Hyppää sisältöön

Kielianalyysi

Maahanmuuttovirasto voi tehdä sinulle kielianalyysin, jos et ole esittänyt luotettavaa selvitystä henkilöllisyydestäsi. Kielianalyysillä on tarkoitus varmistaa, että olet kotoisin kertomaltasi alueelta.

Jos sinulle päätetään tehdä kielianalyysi, saat Maahanmuuttovirastolta kirjallisen kutsun, jonka liitteenä on tämä ohje.

Tilaisuuteen ei yleensä ole varattu tulkkia, joten lue ohje huolellisesti.

Miten kielianalyysi tehdään?

Maahanmuuttovirasto varaa sinulle ajan ja kutsuu sinut tapaamiseen. Tapaamisessa Maahanmuuttoviraston työntekijä äänittää puhettasi noin 20 minuutin ajan.

Ohjeet kielianalyysiä varten

  • Maahanmuuttoviraston työntekijä ilmoittaa sinulle, kun äänitys aloitetaan. Hän ei voi puhua äänityksen aikana.
  • Puhu vapaasti noin 20 minuutin ajan. Hyviä aiheita ovat esimerkiksi ruoka, harrastukset, luonto, matka Suomeen, koti, kotimaan juhlapyhät, urheilu ja perhe.
  • Älä kerro mitään henkilökohtaisia tietojasi kuten omaa nimeäsi tai perheenjäsentesi nimiä tai syitä turvapaikkahakemuksellesi.
  • Maahanmuuttoviraston työntekijä ilmoittaa sinulle, kun äänitys on päättynyt.

Mitä tapahtuu kielianalyysin jälkeen?

Tapaamisen jälkeen Maahanmuuttovirasto toimittaa äänitteen asiantuntijalle, joka analysoi puheesi. Tämän jälkeen kielianalyysin tulokset toimitetaan kirjallisesti Maahanmuuttovirastoon.

Jos kielianalyysin tulokset ovat ristiriidassa sen kanssa, mitä olet aiemmin kertonut kotipaikastasi, Maahanmuuttovirasto kuulee sinua joko suullisesti tai kirjallisesti. Kuulemisessa saat kertoa oman selvityksesi asiasta.

Asiakasohjeet eri kielillä