Hyppää sisältöön

Maahanmuuttovirasto seuraa tiiviisti Ukrainan tilannetta

Julkaisuajankohta 25.2.2022 18.04

Maahanmuuttovirasto seuraa tiiviisti Ukrainan tilannetta. Toistaiseksi vaikutuksia ei ole näkynyt muuttoliikkeissä Suomeen. Ukrainalaiset ovat tänä vuonna jättäneet parikymmentä turvapaikkahakemusta.

– Ukrainan tilanne ei toistaiseksi edellytä normaalista poikkeavia toimia. Seuraamme tilannetta aktiivisesti ja olemme varautuneita muutoksiin. Poikkeustilanteisiin varautuminen on tärkeä osa normaalia viranomaistoimintaa, sanoo Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jari Kähkönen.

Vastaanottokeskuksilla on valmius reagoida muuttuviin tilanteisiin

Viranomaisilla on valmius toimia tilanteen vaatimalla tavalla tarvittaessa nopeasti. Jos turvapaikanhakijoiden määrä kasvaa, toimenpiteet riippuvat saapuvien turvapaikanhakijoiden määrästä ja siitä tahdista, jolla maahantulo tapahtuisi.

Suomen vastaanottokeskuksissa on tällä hetkellä noin 3 500 paikkaa, jonka lisäksi alaikäisyksiköissä on noin 130 paikkaa. Paikoista on heti käytettävissä noin 1 300.

Vastaanottokeskuksia on eri puolilla maata, yhteensä 27. Maahanmuuttovirasto koordinoi sitä, mihin näistä keskuksista turvapaikanhakijat majoittuvat.

– Voimme tarvittaessa ottaa käyttöön lisää paikkoja jo olemassa olevissa vastaanottokeskuksissa. Olemme jo varmuudeksi lisänneet noin 300 paikkaa. Tarvittaessa Maahanmuuttovirastolla on valmius perustaa uusia vastaanottoyksiköitä tai hätämajoitusyksiköitä, mutta tällä hetkellä tälle ei ole tarvetta, sanoo vastaanottoyksikön johtaja Pekka Nuutinen.

Ukrainaan ei tehdä tällä hetkellä kielteisiä päätöksiä

Maahanmuuttovirasto ei tee tällä hetkellä Ukrainan kansalaisille kielteisiä päätöksiä, jotka johtaisivat maasta poistamiseen. Myönteisiä päätöksiä tehdään normaalisti kansainvälisen suojelun ja oleskeluluvan hakijoille, kun haetun luvan edellytykset täyttyvät.

Ukraina on Suomelle keskeinen työperusteisen maahanmuuton lähtömaa. Erityisesti maa- ja metsätalouteen tulee vuosittain tuhansia ukrainalaisia sesonkityöntekijöitä.

Maahanmuuttovirastossa on tällä hetkellä käsiteltävänä noin 1 700 Ukrainan kansalaisen oleskelulupahakemusta. Näistä noin 1 100 koskee ensimmäistä oleskelulupaa. Sesonkityöhön tarkoitettuja kausityötodistuksia on käsiteltävänä noin 2 000. Maahanmuuttovirasto käsittelee saapuneita hakemuksia normaalisti.

Maahanmuuttovirasto on saanut paljon kysymyksiä ja yhteydenottoja asiakkailta Ukrainan tilanteeseen liittyen. Olemme koostaneet migri.fi-verkkosivuille päivittyvät usein kysytyt kysymykset Ukrainan tilanteesta.

Lisätietoja medialle

Haastattelupyynnöt: Maahanmuuttoviraston viestintä, p. 0295 433 037, sähköposti: media@migri.fi