Hyppää sisältöön

Haetko opiskelijan tai tutkijan oleskelulupaa? Oleskeluluvan hakeminen helpottuu 15.4.2022 alkaen

Julkaisuajankohta 14.4.2022 14.37
Tiedote

Opiskelija- ja tutkijalaki uudistuu perjantaina 15.4.2022. Jatkossa esimerkiksi opiskelija voi saada oleskeluluvan suoraan koko opintojensa ajaksi ja kaikki tutkijat voivat hakea oleskelulupaa samalla hakemuksella. Lakimuutos koskee vain EU:n ulkopuolelta tulevia opiskelijoita ja tutkijoita.

Uuden lain mukaisia lupia myönnetään 15.4. alkaen. Teemme myös käsittelyssä jo ennestään oleviin hakemuksiin päätökset uuden lain mukaan.

Jatkossa kaikki opiskelijat voivat tehdä opintojen ohella töitä 30 tuntia viikossa.

Näin opiskelijoiden oleskeluluvat uudistuvat

 • Jatkossa voit saada oleskeluluvan suoraan koko opintojesi ajaksi. Huomioi, että oleskelulupa voidaan myöntää vain ajalle, jolloin passisi on voimassa.
 • Vaikka hakisit oleskelulupaa koko tutkinnon ajalle, riittää, että liität hakemukseesi selvityksen toimeentulosta vain ensimmäisen vuoden osalta.
 • Voit tehdä jatkossa opintojen ohella töitä 30 tuntia viikossa. Työnteko voi ylittyä joinakin viikkoina, kunhan se on vuoden lopussa keskimäärin 30 tuntia viikossa.
 • Jos olet tutkinto-opiskelija korkeakoulussa, sinulle myönnetään jatkossa A-lupa eli jatkuva oleskelulupa. Jatkuvan oleskeluluvan jälkeen sinulla on paremmat mahdollisuudet saada pysyvä oleskelulupa, sillä pysyvää oleskelulupaa varten, sinun tulee asua Suomessa yhtäjaksoisesti neljä vuotta jatkuvalla oleskeluluvalla.
 • Oleskelulupa työnhakua varten myönnetään jatkossa korkeintaan kahdeksi vuodeksi. Sinun pitää hakea lupaa viiden vuoden sisällä valmistumisesta. Voit hakea lupaa myös Suomen ulkopuolelta.

Lue lisää opiskelijan oleskeluluvista.
 

Näin tutkijoiden oleskeluluvat uudistuvat

 • Jatkossa kaikki tutkijat voivat hakea oleskelulupaa samalla hakemuksella. 
  • Voit saada direktiivin mukaisen luvan, jos sinulla on ylempi korkeakoulututkinto. 
   • Direktiivin mukaisessa luvassa sinun on mahdollista suorittaa osa tutkimuksestasi toisessa EU-maassa, jos sinulla on sopimus tutkimustyön tekemisestä suomalaisen tutkimusorganisaation kanssa.
  • Voit saada kansallisen luvan, jos sinulla on alempi korkeakoulututkinto 
   • Kansallisessa luvassa sinun ei ole mahdollista suorittaa osaa tutkimuksesta toisessa EU-maassa.
 • Myös hakemuksen hinta on jatkossa sama kaikille tutkijoille 
 • Valmistumisen tai tutkimustyön suorittamisen jälkeen voit hakea oleskelulupaa työnhakua varten. Voit saada luvan korkeintaan kahdeksi vuodeksi. Hae lupaa viiden vuoden sisällä valmistumisesta. Voit hakea lupaa myös Suomen ulkopuolelta. 

Lue lisää tutkijan oleskeluluvista.

Lisätietoa

Työ- ja elinkeinoministeriön tiedote: Lakimuutos helpottaa kansainvälisten opiskelijoiden maahantuloa ja Suomeen jäämistä.

Päivitetty 21.4.2022: Tiedotteesta poistettu virheellinen maininta siitä, että lakimuutos ei vaikuttaisi jo myönnettyihin oleskelulupiin. Lisätty tilalle tieto siitä, että kaikilla opiskelijoilla on jatkossa samanlainen työnteko-oikeus.