Hyppää sisältöön

Työntekijä saa oleskeluluvan selvästi viime vuotta nopeammin

Julkaisuajankohta 15.10.2021 9.10

Ulkomaalainen työntekijä on saanut työperusteisen oleskeluluvan tänä vuonna selvästi nopeammin kuin viime vuonna.

Työperusteisia oleskelulupia on useita erilaisia riippuen siitä, mitä työtä henkilö tekee Suomessa. Työntekijän oleskelulupia haetaan eniten. Työntekijän oleskelulupaa hakevat esimerkiksi kokit, siivoojat ja rakennusalan työntekijät.  Tänä vuonna tammi-syyskuussa käsittelyaika on ollut 77 päivää, kun se vuonna 2020 oli 143 päivää (keskiarvo). 

Tavoite on, että työperusteisen oleskeluluvan saa kuukaudessa vuonna 2023. Maahanmuuttoviraston keskeisiä keinoja oleskelulupien käsittelyn nopeuttamisessa ovat automaation lisääminen ja toimintatapojen uudistaminen lupakäsittelyssä sekä asiakasneuvonnan kehittäminen. Tavoitteena on tarjota asiakkaille myös entistä enemmän tietoa hakemuksen käsittelyn etenemisestä. 

–  Haluamme tehostaa päätöksentekoa entisestään, joten kokeilemme hakemusten käsittelyssä uusia toimintatapoja. Automaatio tarvitsee toimiakseen oikeat tiedot, joten asiakkaan ja työnantajan toimittamilla tiedoilla, ja meidän asiakasohjeistuksella, on suuri merkitys. Parhaat tulokset saamme aikaan yhteistyöllä asiakkaiden, muiden viranomaisten ja sidosryhmien kanssa, kertoo vastuualueen johtaja Anna Hyppönen.  

Työntekijän oleskeluluvan käsittelyssä ovat mukana TE-toimisto ja Maahanmuuttovirasto. Ensin TE-toimisto tekee hakemukseen osapäätöksen, jossa se arvioi, onko hakijan toimeentulo riittävä, onko työsuhteen ehdot asianmukaiset, onko työnteko tilapäistä vai jatkuvaa ja onko avoinna olevaan työpaikkaan kohtuullisessa ajassa saatavissa sopivaa työvoimaa EU- tai ETA-alueelta. Tämän jälkeen Maahanmuuttovirasto tekee oleskelulupapäätöksen. 

Kaikkien erilaisten ensimmäisten työperusteisten oleskelulupien keskimääräinen käsittelyaika on ollut tammi-syyskuussa 61 päivää, kun vuonna 2020 se oli 111 päivää. 

Erityisasiantuntijat saavat luvan parissa viikossa  

Erityisasiantuntijoiden oleskelulupien käsittely on tänä vuonna ollut aiempaa nopeampaa. Erityisasiantuntijat saavat oleskelulupapäätöksen keskimäärin 16 päivässä. 

Erityisasiantuntijoita ovat esimerkiksi IT-alan erityisosaajat ja korkeakoulututkinnon suorittaneet työntekijät, jotka tulevat Suomeen erityistä ammattitaitoa vaativaan tehtävään. 

– Lähtökohta on, että Suomi tarvitsee tulevina vuosina työvoiman maahanmuuttoa. Meidän täytyy varmistaa, että muutto Suomeen on mahdollisimman vaivatonta, kertoo apulaispäällikkö Elina Immonen

Tammi-syyskuussa erityisasiantuntijoiden ensimmäisen oleskeluluvan käsittelyaika on ollut 16 päivää, kun se vuonna 2020 oli 22 päivää (keskiarvo). Startup-yrittäjien ensimmäisen oleskeluluvan käsittelyajan keskiarvo on tänä vuonna ollut 24 päivää (2020: 70).

Tutustu hakemus- ja päätösmääriin Maahanmuuttoviraston tilastopalvelussa

Lisätietoja medialle 

Apulaispäällikkö Elina Immonen, p. 0295 433 037, sähköposti: etunimi.sukunimi@migri.fi 

Vastuualueen johtaja Anna Hyppönen, p. 0295 433 037, sähköposti: etunimi.sukunimi@migri.fi 
 

Lehdistötiedote