Hyppää sisältöön

Kuntaan muuttaminen

Jos saat turvapaikkahakemukseesi myönteisen päätöksen, pääset muuttamaan omaan asuntoon. Kun sinulle on löytynyt asunto ja muutat pois vastaanottokeskuksesta, et ole enää Maahanmuuttoviraston asiakas. Sinusta tulee silloin kunnan asukas ja se kunta, jossa asut järjestää sinulle peruspalvelut eli esimerkiksi terveydenhuollon ja koulupaikan lapsille.

Kun olet saanut myönteisen päätöksen, voit:

  • hakea kuntapaikkaa vastaanottokeskuksen lähialueelta. Kuntapaikka tarkoittaa, että saat kunnasta asunnon, pääset heti kunnan asukkaaksi ja saat maahanmuuttajille tarjottavia kotoutumispalveluita. Kuntapaikka on ensisijainen tapa muuttaa kuntaan, sillä sen avulla voidaan varmistaa, että uusi kuntalainen saa tarvitsemansa palvelut. Vastaanottokeskus auttaa sinua kuntapaikan hakemisessa.
  • pyytää vastaanottokeskukselta apua asunnon etsimisessä
  • etsiä asunnon itsellesi. Tällöin sinun täytyy itse huolehtia siitä, että asunto on kohtuuhintainen, jotta pystyt maksamaan vuokran.

Ota viipymättä yhteyttä oman vastaanottokeskuksesi henkilökuntaan, kun olet saanut oleskeluluvan. Saat vastaanottokeskuksen henkilökunnalta tarkempia ohjeita asunnon etsimisestä sekä erilaisista käytännön asioista, jotka sinun pitää hoitaa.

Jos olet asunut yksityismajoituksessa, vastaanottokeskus ei valitettavasti voi auttaa sinua asunnon etsimisessä. Voit pyytää kunnalta apua asunnon etsimiseen sen jälkeen, kun vastaanottopalvelut ovat päättyneet.

Lisätietoa elämästä Suomessa: Työ- ja elinkeinoministeriö

Muistathan hakea jatkolupaa ajoissa, ennen ensimmäisen lupasi päättymistä. Lisätietoa jatkoluvan hakemisesta.

Kiintiöpakolaisen kuntaan muuttaminen

Jos olet kiintiöpakolainen eli YK:n pakolaisasiain valtuutettu UNHCR on esittänyt sinun uudelleensijoittamistasi ja Suomi on myöntänyt sinulle pakolaisaseman, sinulle järjestetään ensin kotikunta ja asunto valmiiksi, ja vasta sen jälkeen pääset muuttamaan Suomeen. Suomessa et siis asu vastaanottokeskuksessa vaan muutat omaan asuntoon.