Hyppää sisältöön

Ensimmäiset turvapaikanhakijoiden siirrot Välimereltä Suomeen heinäkuussa

Julkaisuajankohta 22.6.2020 13.42
Tiedote

Ensimmäiset noin 25 alaikäistä turvapaikanhakijaa saapuvat Kreikan pakolaisleireiltä Suomeen heinäkuun alkupuolella. Siirron tarkka päivä ei ole vielä tiedossa. Siirtoja vastaanotetaan Kreikan lisäksi Kyprokselta ja Maltalta.

Valtioneuvosto päätti 27.2.2020, että Suomi vastaanottaa 175 haavoittuvassa asemassa olevaa turvapaikanhakijaa Välimeren alueelta. Kaikki 175 turvapaikanhakijaa eivät saavu Suomeen yhtä aikaa. Siirtojen toteuttamisessa menee todennäköisesti joitakin kuukausia.

Alun perin ensimmäinen siirto oli suunniteltu kesäkuulle, mutta se on viivästynyt Kreikassa käytännön järjestelyiden takia. Kaikille ilman huoltajaa oleville alaikäisille täytyy löytää sopivat edustajat Kreikassa, ja alaikäiset haastatellaan ennen siirtoa lapsen edun arvioimiseksi. Kaikille turvapaikanhakijoille tehdään myös terveystarkastukset. 

– Kreikka, Euroopan komissio ja EU:n turvapaikkavirasto EASO tekevät paljon töitä saadakseen ilman huoltajaa olevat alaikäiset mahdollisimman nopeasti Kreikan saarilta mantereelle ja valmistellakseen lapset siirtoihin, kertoo Maahanmuuttoviraston sisäisten siirtojen projektipäällikkö Monna Airiainen.

Kreikan pakolaisleireiltä vastaanotetaan yhteensä sata alaikäistä ilman huoltajaa olevaa turvapaikanhakijaa. Lisäksi Kreikasta voidaan siirtää yksinhuoltajia lapsineen. Kyprokselta ja Maltalta on tarkoitus siirtää sekä ilman huoltajaa olevia alaikäisiä että yksinhuoltajaperheitä, Kyprokselta yhteensä noin 30 turvapaikanhakijaa ja Maltalta noin 26 turvapaikanhakijaa. Aikataulut tarkentuvat myöhemmin. 

Suomeen saapuu haavoittuvassa asemassa olevia turvapaikanhakijoita

Valtioneuvoston päätöksen mukaan Suomeen siirrettävien turvapaikanhakijoiden tulee olla erityisen heikon turvallisuustilanteen maasta ja todennäköisesti kansainvälisen suojelun tarpeessa. Suomi on ilmoittanut valtioneuvoston päätöksen mukaiset kriteerit kaikille maille, joista turvapaikanhakijoita siirretään, ja tämän perusteella maat esittävät turvapaikanhakijoita Suomelle. Suomi ei voi valita esitettäviä turvapaikanhakijoita, mutta tarkistaa jokaisen kohdalla, täyttyvätkö valtioneuvoston päätöksessä määritetyt edellytykset. 

- Kaikki turvapaikanhakijat, joita Suomi Välimeren alueelta vastaanottaa, ovat haavoittuvassa asemassa. kertoo Airiainen.

Kreikan saarten leirien alaikäisistä suurin osa on yli 14-vuotiaita ja alle kymmenen prosenttia heistä on tyttöjä. Maahanmuuttoviraston päättäessä Suomeen siirrettävistä turvapaikanhakijoista painopiste on nuorimmissa alaikäisissä tai alaikäisissä, joilla on erityisiä tarpeita. Siirrettävien alaikäisten ikä- ja sukupuolijakauma näkyy hyvin todennäköisesti myös Suomeen saapuvissa ryhmissä. 

Turvallinen ympäristö ja kodinomaiset olosuhteet

Ilman huoltajaa Välimereltä Suomeen saapuvat lapset ja nuoret asuvat alaikäisille tarkoitetuissa ryhmäkodeissa tai hybridiyksiköissä. Yksiköt ovat kooltaan pieniä ja kodinomaisia.

Lapset ja nuoret saavat yksikössä turvallisen ympäristön ja tarvitsemansa hoidon, kasvatuksen ja huolenpidon. Tarvittaessa lapsille ja nuorille järjestetään palveluja myös yksiköiden ulkopuolelta. 

Koronnavirustilanne huomioidaan siirroissa

Koronatilanne otetaan huomioon, kun siirtoja järjestetään. Jokaiselle turvapaikanhakijalle tehdään ennen siirtoa terveystarkastus, johon sisältyy koronatesti. Kaikille tehdään myös Suomeen saapumisen jälkeen terveystarkastus. Pandemian aikana tarkastuksessa kiinnitetään erityistä huomiota koronaviruksen oireisiin. Jos turvapaikanhakijalla on oireita, hänet testataan koronan varalta myös Suomessa.

Ennen siirtymistä keskukseen myös alaikäisille järjestetään 14 vuorokauden karanteenia vastaava järjestely. Tämä toteutuu tavanomaista ryhmäkotia vastaavissa olosuhteissa.

Fakta: Turvapaikkahakemukset käsitellään normaalisti 

  • Turvapaikkaprosessi alkaa, kun turvapaikanhakija on saapunut Suomeen. Turvapaikkahakemus käsitellään samalla tavalla kuin muidenkin turvapaikanhakijoiden. Ainoastaan Dublin-menettelyä ei sovelleta, eli Suomesta tulee se valtio, joka on vastuussa hakemuksen käsittelystä.
  • Kansainvälisen suojelun tarvetta arvioidaan yksilöllisessä menettelyssä, johon kuuluu turvapaikkapuhuttelu. Jos turvapaikanhakija on alaikäinen, hänellä nimetään edustaja, joka on mukana turvapaikkapuhuttelussa.

Lisätietoja medialle

  • Turvapaikkayksikkö, sisäisten siirtojen projektipäällikkö Monna Airiainen, s-posti: etunimi.sukunimi@migri.fi, puh. 0295 433 037 
  • Vastaanottoon liittyvät kysymykset: Vastaanottoyksikkö, ylitarkastaja Mikko Välisalo, s-posti: etunimi.sukunimi@migri.fi puh. 0295 433 037

26.6.2020 klo 16:40: Lisätty tarkennus siitä, että siirtoa ovat viivästyttäneet käytännön järjestelyt Kreikassa.