Hyppää sisältöön

Nyt kannattaa hakea kotikuntaa – osa vastaanottokeskuksista lakkautetaan

Julkaisuajankohta 6.5.2024 10.58
Tiedote

Kun sinulla on kotikunta

  • voit itse päättää missä asut ja voit järjestää asumisesi haluamallasi tavalla. Jos asut vastaanottokeskuksen asunnossa, kysy vastaanottokeskuksesta voitko jatkaa asumista samassa asunnossa. 
  • sinulla on samat oikeudet ja palvelut kuin Suomessa vakituisesti asuvilla. Oikeutesi ovat laajemmat kuin vastaanottokeskuksessa asuvilla. 
  • et ole enää vastaanottokeskuksen asiakas. 
  • muutokset vastaanottokeskuksissa eivät vaikuta sinuun.

Vastaanottokeskuksissa asuminen on tarkoitettu väliaikaiseksi ratkaisuksi, kun olet saanut tilapäisen suojelun luvan tai kun odotat päätöstä turvapaikkahakemukseesi, etkä vielä voi saada kotikuntaa.

Hae kotikuntaa Digi- ja väestötietovirastolta:

Vastaanottokeskuksesi ilmoittaa sinulle, kun voit hakea kotikuntaa

Hae kotikuntaa hyvissä ajoin. Voit hakea itsellesi asuntoa heti, kun sinulle on rekisteröity kotikunta. Kysy apua vastaanottokeskuksestasi.

Muista myös ilmoittaa vastaanottokeskukselle, kun saat kotikunnan. 

Lue lisää kuntaan muuttamisesta Migri.fi-sivustolta:

Joidenkin vastaanottokeskusten toiminta päättyy

Maahanmuuttovirasto on kilpailuttanut vastaanottokeskuksia alkuvuodesta 2024. Laki julkisista hankinnoista velvoittaa Maahanmuuttovirastoa kilpailuttamaan vastaanottokeskuksia.
Kilpailuttaminen tarkoittaa sitä, että osa nyt toiminnassa olevista vastaanottokeskuksista lopettaa toimintansa ja kilpailutuksen voittaneet palveluntuottajat perustavat uusia keskuksia. Joillekin asiakkaille tämä tarkoittaa sitä, että oman vastaanottokeskuksen toiminta päättyy ja hän saa jatkossa palvelut toisesta vastaanottokeskuksesta.

Jos vastaanottokeskuksesi toiminta päättyy, eikä sinun ole mahdollista hakea kotikuntaa, saatat joutua siirtymään toiseen keskukseen. Maahanmuuttovirasto järjestää sinulle majoituksen vastaanottokeskuksesta, jossa on sillä hetkellä tilaa. Vastaanottokeskus ottaa sinuun yhteyttä, jos asia koskee sinua. Voit myös kysyä tilanteesta omasta vastaanottokeskuksestasi.

Voit myös järjestää majoituksesi itse yksityismajoituksessa vastaanottokeskuksen ulkopuolella. Asumisesta syntyviä kustannuksia ei tällöin korvata. Lue lisää yksityismajoituksesta sivulta Majoittuminen yksityismajoitukseen.

Lue lisää: