Hyppää sisältöön

Kansalaisuushakemusten käsittelyssä ruuhkaa

Julkaisuajankohta 15.11.2021 13.46

Kansalaisuushakemusten käsittely on ruuhkautunut. Noin 15 000 hakemusta odottaa parhaillaan käsittelyä.

Ruuhkaa on etenkin hakemuksissa, joiden selvittämiseen joudumme pyytämään lisäselvitystä. Pystymme käsittelemään nopeimmin sellaiset hakemukset, joissa asiakas on tullut Suomeen etukäteen hankitulla luvalla, hänellä on kansallinen passi ja yleiset edellytykset kansalaisuuden myöntämiseen täyttyvät.  

Jos passisi tai oleskelulupasi on vanhentumassa, muista uusia se

Oleskeluluvan ja kotimaan passin pitää olla voimassa, jotta Suomen kansalaisuus voidaan myöntää. Jos sinulla on passi tai oleskelulupa vanhentumassa, sinun täytyy uusia se normaalisti. Passin tai oleskeluluvan vanhentuminen ei ole peruste kansalaisuushakemuksen kiirehtimiselle.

Ymmärrämme, että päätökset vaikuttavat merkittävästi asiakkaidemme elämään. Pyrimme käsittelemään hakemuksia niin tehokkaasti kuin mahdollista.

Jos et ole vielä saanut hakemukseesi päätöstä, odota rauhassa. Olemme sinuun yhteydessä, jos tarvitsemme lisäselvityksiä hakemukseesi.

Mistä ruuhka johtuu?

Kiireellisten oleskeluasioiden käsittelyyn on tarvittu tänäkin vuonna käsittelijöitä, mikä on aiheuttanut vajetta kansalaisuushakemusten käsittelijöissä. Käsittelijöiden määrässä on muutoinkin ollut vajetta samalla, kun kansalaisuushakemuksia on jätetty arvioitua enemmän. Myös koronavirus on osaltaan hankaloittanut kansalaisuushakemusten käsittelyä.  

Odotettavissa oleva käsittelyaika on arvio. Sinulle mahdollisesti annettu aika-arvio on saattanut pidentyä ruuhkan takia.

Pyrimme parantamaan ruuhkautunutta tilannetta. Ensi vuonna saamme lisää käsittelijöitä. Lisäksi kehitämme ja sujuvoitamme parhaillaan hakemusten käsittelyä esimerkiksi automaation avulla.  

Tarkista Kamu chatbotilta, miten hakemuksesi edistyy

Kamu kertoo sinulle hakemuksesi sijainnin päätöstä odottavien hakemusten jonossa. Kamu tarkistaa hakemuksesi edistymisen niiden hakemusten joukossa, joilla on sama asiatyyppi ja käsittelyperuste. Kamu ei kuitenkaan kerro sinulle jonopaikkaa, jos hakemuksesi on odottanut päätöstä yli 18 kuukautta. Lue lisää sivulta migri.fi/chat

Käsittelyä odottavien hakemusten määrä poikkeaa toukokuussa 2021 tiedotetusta lukumäärästä, koska tiedotteessa kerrottu tilasto-otanta oli virheellinen.