Hoppa till innehåll

Frågor och svar: Expressfilen

Ansökning

Fråga: Jag har ansökt om tillstånd men inte genom expressfilen. Kan jag ändra min ansökan så att den behandlas inom expressfilsprocessen? 

Du kan inte ändra din ansökan efter att du har skickat in den. 

Fråga: Det har gått 14 dygn och jag har fått ett meddelande i Enter Finland om att expressfilsprocessen inte kunde tillämpas i mitt fall. Vad beror det på och vad händer nu? När får jag beslut? 

Din ansökan har inte kunnat behandlas i expressfilen till exempel av följande skäl: 

  • Alla förutsättningarna för ansökan uppfylls inte.
  • Du har inte bifogat alla nödvändiga bilagor.
  • Din arbetsgivare har inte fyllt i arbetsvillkoren inom två arbetsdagar från det att du skickade in din ansökan (gäller inte tillväxtföretagare eller familjemedlemmar).
  • Du har inte styrkt din identitet inom fem arbetsdagar från det att du skickade in din ansökan.

Om din ansökan inte behandlas inom expressfilsprocessen, gäller den normala behandlingstiden för din ansökan, som beror på ansökningstypen. 

Fråga: I Enter Finland valde jag att styrka min identitet på en beskickning, men jag vill hellre besöka ett VFS-verksamhetsställe. Kan jag göra det? Kan jag ändra mitt verksamhetsställe trots att jag redan har valt att besöka en beskickning?

Du kan ändra verksamhetsstället. Se kontaktuppgifterna på Utrikesministeriets webbplats och boka tid enligt anvisningarna. Om du ändrar verksamhetsstället är det dock möjligt att du inte får en tid bokad inom fem arbetsdagar. 

Fråga: Kan jag ansöka genom expressfilen om jag befinner mig i Finland? Kan jag ansöka om fortsatt tillstånd genom expressfilen?

Du kan inte ansöka genom expressfilen om du redan är i Finland. Det är inte möjligt att ansöka om fortsatt tillstånd genom expressfilen.

Arbetsgivare

Fråga: Min arbetsgivare kan inte fylla i arbetsvillkoren, eftersom hans Suomi.fi-identifikation inte fungerar av någon anledning. Jag har ansökt genom expressfilen. Vad händer nu med min ansökan? Kommer detta att fördröja behandlingen av min ansökan? 

Om din arbetsgivare inte fyller i arbetsvillkoren i Enter Finland för arbetsgivare inom två arbetsdagar från det att du skickade in din ansökan, kan din ansökan inte behandlas i expressfilen. Då gäller den normala behandlingstiden för din ansökan, som beror på ansökningstypen.

Familjemedlemmar

Fråga: Min maka har inte fått någon kod. Vad gör vi nu?

Om din maka inte har fått någon kod trots att hennes e-postadress ingick i din ansökan, kontakta esupport@migri.fi. 

Fråga: Min maka är redan i Finland (som tillväxtföretagare). Kan jag ansöka om tillstånd för mig själv och vårt barn genom expressfilen? 

Du kan inte ansöka genom expressfilen, om din maka redan är i Finland. För att kunna ansöka genom expressfilen måste familjemedlemmarna ansöka om tillstånd samtidigt som anknytningspersonen.

Betalning

Fråga: Jag har inget kreditkort och kan inte betala för min ansökan i Enter Finland. Hur ansöker jag genom expressfilen, om jag ska betala för min ansökan först på beskickningen?

Du kan inte ansöka genom expressfilen, om du inte betalar för din ansökan i Enter Finland innan du skickar in din ansökan. 

Fråga: Jag kunde inte betala min ansökan i Enter Finland. Kan min arbetsgivare betala för min ansökan? Kommer min ansökan att behandlas i expressfilen fast jag inte kan betala ansökan i Enter Finland?

Om du ansöker om uppehållstillstånd genom expressfilen, måste du betala ansökan i Enter Finland innan du skickar in den. Din arbetsgivare kan inte betala din ansökan, om du ansöker genom expressfilen. 

Om du inte kan betala din ansökan i Enter Finland, ska du lämna in en vanlig ansökan. Då gäller den normala behandlingstiden för din ansökan, som beror på ansökningstypen.

D-visum

Fråga: Jag har uppehållstillstånd i ett annat EU-land. Kan jag ansöka om D-visum?

Om du har uppehållstillstånd i ett annat EU-land, behöver du inte ett D-visum för att komma till Finland.

Fråga: Kan jag ansöka genom expressfilen utan att ansöka om D-visum?

Du kan ansöka om uppehållstillstånd genom expressfilen utan att ansöka om D-visum. Om du kommer från ett land med visumplikt och vill anlända till Finland genast efter att du har fått ett positivt beslut, ska du också ansöka om D-visum. Om du kommer från ett visumfritt land behöver du inget D-visum. 

Fråga: Jag måste komma till Finland fort och börja arbeta genast. Kan jag nu enbart ansöka om D-visum och ansöka om uppehållstillstånd först när jag är i Finland?

Nej, det kan du inte göra. Du måste ha ett uppehållstillstånd för att kunna arbeta i Finland. För att kunna ansöka genom expressfilen måste man befinna sig utanför Finland.