på natten tar polisstationerna inte emot ansökningar. 

Migrationsverkets beslut på din ansökan om tillfälligt skydd får du efteråt.

Rådgivningsstället för ukrainare i Terminal 1 i Västra hamnen i Helsingfors avslutade sin verksamhet den 28 februari 2023.

Vid möten med myndigheter har du rätt till tolkning på ditt modersmål eller på ett språk som du förstår. Tolkningstjänster på mindre språk i Finland kan dock vara svårtillgängliga. 

Information för barn: Till barn som flytt från Ukraina

Bra att veta innan ankomsten till Finland

2. Boende

du har ansökt om tillfälligt skydd kan du bo på en förläggning. Myndigheterna informerar dig på vilken förläggning du kan bo och ger dig kontaktuppgifterna till din egen förläggning. 

Du har också möjlighet att ordna din inkvartering själv, det vill säga bo i privat boende. Meddela alltid din förläggning din adress.

Närmare anvisningar hittar du på sidan Boende.

3. Förläggningens tjänster

När du har ansökt om tillfälligt skydd har du rätt till mottagningstjänster, såsom hälso- och sjukvårdstjänster och mottagningspenning. Observera att du inte kan få några tjänster förrän du kontaktar din förläggning.

Du får tjänster och anvisningar från din förläggning även om du bor i privat inkvartering.

Dessa tjänster kan du få när du ansöker om tillfälligt skydd:

4. Arbete

Du får börja arbeta genast efter att du har ansökt om tillfälligt skydd. 

När du registrerar din ansökan, får du ett intyg över inlämnad ansökan av polisen eller gränsmyndigheten. Behåll intyget. Med intyget kan du bevisa din arbetsgivare att du har en obegränsad rätt att arbeta i Finland.

Läs mer på sidan Arbete och studier.

5. Skola och barnomsorg

I Finland har alla barn mellan 6 och 17 år rätt att gå i grundskolan. Din förläggning hjälper dig med att få en skolplats för ditt barn. Skolan är avgiftsfri.

För ett barn som är yngre än 6 år kan du vid behov ansöka om plats inom småbarnspedagogiken hos kommunen. Kommunen kan också avslå ansökan. Din förläggning hjälper dig med att ansöka om plats inom småbarnspedagogiken för ditt barn.

Läs mer på sidan Familj.

Illustrerad anvisning på ukrainska:

Ось так ви розпочинаєте своє життя, коли приїжджаєте до Фінляндії з України (pdf)Tiedosto avautuu uudessa välilehdessä

Näin pääset alkuun, kun saavut Ukrainasta Suomeen (på finska, pdf)