Hyppää sisältöön

Nyt kannattaa hakea kotikuntaa - vastaanottokeskusten määrään odotettavissa muutoksia

Julkaisuajankohta 1.7.2024 10.00
Tiedote

Jos täytät kotikunnan saamisen edellytykset, sinun kannattaa hakea kotikuntaa, sillä Maahanmuuttovirasto on tekemässä muutoksia vastaanottokeskusten määriin. Näiden muutosten myötä vastaanottokeskuksesi toiminta saattaa päättyä.

Kun sinulla on kotikunta

  • voit itse päättää missä asut ja voit järjestää asumisesi haluamallasi tavalla. Jos asut vastaanottokeskuksen asunnossa, kysy vastaanottokeskuksesta voitko jatkaa asumista samassa asunnossa
  • sinulla on samat oikeudet ja palvelut kuin Suomessa vakituisesti asuvilla. Oikeutesi ovat laajemmat kuin vastaanottokeskuksessa asuvilla
  • et ole enää vastaanottokeskuksen asiakas 
  • muutokset vastaanottokeskuksissa eivät vaikuta sinuun
  • voit hakea Kelasta toimeentulo- ja asumistukea elämiseen ja asumiseen.

Hae kotikuntaa Digi- ja väestötietovirastolta:

Vastaanottokeskuksesi ilmoittaa sinulle, jos muutokset vaikuttavat sinuun

Vastaanottokeskukset on tarkoitettu väliaikaista asumista varten, ja Maahanmuuttovirasto säätelee vastaanottokeskusten määriä vastaanottokeskuspaikkojen tarpeen mukaan. Nyt vastaanottokeskuspaikkojen tarve on vähentynyt ja vastaanottokeskusten määrään on odotettavissa muutoksia.

Arvioimme muutostarpeet vastaanottokeskuksen sijainnin, toiminnan ja kannattavuuden perusteella. Jos muutostarpeet koskevat vastaanottokeskustasi, sinut saatetaan siirtää toiseen vastaanottokeskukseen. Se, mihin vastaanottokeskukseen sinut siirretään, vaikuttaa esimerkiksi terveyspalveluiden tarve, mahdollinen opiskelu- tai työpaikka sekä perhetilanteesi.

Vastaanottokeskus ottaa sinuun yhteyttä, jos muutokset koskevat sinua. Voit myös kysyä tilanteesta omasta vastaanottokeskuksestasi. 

Voit myös järjestää majoituksesi itse yksityismajoituksessa vastaanottokeskuksen ulkopuolella. Asumisesta syntyviä kustannuksia ei tällöin korvata. Lue lisää yksityismajoituksesta sivulta Majoittuminen yksityismajoitukseen.