Hyppää sisältöön

Vastaanottoraha

Voit saada vastaanottorahaa, jos olet turvapaikanhakija tai hakenut tai saanut tilapäistä suojelua. Vastaanottoraha on tarkoitettu välttämättömiä perustarpeitasi varten. Voit saada vastaanottorahaa, jos tulosi ja varasi eivät riitä välttämättömiin jokapäiväisiin menoihisi, kuten ruokaan ja vaatteisiin. 

Vastaanottorahaa ei myönnetä automaattisesti. Voit hakea vastaanottorahaa omasta vastaanottokeskuksesta hakemuslomakkeella. Saat ohjeet ja hakemuslomakkeen vastaanottokeskuksestasi.

Vastaanottoraha jakaantuu perusosaan ja täydentävään vastaanottorahaan.

Vastaanottorahan perusosa on tarkoitettu esimerkiksi vaatteisiin, vähäisiin terveydenhuoltokustannuksiin, paikallisliikenteen lippuihin ja puhelimen käytöstä aiheutuviin maksuihin. Vastaanottorahan perusosa on tarkoitettu myös ruokakustannuksiin silloin, kun vastaanottokeskuksessa ei tarjota aterioita.

Vastaanottorahan perusosan lisäksi voit hakea täydentävää vastaanottorahaa sinun tai perheesi erityisiin tarpeisiin.

Vastaanottorahaan vaikuttavat tulot ja varallisuus

Sinun pitää ilmoittaa vastaanottokeskukselle kaikki tulosi ja varasi, kun haet vastaanottorahaa.
Vastaanottorahan määrä arvioidaan aina henkilö- tai perhekohtaisesti.

Kaikki sinun ja perheesi käytössä olevat tulot ja varat vaikuttavat siihen, miten paljon voit saada vastaanottorahaa.

Myös kaikki ulkomailla saatavat tulot ja varat vaikuttavat vastaanottorahan suuruuteen, jos pystyt käyttämään niitä Suomessa.

Asumisesta syntyviä kustannuksia ei korvata

Jos asut yksityismajoituksessa, majoituksesta syntyviä kustannuksia, kuten vuokra, sähkö ja vesimaksu, ei korvata. Asumista tai sen järjestämistä ei tueta taloudellisesti. 

Vaikuttaako matkustaminen vastaanottorahaan?

Vastaanottoraha on tarkoitettu Suomessa oleskeleville. Matka ulkomaille voi vaikuttaa oikeuteesi saada vastaanottorahaa. Jos haet vastaanottorahaa ja olet matkustamassa Suomen ulkopuolelle, ilmoita matkastasi vastaanottokeskukselle.

Ilman huoltajaa Suomessa olevat lapset saavat käyttörahaa

Lapsille tarkoitettu vastaanottokeskus, eli niin sanottu alaikäisyksikkö, järjestää ilman huoltajaa Suomessa olevalle lapselle täyden ylläpidon ja turvaa siten lapsen toimeentulon. Alaikäisyksikkö vastaa lapsen kaikista välttämättömistä menoista sekä erityisistä tarpeista johtuvista menoista, kuten harrastuksista ja opiskelusta. Alaikäisyksikössä asuvat lapset saavat vastaanottorahan sijaan käyttörahaa. Käyttöraha on tarkoitettu lasten henkilökohtaisia menoja varten. Käyttörahalla ei turvata lapsen toimeentuloa.

Ilman huoltajaa olevat lapset, jotka asuvat yksityismajoituksessa tai yli 16-vuotiaiden tukiasuntolassa, saavat vastaanottorahaa. Vastaanottoraha on samansuuruinen kuin yksin asuvalla aikuisella.

Vastaanotto- ja käyttöraha 2022

Vastaanottoraha

 

Ei tarjottuja aterioita / kk

Ateriat vastaanottokeskuksessa / kk

Yksinasuva ja yksinhuoltaja 323,21 euroa 94,73 euroa
Muut yli 18-vuotiaat 273,06 euroa 78,02 euroa
Perheensä kanssa asuva lapsi 206,19 euroa

61,30 euroa

Ilman huoltajaa olevan alaikäisen käyttöraha

 

Täysi ylläpito alaikäisyksikössä / kk

Alle 16-vuotias 27,86 euroa
16–17 -vuotias 50,15 euroa

Vastaanottoraha maksetaan ensisijaisesti prepaid-kortille tai suomalaiselle pankkitilille.

Prepaid-korttiin liittyvät ohjeet saat vastaanottokeskuksestasi.