Hyppää sisältöön

Kausityöntekijä – katso ohjeet, mitä lupaa sinun pitää hakea

17.2.2021 12.49

Tarvitset kausityön tekemiseen luvan, jos tulet kausityöhön Suomeen EU:n ulkopuolelta. Kausityöntekijöitä palkataan Suomessa töihin esimerkiksi mansikkaviljelmille ja muihin maatalouden tehtäviin.

Katso luettelo kausitöistä.

Kausityöntekijän muistilista

Työsi kesto vaikuttaa siihen, mitä lupaa sinun pitää hakea

 • Jos työsi kestää alle 3 kuukautta
 • Jos työsi kestää 3-9 kuukautta
  • hae kausityöoleskelulupaa
  • tee hakemus Enter Finland -verkkopalvelussa ja käy todistamassa henkilöllisyytesi ulkomailla edustustossa. Jos et voi hakea verkossa, jätä paperihakemus edustustossa.
 • Jos työsi kestää yli kuusi kuukautta
  • päätöksentekoon kuuluu kaksi vaihetta: työ- ja elinkeinotoimisto (TE-toimisto) tekee ensin osapäätöksen. Sen jälkeen Maahanmuuttovirasto käsittelee hakemuksesi.

Ota käyttöön Enter Finland

 • Sinun kannattaa tehdä hakemus Enter Finland -verkkopalvelussa. Kun käytät Enter Finlandia, maksat hakemuksestasi vähemmän. Saat päätöksesi yleensä nopeammin kuin paperihakemuksella.
 • Myös työnantajasi voi luoda käyttäjätilin työnantajan Enter Finlandissa ja täydentää hakemustasi. Hän voi näin nopeuttaa hakemuksesi käsittelyä. Sinun pitää antaa omassa Enter Finland -hakemuksessasi työnantajallesi lupa käyttää palvelua kausityölupaan liittyvissä asioissasi.

Seuraa hakemuksesi käsittelyä helposti verkossa

Käsittelemme kausityöntekijöiden hakemukset siinä järjestyksessä, milloin ne on jätetty. Huomioimme kuitenkin hakemusten käsittelyssä töiden alkamisajankohdan.  

Pyrimme käsittelemään samalle työnantajalle tehdyt hakemukset samanaikaisesti. 

Voit seurata hakemuksesi käsittelyä helposti verkossa: 

 • Kun haet kausityölupaa Enter Finlandissa, voit seurata hakemuksesi käsittelyn etenemistä Enter Finlandissa.
 • Jos olet hakenut kausityöoleskelulupaa, voit kysyä hakemuksesi tilanteen Kamu chatbotilta Migri.fi-sivuilla. Kamu tarkistaa hakemuksesi edistymisen niiden hakemusten joukossa, joilla on sama asiatyyppi ja käsittelyperuste. Lue lisää sivulta migri.fi/chat.
 • Päivitämme kausityöhakemusten käsittelytilannetta joka viikko jonotiedotteella. Tiedote julkaistaan verkkosivuillamme. 

Voimme antaa päätöksen tiedoksi vain hakijalle. Jos olet kausityöntekijän työnantaja, kysy tiedot päätöksestä työntekijältäsi.

Huomioi koronatilanteeseen liittyvät ohjeet, kun tulet Suomeen

Suomen hallitus on linjannut, että kausityöntekijät ovat huoltovarmuuden kannalta kriittisiä työntekijöitä. Suomi on tiukentanut rajanylitysliikennettä 25.2.2021 asti (tilanne 16.2.2021). 

Suomessa Rajavartiolaitos vastaa rajavalvonnasta. Tarkista ajantasaiset ohjeet Rajavartiolaitoksen verkkosivuilta osoitteesta: raja.fi/rajaliikenne-ohjeet-korona.

Jos haet kausityöoleskelulupaa, sinun pitää normaalisti tunnistautua Suomen edustustossa. Jos et saa koronatilanteen takia ajanvarausaikaa edustustosta, voit halutessasi hakea kausityötodistusta. Suosittelemme kuitenkin, että odotat tunnistautumista asuinmaassasi. Jos haet kausityöoleskeluluvan sijasta kausityötodistusta, voit tulla sillä Suomeen ilman tunnistautumista. Jos kausityösi Suomessa jatkuu pidempään kuin 3 kuukautta, sinun pitää hakea Suomeen saapumisen jälkeen kausityöoleskelulupaa. Varaa Suomessa aika Maahanmuuttoviraston palvelupisteeseen. Voit joutua odottamaan aikaa, koska palvelupisteidemme ajanvaraukset ovat ruuhkautuneet. Uudesta hakemuksesta peritään normaali käsittelymaksu.

Lisätietoa

Kieliversiot

Päivitetty 12.3.2021: Lisätty ukrainan ja venäjän käännökset kieliversioihin.

Asiakastiedote