Hyppää sisältöön

Pikakaistan valmistelu etenee – erityisasiantuntijoiden ja startup-yrittäjien muutto Suomeen nopeutumassa

Julkaisuajankohta 16.12.2021 10.53

Erityisasiantuntijoiden ja startup-yrittäjien maahantulo on helpottumassa ensi vuonna. Valmisteilla oleva pikakaista nopeuttaa osaajien töiden aloittamista Suomessa. Asiakas pystyy myös entistä paremmin ennakoimaan hakemuksensa käsittelyä.

Maahanmuuttovirasto käsittelee pikakaistan kautta Suomeen muuttavan oleskeluluvan enintään kahdessa viikossa. Koska muutto Suomeen koskee usein myös perhettä, nopeutettu menettely on tarkoitettu myös erityisasiantuntijoiden ja startup-yrittäjien perheenjäsenille.

Valmistelu kytkeytyy uuteen lupatyyppiin, kansalliseen D-viisumiin, joka on eduskunnan käsittelyssä. Tavoite on, että D-viisumi ja erityisasiantuntijoiden ja startup-yrittäjien pikakaista olisivat käytössä kesäkuussa 2022.

– Maahanmuuttovirasto on ollut osaajien pikakaistan ja D-viisumin valmistelussa aktiivisesti mukana ja valmistaudumme neuvomaan asiakkaita uudesta, nopeutetusta lupamenettelystä, kertoo johtaja Pauliina Helminen.

Suomeen voi jatkossa muuttaa aiempaa nopeammin  

Suomeen muuttaminen pikakaistan kautta edellyttää asiakkaalta sitä, että hän jättää ja maksaa hakemuksen verkossa. Kun hakemuksessa on kaikki edellytetty tieto ja liitteet, hakemuksen vireillepano onnistuu automaattisesti, eli hakemuksen käsittely alkaa välittömästi ja on nopeaa.

– Asiakasneuvonta on tärkeää, koska pikakaistan kahden viikon palvelulupauksessa pysyminen vaatii myös asiakkaalta ripeitä toimia. Asiakasta ohjataan muun muassa tiheästi lähetettävillä automaattiviesteillä ja kuvaamalla koko asiakkaan polku selkeästi, kertoo Helminen.

Erityisasiantuntijoiden hakemuskäsittelyssä on käytössä osa-automaatio ja kehitystyö jatkuu. Automaation lisääminen on ollut tärkein keino nopeuttaa lupakäsittelyä.

Kansallinen D-viisumi mahdollistaa puolestaan sen, että Suomeen voi matkustaa heti, kun oleskelulupa on myönnetty. Ennen Suomeen tuloa hakija tunnistautuu ulkomailla, eli hänen henkilöllisyytensä varmennetaan ja hän antaa sormenjäljet oleskelulupakorttia varten. Oleskelulupakortin asiakas saa Suomessa, kun vielä nykyisin korttia pitää odottaa ulkomailla päätöksen saamisen jälkeen.

Sisäministeriö on käynnistänyt lakihankkeen, jossa selvitetään D-viisumin laajentamista myös opiskelijoihin ja tutkijoihin. Maahanmuuttovirasto osallistuu aktiivisesti valmisteluun.

Erityisasiantuntija saa tällä hetkellä lupapäätöksen parissa viikossa

Erityisasiantuntija on tänä vuonna saanut oleskelulupapäätöksen 16 päivässä (keskiarvo). Erityisasiantuntijoita ovat esimerkiksi IT-alan erityisosaajat ja korkeakoulututkinnon suorittaneet työntekijät, jotka tulevat Suomeen erityistä ammattitaitoa vaativaan tehtävään. Startup-yrittäjien luvissa käsittelyaika on ollut tammi-marraskuussa 24 päivää (keskiarvo).

Maahanmuuttoviraston tavoite on, että vuonna 2021 erityisasiantuntija, startup-yrittäjä ja heidän perheenjäsenensä saavat oleskeluluvan 14 vuorokaudessa. Muissa työ- ja opiskeluperusteisissa luvissa tavoite on enintään kuukauden käsittelyaika vuonna 2023.

– Tavoitteiden saavuttaminen kestävästi edellyttää voimakasta ICT-kehitystä, kuten osa-automaation laajentamista eri prosesseissa ja järjestelmäintegraatioita, työskentelytapojen muutoksia sekä useita jo käynnissä olevia lakimuutoksia, joilla lupien myöntämistä kokonaisuutena nopeutetaan, kertoo Helminen.

Lue lisää

Lisätietoja medialle

Lupa- ja kansalaisuusyksikön johtaja Pauliina Helminen, p. 0295 433 037, sähköposti: etunimi.sukunimi@migri.fi