Hyppää sisältöön

Vastaanottoraha

Jos olet turvapaikanhakija voit saada taloudellista tukea sen aikaa, kun hakemustasi käsitellään. Tätä tukea kutsutaan vastaanottorahaksi. Vastaanottokeskuksen myöntämä, valtion rahoista maksettava vastaanottoraha on tarkoitettu välttämättömiä perustarpeitasi varten.

Vastaanottorahaa pitää aina hakea. Saat vastaanottokeskuksestasi ohjeet vastaanottorahan hakemiseen. Kaikki käytössäsi olevat tulot ja varat vaikuttavat vastaanottorahan määrään. Kun haet vastaanottorahaa, sinun pitää kertoa vastaanottokeskukselle, jos esimerkiksi saat palkkaa tai sinulla on muita tuloja tai varoja. Myös puolisosi tulot ja varat vaikuttavat saamasi vastaanottorahan määrään.

Myös ilman huoltajaa Suomeen tulleet lapset saavat taloudellista tukea, mutta sen määrä on pienempi kuin aikuisille ja perheille myönnettävä tuki. Tätä tukea kutsutaan käyttörahaksi.

Jos sinulla tai perheelläsi on erityisiä tarpeita, joiden vuoksi tarvitsette ylimääräistä taloudellista tukea, voit saada täydentävää vastaanottorahaa.

Vastaanottoraha maksetaan sinulle prepaid-kortille tai käteisenä.

Jos prepaid-kortti on kadonnut

Jos olet kadottanut vastaanottokeskukselta saamasi prepaid-kortin (ns. Moni- tai PFS-kortti), ota yhteys omaan vastaanottokeskukseesi.

Jos olet löytänyt Maahanmuuttoviraston myöntämän prepaid-kortin (kortissa lukee Migri), voit tuoda tai lähettää sen lähimpään Maahanmuuttoviraston palvelupisteeseen.

Vastaanottorahan perusosa kuukautta kohti 1.1.2022 lähtien

 

Ei tarjottuja aterioita

Ateriat vastaanottokeskuksesta

Yksinasuva ja yksinhuoltaja 323,21 euroa 94,73 euroa
Muut yli 18-vuotiaat 273,06 euroa 78,02 euroa
Perheensä kanssa asuva lapsi 206,19 euroa

61,30 euroa

Ilman huoltajaa olevan alaikäisen turvapaikanhakijan käyttöraha 1.1.2022 lähtien

 

Ateriat vastaanottokeskuksesta

Ilman huoltajaa oleva alle 16-vuotias 27,86 euroa*
Ilman huoltajaa oleva 16–17 -vuotias 50,15 euroa*

*Käyttöraha voi olla myös tätä pienempi, jos se on perusteltua lapsen ikä ja kehitystaso huomioon ottaen.

Yksityismajoituksessa tai yli 16-vuotiaiden tukiasumisyksikössä asuvalle yksintulleelle lapselle maksetaan käyttörahan sijasta vastaanottorahaa. Se on sama kuin aikuisella yksin asuvalla.