Hyppää sisältöön

Päätöksen odottaminen

Kun sinulle on pidetty turvapaikkapuhuttelu, hakemuksesi siirtyy ensin käsittelyjonoon ja myöhemmin päätöksentekijän käsiteltäväksi.

Voit katsoa hakemuksesi odotettavissa olevan käsittelyajan käsittelyaikalaskurista.

Hakemusten käsittelyaika vaihtelee kunkin hakijan tilanteesta riippuen. Saattaa olla, että sinun kanssasi samaan aikaan Suomeen saapunut henkilö saa päätöksen ennen sinua. Se on normaalia, odota päätöstäsi rauhassa. Maahanmuuttovirasto ottaa sinuun yhteyttä, jos hakemuksestasi puuttuu jotakin.

Hakemuksen käsittelyn ajan saat asua vastaanottokeskuksessa tai yksityismajoituksessa.

Lue lisätietoa kohdasta arki vastaanottokeskuksessa.

Katso Maahanmuuttoviraston Youtube-kanavalta video päätöksen odottamisesta. Videot ovat katsottavissa yhdeksällä eri kielellä: arabiaksi, dariksi, englanniksi, persiaksi, somaliksi, soraniksi, suomeksi, turkiksi ja venäjäksi.

Turvapaikkahakemuksia koskevat tiedustelut 

Turvapaikanhakijaa koskevat asiat ovat lain mukaan salassa pidettäviä. Niistä voidaan antaa tietoja ainoastaan sinulle itsellesi tai lailliselle edustajallesi. Salassapidon tarkoitus on suojella yksityisyyttäsi ja turvallisuuttasi. Emme voi sähköpostissa tai puhelimessa varmistua kysyjän henkilöllisyydestä. Sen vuoksi emme voi sähköpostitse tai puhelimitse vastata turvapaikkahakemusta koskeviin tiedusteluihin tai antaa tietoa siitä, onko henkilö Maahanmuuttoviraston asiakas.

Voit tarvittaessa tiedustella oman hakemuksesi käsittelystä sähköpostilla osoitteesta migri@migri.fi. Lähetä tiedustelu salattuna sähköpostina käyttämällä palvelua: securemail.migri.fi. Vastaamme sinulle silloin henkilökohtaisesti kirjeellä osoitteeseen, jonka olet ilmoittanut Maahanmuuttovirastoon.

Vastaanottokeskuksen työntekijän tehtävä ei ole tiedustella hakemuksesi tilannetta puolestasi. Hän voi kuitenkin neuvoa sinua, miten voit tehdä tiedustelun tai miten voit saada avustajan.

Jos sinulla on oikeudellinen avustaja

Voit pyytää myös avustajaltasi apua tiedustelun tekemiseen. Avustajasi voi käyttää Avustajien ja edustajien Enter Finland -verkkopalveluamme. Palvelun kautta avustajasi voi

  • seurata hakemuksen tilannetta
  • toimittaa lisäselvityksiä hakemukseen
  • pyytää asiaasi liittyviä asiakirjoja suoraan Enter Finland -tililleen ja
  • vastaanottaa Maahanmuuttoviraston lähettämiä täydennyspyyntöjä ja vastata niihin suoraan palvelusta.

Pysy Suomessa hakemuksesi käsittelyn ajan

Et voi poistua Suomesta, kun hakemuksesi käsittely on kesken. Hakemuksesi raukeaa eli sen käsittely päättyy,

  • jos sinuun ei saada yhteyttä kahteen kuukauteen tai
  • jos viranomaiset saavat tiedon siitä, että olet poistunut Suomesta.