Hoppa till innehåll
Tillstånd och medborgarskap

För arbetsgivare

På denna sida hittar du information om anställning av arbetstagare från utlandet och om arbetsgivarens roll i arbetstagarens uppehållstillståndsärenden. Om din arbetstagare inte är medborgare i ett EU- eller EES-land, måste han eller hon ansöka om uppehållstillstånd. Medborgare i EU- och EES-länderna har obegränsad rätt att arbeta, men de måste registrera sin uppehållsrätt

E-tjänsten Enter Finland snabbar upp uträttande av ärenden

Informera din arbetstagare om att han eller hon kan skicka in sin ansökan om uppehållstillstånd i e-tjänsten Enter Finland. Då kan du komplettera ansökan i Enter Finland för arbetsgivare och snabba upp handläggningen av ansökan. Du kan komplettera uppgifterna om arbetet och om ditt företag i ansökan samt betala behandlingsavgiften på arbetstagarens vägnar. 

Om din arbetstagare lämnar in en webbansökan, kan vi utnyttja automatisering som gör behandlingen smidigare och snabbare. E-tjänsten Enter Finland är säker och pålitlig att använda. Det är ofta förmånligare att skicka in en webbansökan via Enter Finland än att lämna in en pappersansökan.

Din arbetstagare får mer information om Enter Finland på följande sidor:

Videor

Se Migrationsverkets inspelningar som handlar om arbete:

Du kan också be chattroboten Kamu om råd! Du hittar Kamu längst ner till höger på våra webbsidor. Skriv ”jag är arbetsgivare” i kommentarfältet under Kamu. Då ger Kamu dig råd som är avsedda för arbetsgivare.