Hyppää sisältöön

Tilapäinen suojelu jatkuu 4.3.2025 asti

Julkaisuajankohta 28.9.2023 18.09
Tiedote

Tilapäinen suojelu otettiin Euroopan unionissa käyttöön, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24.2.2022. Euroopan unionin neuvosto on 28.9.2023 päättänyt jatkaa tilapäistä suojelua 4.3.2025 asti.

Näissä tilanteissa tilapäisen suojelun jatkuminen koskee sinua

Tilapäisen suojelun jatkuminen koskee sinua Euroopan unionin neuvoston päätöksen perusteella, jos 

  • olet Ukrainan kansalainen tai Ukrainan kansalaisen perheenjäsen ja olet asunut Ukrainassa 24.2.2022
  • olet saanut Ukrainassa kansainvälistä suojelua ennen 24.2.2022 tai olet tällaisen Ukrainassa kansalainvälistä suojelua saaneen perheenjäsen
  • olet asunut Ukrainassa 24.2.2022 pysyvällä oleskeluluvalla ja et voi palata pysyvästi ja turvallisesti kotimaahasi tai alueelle, josta olet lähtenyt.

Suomen valtioneuvosto päättää lähiviikkoina erikseen, jatketaanko tilapäistä suojelua tietyille muille ryhmille

Suomi laajensi valtioneuvoston päätöksellä maaliskuussa 2022 tilapäisen suojelun koskemaan myös 

  • Ukrainan kansalaisia, jotka olivat poistuneet Ukrainasta ennen sodan alkamista ja
  • muulla kuin pysyvällä luvalla Ukrainassa oleskelleita kolmannen maan kansalaisia. Näitä kolmansien maiden henkilöitä koskeva kohta kumottiin valtioneuvoston päätöksellä 7.9.2023. Kolmannen maan kansalainen tarkoittaa Euroopan unionin ja Schengen-sopimuksen ulkopuolisten maiden kansalaista. 

Valtioneuvosto päättää lähiviikkoina, jatketaanko tilapäisen suojelun antamista myös näille henkilöille. Tiedotamme verkkosivuillamme heti, kun meillä on asiasta tietoa. Seuraa tiedotusta sivuilta Asiakastiedotteet ja Tilapäinen suojelu.

Saat Maahanmuuttovirastolta kirjeen, kun tilapäisen suojelun lupaasi on jatkettu

Jatkamme 4.3.2025 asti niiden henkilöiden oleskelulupia, joita tilapäisen suojelun jatkuminen koskee. Kerromme mahdollisimman pian verkkosivuillamme lisätietoa. Seuraa tiedotusta sivuilta Asiakastiedotteet ja Tilapäinen suojelu.

Kun olemme jatkaneet tilapäisen suojelun lupaasi, lähetämme sinulle kirjeen, jossa kerrotaan lupasi jatkamisesta. Huolehdi, että vastaanottokeskuksella on oikea osoitteesi, puhelinnumerosi sekä sähköpostiosoitteesi. Jos et ole rekisteröitynyt vastaanottokeskukseen, huolehdi, että Maahanmuuttovirastolla on yhteystietosi.

Jos meillä on puhelinnumerosi, lähetämme sinulle myös tekstiviestin, jossa kerromme lupasi jatkamisesta. Saat tekstiviestin suomen ja englannin kielellä. Viestissä on myös linkki verkkosivullemme migri.fi/uk/timcasovij-zahist. Viestin lähettäjänä lukee Migri. Et voi vastata viestiin.

Jos emme jatka tilapäisen suojelun lupaasi, saat silloinkin kirjeen

Jos emme jatka tilapäisen suojelun lupaasi, lähetämme sinulle kirjeen, jossa saat ohjeet, miten sinun pitää toimia. Huolehdi, että vastaanottokeskuksella on oikea osoitteesi, puhelinnumerosi sekä sähköpostiosoitteesi. Jos et ole rekisteröitynyt vastaanottokeskukseen, huolehdi, että Maahanmuuttovirastolla on yhteystietosi.

Julkaisemme mahdollisimman pian ohjeet oleskelulupakortista verkkosivuillamme: seuraa tiedotusta

Kerromme mahdollisimman pian verkkosivuillamme ohjeet tilapäisen suojelun oleskelulupakortista.

 

Päivitetty 29.9.2023:

  • Lisätty englannin, ruotsin ja ukrainan käännökset kieliversioihin. 
  • Lisätty tieto päivämäärästä, johon asti tilapäistä suojelua jatketaan.

Muokattu 3.10.2023: Korjattu virheellinen maininta Euroopan neuvostosta Euroopan unionin neuvostoksi.