Hyppää sisältöön

Millaisen luvan tarvitset?

Jos olet Ukrainan kansalainen ja sinulla on biometrinen passi, voit oleskella Suomessa ja muualla Schengen-alueella (um.fi) viisumivapaasti korkeintaan 90 päivää. 

Kun 90 päivää on kulunut, tarvitset oleskeluluvan. 

Vaihtoehdot oleskelusi jatkamiseen Suomessa

Sinulla on useita vaihtoehtoja, miten voit jatkaa oleskeluasi Suomessa.

1. Tilapäinen suojelu

Voit hakea tilapäistä suojelua, jos olet Ukrainan kansalainen. Jos olet jonkun muun maan kansalainen, lue tarkemmin kenelle voidaan myöntää tilapäistä suojelua.

Huomioi nämä asiat, jos haet tilapäistä suojelua:

 • Voit tehdä töitä ja opiskella heti, kun olet rekisteröinyt tilapäisen suojelun hakemuksen poliisilla tai rajaviranomaisella.
  • Poliisi tai rajaviranomainen tulostaa sinulle rekisteröinnin yhteydessä todistuksen vireilläolosta (png). Sen avulla voit todistaa, että sinulla on oikeus tehdä töitä. Voit tehdä töitä ilman rajoituksia eli millä tahansa alalla. Säilytä todistus itselläsi.
 • Tilapäisen suojelun hakemus on ilmainen. 
 • Maahanmuuttovirasto tekee hakemukseen päätöksen yleensä noin viikossa.
 • Myönnämme kaikki tilapäisen suojelun luvat 4.3.2024 asti.
 • Voit hakea myös turvapaikkaa henkilökohtaisesti poliisin tai rajaviranomaisen luona. Jos saat tilapäistä suojelua, turvapaikkahakemuksesi käsittely keskeytetään tilapäisen suojelun voimassaolon ajaksi.

Lue lisää

2. Muu oleskelulupa

Voit hakea muuta oleskelulupaa, jos sinulla on peruste oleskeluluvalle. Perusteita oleskeluluvalle voivat olla esimerkiksi perheside, työpaikka tai opiskelupaikka Suomessa.

Verkkosivuiltamme löytyvän hakemusoppaan avulla voit katsoa, mikä oleskelulupahakemus sopii juuri sinun tilanteeseesi. 

Huomioi nämä asiat, jos haet oleskelulupaa:

 • Sinulla ei ole oikeutta tehdä töitä ennen kuin saat myönteisen päätöksen oleskeluluvasta, paitsi jos olet saanut työnteko-oikeuden esimerkiksi aiemman oleskeluluvan tai tilapäisen suojelun perusteella.
 • Oleskelulupahakemus on maksullinen. 
 • Ensimmäinen oleskelulupa myönnetään yleensä enintään vuodeksi.
 • Odotettavissa olevan käsittelyajan näet verkkosivuiltamme kutakin hakemusta käsittelevältä sivulta.
 • Kun lähetät oleskelulupahakemuksen Enter Finland -verkkopalvelussa, olet laillisesti Suomessa, vaikka et heti kävisikään palvelupisteessä tunnistautumassa. Sinun kannattaa kuitenkin varata aika palvelupisteeseen heti, kun olet lähettänyt hakemuksesi Enter Finlandissa.

Onko sinulla jo oleskelulupa tai kausityötodistus? 

Katso ohjeet eri tilanteisiin, kun

Asut Suomessa ja sinulla on voimassa oleva oleskelulupa

Jos asut Suomessa ja sinulla on voimassa oleva oleskelulupa Suomeen, voit jatkaa asumista niin kuin aiemminkin. 

Hae jatkolupaa ennen kuin oleskelulupasi voimassaolo päättyy. Tällöin hakemuksesi on vireillä, asut Suomessa edelleen luvallisesti ja työnteko-oikeutesi säilyy vanhan lupasi mukaisena. Jos jätät jatkolupahakemuksen myöhässä, saat edelleen asua Suomessa luvallisesti niin kauan, kunnes jatkolupahakemukseen tehty päätös on lainvoimainen. Lue lisää jatkoluvan hakemisesta.

Jos et enää täytä edellytyksiä, joiden perusteella sait edellisen oleskeluluvan, voit hakea tilapäistä suojelua. 

Lue, kuka voi saada tilapäistä suojelua.

Lue, miten voit hakea tilapäistä suojelua.

Nykyinen oleskelulupasi on päättymässä

Hae jatkolupaa, jos edellytykset, joiden perusteella sinulle myönnettiin edellinen oleskelulupa, ovat edelleen olemassa. 

 • Jos esimerkiksi olet edelleen samassa työpaikassa tai sinulla on edelleen sama perhesuhde, jonka perusteella olet saanut edellisen oleskeluluvan, sinun kannattaa hakea jatkolupaa. Lue lisää jatkoluvan hakemisesta.

Hae jatkolupaa ennen kuin edellisen oleskelulupasi voimassaolo päättyy. Tällöin hakemuksesi on vireillä, asut Suomessa edelleen luvallisesti ja työnteko-oikeutesi säilyy. Jos jätät jatkolupahakemuksen myöhässä, saat edelleen asua Suomessa luvallisesti niin kauan, kunnes jatkolupahakemukseen tehty päätös on lainvoimainen.

Jos jätät jatkolupahakemuksesi vasta sen jälkeen, kun edellisen lupasi voimassaolo on päättynyt, myös lupaan liittynyt työnteko-oikeus on päättynyt ja et saa tehdä töitä. Lue lisää työnteko-oikeudesta jatkolupahakemuksen käsittelyn aikana.

Jos et enää täytä edellytyksiä, joiden perusteella sait edellisen oleskeluluvan, voit hakea tilapäistä suojelua.

Lue, kuka voi saada tilapäistä suojelua.

Olet hakenut oleskelulupaa Ukrainassa tai Suomessa

Jos olet hakenut oleskelulupaa Ukrainassa tai Suomessa, voit odottaa päätöstä Suomessa, vaikka viisumivapausaika loppuisi. 

Käsittelemme ukrainalaisten oleskelulupahakemuksia Maahanmuuttovirastossa normaalisti. Lue lisää käsittelyajoista.

Et ehtinyt tunnistautumaan Ukrainassa

Jos olet hakenut oleskelulupaa Ukrainassa, mutta et ehtinyt tunnistautumaan Kiovassa ennen kuin matkustit Suomeen, voit tunnistautua Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä. Varaa aika (migri.vihta.com) asiointia varten tai voit asioida jonottamalla vuoronumerolla. Lue lisää palvelupisteellä asioinnista.

Olet hakenut oleskelulupaa Ukrainassa ja saat myönteisen päätöksen

Jos teit hakemuksen Enter Finland -verkkopalvelussa,

 • voit lukea päätöksen Enter Finlandista.
  • Saat oleskelulupakortin Maahanmuuttoviraston palvelupisteeltä. Lähetämme sinulle sähköpostilla ohjeen kortin noutamisesta.

Jos olet jättänyt paperisen hakemuksen Ukrainassa edustustossa,

 • saat päätöksen ja oleskelulupakortin Maahanmuuttoviraston palvelupisteeltä.
  • Lähetämme sinulle sähköpostilla ohjeen päätöksen ja kortin noutamisesta.

Olet hakenut oleskelulupaa Suomessa ja saat myönteisen päätöksen

Lue lisää päätöksen tiedoksiannosta.

Olet hakenut oleskelulupaa ja päätös on kielteinen

Jos päätös oleskelupahakemukseen on kielteinen, voit hakea tilapäistä suojelua. 

Olemme keskeyttäneet sellaisten kielteisten päätösten tekemisen väliaikaisesti, joihin liittyy maastapoistaminen Ukrainaan. Suomessa maastapoistamispäätöksen täytäntöönpanosta vastaa poliisi. Poliisi noudattaa toiminnassaan palautuskieltoa. Poliisi on tiedottanut, ettei se palauta henkilöitä Ukrainaan (poliisi.fi).

Sinulla on voimassa oleva kausityötodistus

Jos olet tullut Suomeen viisumivapaasti, saat oleskella Suomessa niin pitkään, kun viisumivapaita oleskelupäiviä on jäljellä eli enintään 90 vuorokautta.

Kausityötodistukseesi liittyvä työnteko-oikeus on voimassa niin pitkään, kun 

 • sinulla on viisumivapaita oleskelupäiviä jäljellä tai
 • kausityötodistuksen voimassaolo päättyy.

Kausityötodistuksesi on päättymässä

Jos kausityötodistuksesi tai viisumivapaat oleskelupäivät ovat loppumassa, voit hakea tilapäistä suojelua. 

 • Tilapäiseen suojeluun kuuluu rajoittamaton työnteko-oikeus, eli voit tehdä töitä millä tahansa alalla. Jos haet tilapäistä suojelua, kun kausityötodistus on voimassa, niin työnteko-oikeutesi muuttuu rajoittamattomaksi heti sen jälkeen, kun olet jättänyt tilapäisen suojelun hakemuksen poliisilla tai rajaviranomaisella.
  • Poliisi tai rajaviranomainen tulostaa sinulle todistuksen, jolla voit todistaa, että sinulla on oikeus tehdä töitä.
  • Jos olet jo hakenut tilapäistä suojelua, mutta et ole saanut todistusta poliisilta tai rajaviranomaiselta, voimme lähettää todistuksen sinulle sähköpostilla. Lähetä pyyntö todistuksesta osoitteeseen migri@migri.fi.

Lue, kuka voi saada tilapäistä suojelua.

Lue, miten voit hakea tilapäistä suojelua.

Haluat tehdä Suomessa kausitöitä, mutta et ole hakenut kausityöoleskelulupaa

Kausityöoleskelulupaa voi hakea vain ulkomailta. Voit hakea Suomessa kausityötodistusta, jos et ole jo hakenut tilapäistä suojelua, turvapaikkaa tai muuta oleskelulupaa. Jos saat myönteisen päätöksen todistuspyyntöön, voit hakea kausityöoleskelulupaa ennen kuin todistuksen voimassaolo päättyy. Lue lisää kausityöoleskeluluvan hakemisesta

Voit hakea tilapäistä suojelua. Lue ohjeet sivulta Tilapäinen suojelu.

Voit tehdä töitä ja opiskella heti sen jälkeen, kun olet rekisteröinyt tilapäisen suojelun hakemuksen poliisilla tai rajaviranomaisella.