Hyppää sisältöön

Onko sinulla opiskelijan oleskelulupa? Aloitamme syksyllä automaattisen jälkivalvonnan, jossa tarkastetaan, täytätkö edelleen luvan edellytykset

Julkaisuajankohta 28.9.2023 9.27
Tiedote

Aloitamme 28.9.2023 opiskelijoiden oleskelulupien jälkivalvonnan. Jälkivalvonta tarkoittaa sitä, että selvitämme, täytätkö edelleen sinulle myönnetyn oleskeluluvan edellytykset. 

Teemme automaattista jälkivalvontaa opiskelijoille, jotka suorittavat tutkintoa. Jälkivalvontaa tehdään vain oleskelulupiin, jotka on myönnetty 1.6.2022 tai sen jälkeen. Voimme tehdä automaattisia rekisteritarkastuksia erilaisiin kansallisiin rekistereihin, kuten Kelan, Koski-tietovarannon (oph.fi) ja väestötietojärjestelmän (dvv.fi) rekistereihin. Rekisteritarkastusten avulla voimme arvioida, täytätkö edelleen luvan edellytykset. 

Katsomme esimerkiksi 

  • oletko aloittanut opintosi
  • etenevätkö opintosi ja
  • onko opinto-oikeutesi voimassa.

Lisäksi sinun pitää täyttää edelleen muut luvan edellytykset.
 

Jos harkitsemme oleskeluluvan peruuttamista, arvioimme tilanteen tapauskohtaisesti 

Harkinnan tekee Maahanmuuttoviraston asiantuntija. Kysymme aina sinulta ja Suomessa asuvalta perheenjäsentäsi mielipidettä ennen kuin teemme päätöksen luvan peruuttamisesta. Lisätietoa oleskeluluvan peruuttamisharkinnasta löydät sivulta Luvan peruuttaminen.

Sinun ei siis tarvitse tehdä mitään tässä vaiheessa. Otamme sinuun yhteyttä, jos tarvitsemme sinulta lisätietoja.


Miksi jälkivalvomme opiskelijoiden oleskelulupia?

Kansainvälisten opiskelijoiden keskittymistä opintoihin on helpotettu lakimuutoksen myötä vuonna 2022, ja opiskelijoille myönnetään nykyisin oleskelulupia koko opintojen ajalle. Tämä tarkoittaa myös sitä, että oleskeluluvat ovat usean vuoden mittaisia ja opiskelijan ei välttämättä tarvitse hakea jatkolupaa. Aikaisemmin oleskeluluvan myöntämisen edellytykset on katsottu jatkolupahakemuksen yhteydessä. Nyt hyödynnämme automaatiota, jolla tarkastamme, täytätkö edelleen luvan edellytykset. 


Lue lisää aiheesta