Hyppää sisältöön

Valtioneuvosto on tehnyt päätöksen järjestelykeskuksista – Maahanmuuttovirasto päättää toimeenpanosta

Julkaisuajankohta 24.11.2023 17.12
Tiedote

Valtioneuvosto on tänään päättänyt järjestelykeskusten käyttöönotosta. Päätöksen toimeenpanosta päättää Maahanmuuttovirasto.

Järjestelykeskuksen perustamispäätös turvaa sen, että viranomaisilla on kaikissa tilanteissa riittävä toimivalta ja työvälineet turvapaikanhakijoiden hallittuun ja turvalliseen rekisteröintiin. Ratkaisun siitä, milloin ja mihin järjestelykeskus perustetaan, tekee Maahanmuuttovirasto ajankohtaisen tilanteen perusteella.

– Järjestelykeskuksen toimeenpanopäätös tehdään tiiviissä yhteistyössä poliisin ja Rajavartiolaitoksen kanssa. Toimeenpano voidaan tarvittaessa käynnistää hyvinkin nopeasti ja tiedotamme siitä erikseen. Järjestelykeskusten sijainnit määräytyvät kulloisenkin tilanteen mukaan, kertoo Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Ilkka Haahtela.

Järjestelykeskuksessa viranomaiset selvittävät turvapaikanhakijoiden maahantulon edellytykset ja heidät rekisteröidään. Käytännössä turvapaikanhakijan rekisteröinti tarkoittaa esimerkiksi henkilötietojen keruuta, sormenjälkien ja valokuvan ottamista sekä rekisteritarkastuksia. Rekisteröinnin tekee poliisi tai rajaviranomainen.

Turvapaikanhakija oleskelee rekisteröinnin ajan keskuksessa, ellei hänen terveydentilaansa liittyvä tai muu tärkeä henkilökohtainen syy muuta edellytä. Rekisteröinnin jälkeen turvapaikanhakijat pääsevät siirtymään vastaanottokeskuksiin.

– Tilanne on ollut pääosin rauhallinen rekisteröintivaiheessa, mutta järjestelykeskus antaa toimivallan rajoittaa hakijoiden liikkumista, kunnes rekisteröinti on saatu hoidettua, mikä osaltaan varmistaa sisäistä turvallisuutta, Haahtela kertoo.

Fakta: Mikä on järjestelykeskus?

  • Järjestelykeskus on Maahanmuuttoviraston alaisuudessa toimiva valvottu keskus, jossa poliisi ja muut viranomaiset rekisteröivät turvapaikkahakemukset ja ottaa hakijoilta biometriset tunnisteet, eli esimerkiksi sormenjäljet.
  • Järjestelykeskus voi olla vastaanottokeskus tai mikä tahansa tila, jossa turvapaikanhakijoille voidaan tarjota kunnollinen suoja, ruokahuolto ja riittävät peseytymistilat. Maahanmuuttovirasto päättää järjestelykeskuksen sijainnista.
  • Turvapaikanhakija velvoitetaan oleskelemaan rekisteröinnin ajan keskuksessa, jollei hänen terveydentilaansa liittyvä tai muu tärkeä henkilökohtainen syy muuta edellytä. Turvapaikanhakija voi lain mukaan viettää järjestelykeskuksessa korkeintaan seitsemän vuorokautta.
  • Keskuksessa toimii pääasiassa Maahanmuuttoviraston, poliisin, ja Rajavartiolaitoksen henkilöstöä.
  • Kun turvapaikanhakija on rekisteröity Maahanmuuttovirasto järjestää turvapaikanhakijoille majoituspaikat vastaanottokeskuksista ympäri Suomea. Suomessa on tällä hetkellä toiminnassa 103 vastaanottokeskusta. Maahanmuuttoviraston omat vastaanottokeskukset sijaitsevat Helsingissä, Joutsenossa ja Oulussa.

Lisätietoa medialle

Soittopyynnöt: Maahanmuuttoviraston viestintä, media@migri.fi, p. 0295 433 037