Hyppää sisältöön

Maahanmuuttovirasto kilpailutti terveydenhuoltopalveluita ja alaikäisten vastaanottoyksiköt

Julkaisuajankohta 30.10.2023 12.03

Maahanmuuttovirasto on tehnyt hankintapäätöksiä koskien alaikäisten vastaanottoyksikköjä, eli ryhmäkoteja. Uudet ryhmäkodit aloittavat toimintansa marraskuussa. Lisäksi Maahanmuuttovirasto on kilpailuttanut vastaanottokeskusten ja säilöönottoyksiköiden ulkopuolisia terveydenhuoltopalveluita.

Ryhmäkodit ovat pieniä vastaanottokeskuksia, jossa yksin Suomeen tulleet lapset majoittuvat. Yhdessä ryhmäkodissa on enintään 21 asiakaspaikkaa. Perheensä kanssa Suomeen saapuvat lapset majoittuvat huoltajiensa kanssa samoissa vastaanottokeskuksissa. 

Kilpailutuksen ensimmäinen vaihe oli käynnissä neljällä alueella huhtikuussa 2023. Nyt toteutettu toinen vaihe koski ryhmäkoteja 15 alueella. Maahanmuuttovirasto rajoitti yksittäisten toimijoiden voittamien alueiden määriä. Kilpailutuksessa yksi toimija pystyi voittamaan viisi osa-aluetta. Tarjouksia tuli yhteensä viideltä eri tarjoajalta.

– Maahanmuuttovirasto pyrkii kilpailutuksilla edesauttamaan monipuolisen palveluntuottajakentän syntymistä sekä lisäämään toiminnan kustannustehokkuutta, kertoo vastaanottoyksikön johtaja Elina Nurmi. 

Hankinnan arvo on arviolta noin 210 miljoonaa euroa neljälle vuodelle. Lopullinen summa määräytyy esimerkiksi asiakasmääristä ja siitä, kuinka pitkään yksiköt ovat toiminnassa. Sopimukset ovat toistaiseksi voimassa olevia.

Maahanmuuttovirasto tekee kilpailutuksessa yhteistyötä julkishallinnon yhteishankintayksikkö Hanselin kanssa. Kilpailutus toteutettiin valtakunnallisesti, ja siinä käytetään niin sanottua dynaamista hankintajärjestelmää. Kriteerit täyttävät toimijat voivat liittyä järjestelmään tarjoajiksi koko sen keston ajan, eli 31.12.2027 asti. 

Uudet ryhmäkodit avataan marraskuussa

Kilpailutuksessa hankitut ryhmäkodit avataan 1.11.2023 alkaen. Tarkat aloitusten päivämäärien porrastukset sovitaan palveluntuottajien ja Maahanmuuttoviraston kesken. Kilpailutuksen myötä Maahanmuuttovirasto myös irtisanoo seitsemän ryhmäkodin sopimukset. 

– Alaikäisten kohdalla pyrimme myös irtisanomistilanteissa välttämään mahdollisimman pitkälti asiakassiirtoja ja tukemaan lasten ja nuorten alueelle kiinnittymistä, Nurmi kertoo.

Kilpailutettujen ryhmäkotien lisäksi toimintaa jatkaa neljä aikaisemmassa vaiheessa kilpailutettua yksikköä, kaksi voimassa olevan puitesopimuksen mukaista yksikköä ja Maahanmuuttoviraston oma yksikkö Oulussa. Ryhmäkodeissa on kirjoilla yhteensä noin 419 asiakasta.

Kaiken kaikkiaan Suomessa on toiminnassa 96 vastaanottokeskusta, niiden sivutoimipistettä ja yksityismajoittujien palvelupistettä sekä 14 ryhmäkotia. Vastaanottojärjestelmässä on tällä hetkellä kirjoilla noin 42 464 asiakasta, joista 39 prosenttia asuu yksityismajoituksessa ja 11 prosenttia kuntamallin kautta kunnissa. Suurin osa on Ukrainasta paenneita.

Maahanmuuttovirasto vastaa vastaanottojärjestelmän toiminnan ohjauksesta, suunnittelusta ja valvonnasta. Maahanmuuttoviraston omat vastaanottokeskukset sijaitsevat Helsingissä, Lappeenrannassa (Joutseno) ja Oulussa. Muita vastaanottokeskuksia ylläpitävät esimerkiksi järjestöt, kunnat ja yritykset.

Vastaanottokeskusten ja säilöönottoyksiköiden ulkopuoliset terveydenhuoltopalvelut 

Vastaanottokeskusten ja säilöönottoyksiköiden asiakkaiden terveydenhuoltopalveluista osa tuotetaan keskuksissa ja yksiköissä ja osa hankitaan ostopalveluna ulkopuolisilta yksityisiltä terveydenhuollon palveluntuottajilta. Tämän lisäksi tietyt palvelut, kuten erikoissairaanhoidon ja kouluterveydenhuollon, järjestää asiakkaille julkinen sektori ja käytännössä hyvinvointialue. 

Maahanmuuttovirasto on jälleen vuoden 2023 aikana kilpailuttanut tietyt ulkopuoliset terveydenhuollon palvelut vastaanottokeskuksissa ja säilöönottoyksiköissä käytettäväksi. Näitä palveluita ovat esimerkiksi lääkäripalvelut ja erilaiset tutkimukset. 

Kilpailutuksen kautta palveluntuottajaksi valikoitui Suomen Terveystalo Oy kaikilla kilpailuilla alueilla. Kilpailutus ei koskenut Ahvenanmaata. Suomen Terveystalo Oy on myös aiemmin tuottanut vastaavia palveluita kilpailutuksen kautta. 

Suomen Terveystalo Oy tuottaa nämä palvelut uuden kilpailutuksen kautta 1.11.2023 alkaen.  

Ryhmäkotien kilpailutuksen toisen vaiheen voittaneet toimittajat:

JST Aves Oy

 • Espoo (Länsi-Uusimaa) 
 • Vantaa/Kerava (Vantaa/Kerava)
 • Jyväskylä (Keski-Suomi) sama palveluntuottaja jatkaa
 • Kotka (Kymenlaakso)
 • Porvoo/Järvenpää/Kirkkonummi (Itä-Uusimaa, Länsi-Uusimaa, Keski-Uusimaa)

Kotokunta Oy

 • Lahti (Päijät-Häme)
 • Hämeenlinna (Kanta-Häme)
 • Rovaniemi (Lappi)
 • Seinäjoki (Etelä-Pohjanmaa)
 • Joensuu (Pohjois-Karjala)

Pohjanmaan maahanmuuttokeskus Oy

 • Vaasa/Vöyri (Pohjanmaa) sama palveluntuottaja jatkaa kilpailutettuna alustavasti 1.1.2024 alkaen

Babando Oy

 • Kokkola (Keski-Pohjanmaa)
 • Lappeenranta (Etelä-Karjala)
 • Pori/Rauma (Satakunta)
 • Kajaani (Kainuu)

Lisätietoa medialle