Hyppää sisältöön
Turvapaikka Suomesta

Perheenjäsen turvapaikanhakijana Euroopassa

Perheenjäsenelläsi voi olla mahdollisuus päästä Suomeen, jos hän on turvapaikanhakijana toisessa Euroopan unionin jäsenvaltiossa tai Norjassa, Islannissa, Sveitsissä tai Liechtensteinissa.

Perheenjäsenesi voi tulla Suomeen Dublin-menettelyn kautta tai siten, että hänelle myönnetään oleskelupa Suomeen. Perheenjäsenelläsi tarkoitetaan esimerkiksi aviopuolisoasi tai alaikäistä lastasi.

Dublin-menettely

Euroopan maat ovat sopineet, että turvapaikkahakemus käsitellään vain yhdessä valtiossa. Tätä kutsutaan vastuunmäärittämiseksi tai Dublin-menettelyksi.

Valtio, josta perheenjäsenesi on hakenut ensin turvapaikkaa, selvittää, mikä valtio käsittelee perheenjäsenesi turvapaikkahakemuksen. Jos toisen valtion viranomaiset päätyvät siihen, että Suomi käsittelee hakemuksen, toinen valtio siirtää perheenjäsenesi Suomeen.

Perheenjäsenesi ei saa automaattisesti oleskelulupaa, vaan hänen turvapaikkahakemuksensa käsitellään ja ratkaistaan Suomessa. Maahanmuuttovirasto ei voi vaikuttaa siihen, aloittaako toinen valtio Dublin-menettelyn tai menettelyn etenemiseen.

Jos perheenjäsenesi hakee oleskelulupaa Suomeen, se ei vaikuta Dublin-menettelyyn.

Oleskeluluvan hakeminen perhesiteen perusteella

Perheenjäsenesi voi hakea oleskelulupaa Suomeen perhesiteen perusteella. Perheenjäsenesi voi jättää perhesidehakemuksen Suomen edustustoon, vaikka hänen oleskelumaansa viranomaiset vielä selvittäisivät Dublin-menettelyä.

Perheenjäsenesi pitää oleskella laillisesti siinä maassa, jossa hän jättää oleskelulupahakemuksen. Perheenjäsenesi pitää esittää Suomen edustustossa oleskeluvaltionsa viranomaisten antama todistus siitä, että hän on hakenut turvapaikkaa kyseisestä valtiosta ja oleskelee maassa laillisesti.

Jos perheenjäsenellesi myönnetään oleskelulupa perhesiteen perusteella, hänen tai sinun perheenkokoajana pitää maksaa matkat Suomeen.

Löydät oikean hakemuslomakkeen sivuiltamme.